Как да отворя ISO файл?

Много начинаещи потребители на компютър по някакъв начин попаднаха на ISO файл в живота си. Те се опитаха да го отворят с достъпен софтуер на компютъра, но всичко беше напразно: файлът с разширението ISO не се отваря. И така, какво е ISO по принцип?

Всъщност всичко е изключително просто. ISO е изображение на оптичен диск, което съдържа файловата система ISO 9660. ISO 9660 от своя страна е стандартът на файловата система за CD-ROM, известен също като CDFS (Compact Disc File System). Просто казано, ISO файлът е изображение на някакъв вид диск.

Как да отворя ISO файл? За да отворите файл с този формат, можете да използвате редица софтуер. Например, използвайки архиватори, можете лесно да стигнете до съдържанието на изображението на диска. Един от тези архиватори е WinRAR или 7-Zip. Наред с други неща, можете да използвате CD / DVD устройства на емулатор със софтуер. Такива програми са Daemon Tools, Alcohol 120%, UltraISO и много други. Вероятно сте чували за някои от тези програми.

В случая с архиватори всичко е елементарно: отворете ISO файла чрез софтуера, наличен на компютъра. Как обаче да отворя ISO файл с програми, които емулират CD / DVD устройство? Е, всичко тук също е изключително просто - помислете за малък пример за емулиране на изображение с помощта на UltraISO. Ето какво трябва да направите:

  • стартирайте програмата UltraISO;
  • щракнете върху бутона „Инструменти“ в лентата с менюта;
  • изберете "Монтиране към виртуално устройство";
  • щракнете върху бутона с три точки и посочете директорията, където се намира изображението, от което се нуждаете;
  • след това кликнете върху бутона "Mount";

Щом щракнете върху горния бутон, в списъка на наличните дискове ще се появи ново виртуално устройство под една или друга буква и изображението, от което се нуждаете, ще бъде монтирано в него. Сега можете да получите достъп до това изображение като всеки друг диск в този диск. Други програми, които могат да емулират CD / DVD устройство, работят приблизително по същия начин, така че не трябва да имате проблеми.

Интересни Статии