Как да почистите MacBook от прах?

Ако вашият MacBook започна да се нагрява доста силно по време на работа, тогава най-вероятно охладителната му система е била запушена с прах. Това се случва с всички MacBooks и друга електроника - тук няма нищо изненадващо. Можете лесно да поправите ситуацията с прегряване на устройството, като го почистите от прах. В днешната статия ще ви покажем как да направите това.

Почистваме macbook от прах!

За да отворите скъпо устройство от Apple - подобна идея ще изглежда на много собственици на MacBook просто луда, но ето какво ви казваме: много по-лесно е, отколкото може да изглежда на пръв поглед. Просто трябва да премахнете долния капак от лаптопа и да получите достъп до дънната платка и охладителите за охлаждане. Това може да се направи елементарно, просто като развиете няколко винта.

Ще ви трябват следните елементи ...

Преди да започнем да ви обясняваме какво има, трябва да намерите няколко предмета за себе си. Може вече да имате някои от тях.

  • Петстранна отвертка. Повечето MacBooks използват петстранни винтове, така че ще ви е необходим подходящият инструмент, за да ги развиете.

  • Напръскайте с компресиран въздух. С помощта на струя сгъстен въздух можете да се отървете от по-голямата част от праха, натрупан в тялото на MacBook.

  • Ушни пръчки. Те могат да се използват за отстраняване на стар прах и други замърсители, от които е трудно да се отървете дори с помощта на мощна струя сгъстен въздух.

  • Чаша или чаша. Определено ще ви е необходим за съхранение на иззети винтове. Повярвайте ми, всичко, което трябва да направите, е да се обърнете - някакъв винт ще излекува живота му и ще пътува около дома ви.

Първа стъпка: премахнете долния капак

Първата стъпка е една и съща за всички съвременни MacBooks, с изключение на новите модели с сензорни панели (Touch Bars, както ги наричат ​​също). Обърнете MacBook с главата надолу. Вземете петстранна отвертка и развийте всички винтове, разположени около периметъра на MacBook. Но имайте предвид, че не всички винтове са с еднаква дължина, така че ще трябва да запомните кои дупки са имали кои винтове.

След като развиете всички винтове, махнете задния капак от MacBook, като внимавате. Някои модели MacBook може да имат малки ключалки на капака, но те се отварят лесно с малко усилия. В крайна сметка това са прости ключалки, които могат да бъдат намерени в друга електроника.

Втора стъпка: инспектирайте вътрешностите и намерете охладители

Щом премахнете долния капак от MacBook, ще имате достъп до вътрешността на устройството. Време е да се огледаме и да намерим най-мръсните райони. Малко вероятно е обаче това да ви отнеме много време, особено ако MacBook не е нов и никога не сте правили подобно нещо.

Добре, сега трябва да намерите охладители за охлаждане. В зависимост от модела на MacBook може да имате един или два охладителя, но лесно можете да ги намерите: кръгла турбина. Точно в охладителя ще има най-голямо количество прах, тъй като той извлича въздух от вътрешността на устройството.

Стъпка трета: издуйте прах от тялото

Така че, вземете буркан със сгъстен въздух и внимателно започнете да издухва прах от местата, където можете да го намерите по време на проверка. И това трябва да се прави леко поради причината, че със силна струя въздух можете да повредите някои от вътрешните компоненти на вашия MacBook. Бъдете внимателни.

Когато почиствате охладителите от прах, дръжте остриетата на място с пръст, така че да не се въртят в струя въздух, което, между другото, също може да им навреди. Отново правим почистването много внимателно! И ако се натъкнете на области, където има особено вреден прах или мръсотия, тогава вземете няколко ушни пръчки и преминете през тях.

Веднага щом приключите с почистването на вашия MacBook, поставете обратно капака на кутията, затворете всички ключалки, ако има такива, присъстващи в структурата на устройството и затегнете всички винтове на техните места. С това MacBook почистването може да приключи. Както казахме в самото начало на статията, няма нищо сложно в процеса на почистване.

Интересни Статии