Как да овърклокнете процесор на Intel?

В основата си овърклокът е увеличаване на настройките на процесора над фабричните настройки. Например, ако имате процесор с честота 3, 5 GHz на ядро, тогава по време на овърклок увеличаваме тази стойност до нужните ни числа.

Овърклокът за различни компютърни компоненти и особено за процесора е много печелившо действие. Ако спестите пари за подмяна на процесора или започнете да забелязвате, че той не се справя със задачите си, тогава овърклокът ще бъде разумно решение.

Въпреки това си струва да предупредите за негативните страни на това действие. По време на ускорението се увеличава консумацията на енергия, увеличава се количеството на отделяния шум, намалява се продължителността на живота и увеличава топлината.

Първо трябва да разберете, че всеки от процесорите има свои собствени пътеки по време на овърклок. Ако прекрачите границите на тези граници, процесорът ще излезе в състояние на празен ход.

Границите на процесорите от i3, i5, i7 серията овърклокират приблизително с 5-15% по-високо от фабричните настройки, а някои имат дори по-малко. Най-добрите за овърклок са процесорите от серията К. Те имат отключен множител.

Трябва да разберете, че с увеличаване на разсейването на топлината ще трябва да задействате по-мощно охлаждане. Също така по-мощно захранване поради увеличената консумация на енергия.

Преди овърклок:

 • Актуализирайте своя BIOS.
 • Проверете дали вашата охладителна система е в добро състояние.
 • Разберете вашата честотна честота на процесора. Това може да стане с помощта на CPU-Z.

Ето списък на най-добрите помощни програми, с които можете да промените честотата на процесора, без да напускате системата:

SetFSB

Доста проста и лесна за използване полезна програма, която не изисква дори да рестартирате компютъра си. Помощната програма може да работи както със стари, така и с нови процесорни модели. Тя обаче не работи с всички видове дънни платки. Можете да разберете дали вашата дънна платка се поддържа на официалния уебсайт на помощната програма.

Тази програма е най-подходяща за използване от опитни потребители. Начинаещите в този бизнес е малко вероятно да успеят да идентифицират правилно часовника си.

Как се използва:

 • Първо трябва да изберете генератор в списъка с генератор на часовници .
 • След като кликнете върху Get FSB .
 • След това внимателно преместете плъзгача, който се намира в центъра на прозореца.
 • Когато изберете желаната позиция, натиснете Set FSB .

Недостатъкът на тази програма е нулирането след всяко рестартиране на компютъра. След рестартиране на компютъра ще трябва да го направите отново.

CPUFSB

Тази помощна програма е овърклок модул в инструментариум, наречен CPUCool . CPUFSB поддържа огромен брой дънни платки, базирани на чипсети от Intel, VIA, AMD, ALI и SIS .

Може би тази програма ще бъде по-лесна за разбиране, тъй като поддържа руския език, за разлика от SetFSB .

Как се използва:

 • Намерете дънната си платка в списъка.
 • Изберете желания часовник.
 • След това кликнете върху “ Take Frequency ”. Това ще покаже честотата на системната шина и процесора в помощната програма.
 • Както в предишната помощна програма, бавно увеличете честотата до нужната стойност и щракнете върху „ Задаване на честотата “.

Предимството на тази програма е, че запазва настройките си дори след рестартиране.

SoftFSB

За разлика от предишните в нашия списък с комунални услуги, тази може да се използва безплатно. При употреба всичко е абсолютно същото като в други комунални услуги - подбираме модели на дънни платки и генератори. След като конфигурираме нужната ви честота на FSB и щракнете върху Задаване на FSB .

Интересни Статии