Как да отстраните проблем с бързата загуба на батерия на iOS 8.4.1

В рамките на един месец, актуализацията на iOS до версия 8.4.1 беше в бета-тестване и най-скоро потребителите успяха да го инсталират на своите устройства и да получат някои корекции за услугата Apple Music. Тази актуализация обаче доведе до проблеми с консумацията на батерия на някои устройства. Решихме да проверим откъде идва тази грешка и да ви кажем как да отстраните тези проблеми и да върнете нормалното работно време на вашия iPhone, iPad и iPod, работещ на iOS 8.4.1.

Още през юли Apple обяви скорошното излизане на актуализацията на iOS в 8.4.1 за мобилни устройства. Те не посочиха точната дата на пускане и дори списъкът с промените, които би трябвало да донесе на потребителите, не беше обявен. След няколко тестови версии за разработчици, само преди няколко дни, стана възможно да инсталирате окончателната версия на iOS 8.4.1 над юни iOS 8.4.

На първо място, тази актуализация е предназначена да реши редица проблеми с услугата Apple Music, открити след официалното й стартиране. Освен това тази актуализация премахна напълно уязвимостта, която хакерите използваха за пускане на помощната програма Jailbreak в края на юни. Най-вероятно тази актуализация ще бъде окончателна преди официалния старт на iOS 9, който се носи слух, че ще се проведе в средата или края на септември.

В допълнение към решаването на редица проблеми и коригирането на бъгове, актуализирането до iOS 8.4.1 доведе до нови трудности за някои потребители. По-специално, много от тях започнаха да се оплакват от необичайно бързата загуба на енергия от батерията след инсталиране на актуализацията. Всъщност в това няма нищо изненадващо. След излизането на почти всяка актуализация редица потребители наблюдават подобни проблеми.

Разбира се, това води мнозина до недоумение, тъй като на теория актуализациите трябва да решават проблеми, а не да създават нови. Независимо от това, все още има решение на тази неприятна последица от инсталирането на актуализацията.

Как да отстраните проблем с бързата загуба на батерия на iOS 8.4.1

Нашите инструкции ще са от полза за всички потребители на iOS 8 и по-нови, но се предполага, че въпреки това сте инсталирали най-новия софтуер, преди да започнете следващите стъпки.

Маркирайте това ръководство, тъй като актуализациите на iOS 9 или по-нови версии могат да причинят проблеми отново и някои от тези съвети могат да ви бъдат полезни по-късно.

Проверка на приложението

Веднага щом започнете да изпитвате проблеми с захранването на батерията и бързата й загуба на iOS 8.4.1, първото нещо, което трябва да направите, е да погледнете списъка с вашите приложения. Можете, разбира се, да обвинявате Apple и iOS за всичко, но най-вероятно именно приложенията, които сте инсталирали на устройството, безпощадно консумират процента на заряд.

Ако използвате приложението доста често през деня, напълно нормално е батерията да се стопи пред очите ни. Някои от тях консумират енергията на батерията много по-активно от други. Именно на такива приложения си струва да се обърне внимание.

Отбелязва се също, че след инсталирането на iOS 8.4.1 някои игри и програми започнаха да се държат някак по-различно и те събудиха много по-голям апетит. На първо място, трябва да проверите какво казва статистиката за това.

За да получи информация за консумацията на батерия в устройството си, Apple миналата година добави специална функция към приложението Настройки. Следвайте пътя по-долу за повече информация: Настройки> Общи> Статистика> Използване на батерията. Този инструмент ще ви покаже в първите редове точно онези приложения, които консумират най-много енергия на батерията.

Ако сте започнали да забелязвате, че някои приложения започват да изразходват много повече енергия от обикновено, опитайте да ги инсталирате или временно деинсталирате, за да проследите как се променят статистическите данни и, евентуално, да разрешите проблема.

Ако сте активен потребител на Apple Music, имайте предвид, че когато слушате музика онлайн чрез LTE, 4G и 3G, бързото източване на батерията е нормално. Същото важи за всички други стрийминг услуги - Spotify и т.н.

Ако има достатъчно място в паметта на вашето устройство, използвайте функцията, за да запишете музика локално, за да можете да слушате песни без интернет връзка. Това ще ви позволи да спестите енергия от батерията за доста дълъг период. Тази функция е особено полезна при пътуване, когато често не е възможно да заредите батерията.

Опитайте да включите самолетен режим.

Ако сте в район с лош прием на сигнал за клетъчна мрежа, смартфонът постоянно търси. Тази дейност често причинява още по-голяма загуба на заряд, така че в такива моменти е най-добре да включите самолетен режим, докато не се върнете в зоната на надежден сигнал.

Режимът на самолета е в Настройки и се намира в горната част на списъка с елементи. Когато тя е включена, всички активни връзки се прекъсват.

Деактивирайте iCloud ключодържател

Ако използвате iCloud Sync Keychain, опитайте да го деактивирате временно. Потребителите на iOS 8.4.1 съобщават, че изключването му също може значително да увеличи живота на батерията на устройството.

