Как да овърклокирате видеокарта от Nvidia?

За съжаление, не всички от нас могат да си позволят да купуваме чисто нова графична карта всяка година. Всички нови игри идват и си отиват, а вашата стара жена вече започва да работи с големи трудности. Какво може да се направи в тази на пръв поглед безнадеждна ситуация?

Ако сте отишли ​​на тази страница, тогава вече сте разбрали, че можете да извършите някакъв овърклок на вашата видеокарта. Именно в тази статия ще разберем тази тема, а именно как да овърклокирате видеокарта от Nvidia.

Мога ли да овърклокирам графична карта от Nvidia?

Веднага трябва да се каже, че това е наистина възможно. Можете да овърклокте всяка видеокарта. Това действие се състои в обикновено увеличение на стандартните настройки на устройството, което, разбира се, води до увеличаване на производителността. Но толкова просто ли е? Да и не.

Рискове по време на овърклок на видеокарта

Овърклокът е свързан с определени рискове, които също си струва да се имат предвид. Ето кратък списък с проблеми, които може да срещнете при овърклок на графична карта на Nvidia:

 • Обща нестабилност на системата. Има дори шанс да наблюдавате синия екран на смъртта, ако ускорението не се извърши правилно, но това рядко стига до това.
 • На екрана могат да се появят различни графични артефакти, докато работите в приложения, които изискват мощност за обработка на видеокарта.
 • Видеоигрите и други мултимедийни приложения могат да получат значителен спад в производителността.
 • Овърклокът може да доведе до значително разсейване на топлината, което води до прегряване, което от своя страна може напълно да деактивира видеокартата.
 • Като се има предвид повишаването на температурата, ускорението може също да намали "живота" на термичната паста, която е разположена между повърхността, която трябва да се охлади, и устройството за отстраняване на топлина, т.е. в нашия случай между радиатора и видео чипа.
 • Увеличението на шума от работата на охладители, които отплащат топлината, генерирана от видеокартата.
 • Увеличението на консумацията на енергия от вашата система поради промяна в режима на работа на видеокартата

Както можете да видите, много проблеми могат да възникнат по време на или след овърклок на вашата видеокарта. Това обаче може да се случи само ако сте овърклокирали вашата графична карта Nvidia неправилно. В тази статия ще се уверим, че това не се случва.

Необходимите устройства за овърклок

Като такива, устройства за овърклок не съществуват. Всичко, от което се нуждаете, е теоретична основа. Независимо от това, както вече посочихме, по време на овърклок, топлинното отделяне неизбежно ще се увеличи, което ще изплати охлаждането ви на видеокартата.

Ако имате доста слабо охлаждане или дори се опитате да овърклокте графичната карта на Nvidia с пасивно охлаждане, тогава по-добре се откажете от тази идея, тъй като имате голям риск просто да повредите видеокартата. Това важи особено за потребителите с пасиви.

Как да овърклокирате графична карта на nvidia

Така че, нека започнем да разбираме какво трябва да направите, за да разпръснете старата си жена. За разлика от овърклока на процесора, можете напълно да овърклокте видеокартата директно от операционната система Windows.

За вашите цели можете да използвате различни приложения, които могат да манипулират настройките на видеокартата. Например, можете да използвате Nvidia Inspector, MSI Afterburner, RivaTuner и други комунални услуги. Всъщност няма значение коя програма използвате, тъй като всички те коригират по подобен начин настройките на вашата видеокарта.

Ще дадем пример с програмата MSI Afterburner, тъй като тя е една от най-популярните за овърклок. Така че, следвайте тази връзка към официалния уебсайт на MSI и изтеглете Afterburner на вашия компютър.

След това следвайте стъпките по-долу. Искам също да спомена, че имате нужда от още нещо: някои много взискателни видеоигри и помощна програма за стрес тестове. Изберете играта по ваша преценка и в зависимост от вашата видеокарта. За стрес тест препоръчваме да вземете FurMark. Също така имайте предвид, че правилното овърклок на видеокартата може да отнеме много време.

 • Стартирайте MSI Afterburner.
 • Намерете бутона „Настройки“ и кликнете върху него.
 • Отидете в раздела „Общи“ .
 • Намерете колоната „Съвместимост на свойствата“ и маркирайте всички елементи под нея.
 • Ще променим две стойности с вас: Clock Clock и Core Clock. Да започнем с Core Clock. Преместете плъзгача на 35 мегагерца и щракнете върху Приложи.
 • Сега стартирайте FurMark. Тествайте своята видеокарта с нея. Ако всичко е нормално, т.е. Тъй като компютърът ви не виси здраво и няма изкривяване на екрана, сега можете да опитате да тествате видеокартата в играта. Играйте минимум 30-40 минути, за да идентифицирате проблеми (за предпочитане 1 час или повече). Ако всичко е нормално, тогава можете да продължите с овърклок.
 • Преместете плъзгача отново, но този път вече е малко по-малко - 20 мегагерца и щракнете върху Приложи.

Повторете горните стъпки, докато разберете, че сте достигнали лимита, т.е. допълнително увеличете параметъра Core Clock. Увеличаването на честотата на видеоядрото обаче няма да доведе до нищо.

Трябва да направите точно същите действия с плъзгача на Clock Clock, т.е. честотата на паметта, която сте изпълнили, докато увеличавате честотата на видеоядрото. За да започнете, увеличете стойността на плъзгача с 35 мегагерца. Ако състоянието на вашата система е стабилно, тогава можете допълнително да увеличите честотата на паметта с 20 мегагерца, докато достигнете лимита.

Веднага щом изтръгнете всичко възможно от вашата видеокарта, остава само да спестите овърклок. За целта направете следното:

 • Изберете номер на профил и кликнете върху „Запазване“ .
 • След това поставете отметка в квадратчето „Прилагане на овърклок при стартиране на системата“.

Това е всичко, което се изискваше от вас, за да изпълните такава задача като овърклок на графична карта на Nvidia. Ако все още имате някакви затруднения по време на „стресиращата“ работа на видеокартата, просто отворете MSI Afterburner отново и кликнете върху „Нулиране“ и настройките ви ще се върнат в заводското състояние.

Ускорението не е магия

Ако съдим по отзивите на потребители, които „омаловажиха“ овърклока на своите видеокарти, в по-голямата си част те не бяха доволни от крайния резултат. Какъв е въпросът? Но нещото е, че овърклокът не е магия. Няма да можете да увеличите производителността на вашата видеокарта два или три пъти от нулата.

Овърклокът е малко увеличение на честотите на устройството и нищо повече. Извършвайки овърклок, вие буквално намалявате живота на вашата видеокарта, тъй като работата извън заводските настройки не се осигурява от производителя, с някои изключения.

Интересни Статии