За да деактивирате Keychain на вашето устройство, трябва да преминете по следния начин: Настройки> iCloud> Keychain> Превключете плъзгача в състояние Off. И не забравяйте - можете да включите тази функция по всяко време, ако се окаже, че тя не е свързана с загуба на батерията.

Ограничете актуализациите на фоновото съдържание в приложенията

Почти всички приложения, инсталирани на вашето устройство, актуализират определено съдържание на заден план. Това изразходва много трафик и в резултат на това намалява мощността на батерията. Опитайте да деактивирате фоновите актуализации за приложения, които рядко използвате. Също така помислете за напълно изключване на актуализацията на фоновото съдържание.

Отидете в Настройки> Общи> Актуализация на съдържанието> изключете актуализацията за тези приложения, които рядко използвате или напълно изключете актуализацията, като изберете съответния елемент в горната част на списъка.

Проверете настройките на дисплея

И iPhone, iPad и iPod използват няколко различни сензора едновременно. Един от тях отговаря за регулирането на яркостта на дисплея в зависимост от светлината. Понякога е наистина полезно, но по-често това е просто причината за излишната консумация на батерия.

Опитайте се да откажете да използвате автоматичната яркост на дисплея и ще разберете, че няма нищо лошо в това. Отворете Настройки> Екран и яркост> Авто яркост> Изключено. И сега, като използвате плъзгача, разположен малко по-високо, задайте нивото на яркост, което ви подхожда.

Не забравяйте, че iOS Control Center, който се отваря с пръст отдолу нагоре в долната част на дисплея, също има плъзгач за регулиране на яркостта. Можете доста лесно да регулирате яркостта ръчно и дори ако това е наистина необходимо.

Рестартирайте вашия iPhone или iPad

Може да звучи нелепо и нелепо, но въпреки това дори обикновеното рестартиране на вашето устройство може да поправи проблеми с батерията.

Повечето от вас знаят как да направите това, но ако не, тогава всичко е съвсем просто: Натиснете и задръжте бутона за захранване, докато екранът затъмни и видите думата Изключи. Плъзнете червения плъзгач отляво надясно, за да изключите захранването на вашето устройство.

Ако това не помогне, опитайте и с твърд нулиране. За да направите това, едновременно натиснете бутона за заключване (Захранване) и кръглия бутон под дисплея (Начало) и ги задръжте за 10 секунди. Вашето устройство ще се рестартира автоматично. Тази процедура не премахва информация от устройството ви, но помага при много проблеми.

Пълно нулиране

Преди това говорихме за прости и бързи начини за решаване на проблема. Ако те не помогнаха, тогава трябва да преминете към по-сложни, но по-ефективни.

За да извършите цялостно нулиране, отидете на Настройки> Общи> Нулиране> Нулиране на всички настройки и, ако е необходимо, въведете паролата.

Този процес може да отнеме от една до няколко минути и след приключване абсолютно всички настройки, които сте направили в устройството си, ще бъдат върнати до фабричните стойности. Това ще се отрази и на паролите за WiFi, така че не забравяйте да ги запомните, тъй като те ще трябва да бъдат въведени отново. Тази процедура не засяга вашите данни и изтеглени приложения.

Възстановяване на устройства и преинсталиране на iOS 8.4.1

Ако никой от горните методи не работи, трябва да опитате пълно възстановяване на устройството. Отидете до този момент само ако е абсолютно необходимо, тъй като тази процедура ще изчисти напълно вашето устройство от всякаква информация и възстановяването му ще отнеме повече от няколко минути.

След възстановяване винаги можете да опитате да върнете резервно копие на вашите данни и настройки на устройството, но проблемът може да се върне и с него. Ако това се случи, тогава трябва да извършите тази операция отново, но без да възстановявате резервното копие.

  1. Свържете устройството си с компютъра и направете резервно копие. Също така, резервното копие може да се съхранява в iCloud.
  2. Отидете в Настройки> iCloud и изключете Find iPhone.
  3. В iTunes щракнете върху бутона Възстановяване.
  4. Следвайте инструкциите на екрана, за да почистите напълно устройството си и отново да инсталирате iOS 8.4.1.
  5. След като завършите този процес, щракнете върху бутона Възстановяване от копие, за да върнете всичките си данни обратно на устройството, или Конфигурирайте като нови, за да го стартирате като напълно нови с фабрични настройки.

Тази процедура обикновено отнема от 20 до 40 минути, но може да отнеме много повече време, ако изберете опцията за възстановяване на информация от резервно копие. Понякога това може да отнеме до два часа, в зависимост от размера на копието.

Екстремни мерки

Ако никоя от точките в нашите инструкции не ви е помогнала, тогава най-вероятно има смисъл да се свържете с оторизиран сервизен център на Apple, за да диагностицирате устройството си и да определите точната причина за проблем с батерията. Може би има технически проблем, който само специалисти могат да решат.

Интересни Статии