Как да освободите място на твърдия си диск в Windows: 7 лесни начина

Твърдите дискове стават все повече и повече с всеки изминал ден, но по някаква причина все пак успяваме да ги запълним бързо. Това важи и за SSD дискове, които, макар и по-ефективни от HDD, имат порядък по-малко място.

Ако спешно се нуждаете от свободно място на вашия твърд диск, тогава можете да използвате тези съвети, за да го освободите. Също така по пътя ще се отървем от нежелани файлове, които заемат огромно количество пространство на вашия диск, което бихте могли да използвате за съдържанието, от което се нуждаете.

HDD безплатни методи

Изпълнете почистване на диска

В операционната система Windows можете да намерите специална помощна програма, която е предназначена за изтриване на временни файлове и друго неподходящо съдържание. За достъп до тази помощна програма направете следното:

 • Щракнете с десния бутон върху един от вашите дискове в прозореца на My Computer и изберете Properties. Като алтернатива можете просто да намерите Disk Cleanup с помощта на системната търсачка в Start.
 • Отидете в раздела „Общи“.
 • Кликнете върху бутона „Почистване на диска“.
 • Изберете типа файлове, които искате да изтриете, и щракнете върху „Ок“. Тези файлове могат да включват временни файлове, регистрационни файлове, файлове във вашия кош за отпадъци и друго съдържание, което не е важно за системата.

Можете също да почистите системните си файлове, което не е посочено в списъка, който се показва.

 • Кликнете върху бутона „Изчисти системните файлове“.
 • След като приключите с изтриването на системните файлове, можете да отидете на „Разширено“ и да кликнете върху бутона „Изчисти“, който се намира под елемента „Възстановяване на системата и копиране на сенките“. С този бутон ще изтриете всички скорошни точки за възстановяване на системата, така че се уверете, че вашият компютър работи правилно, преди да щракнете върху него.

Премахване на големи приложения

Премахването на големи приложения ще освободи дисково пространство за вас, въпреки че повечето от тях са напълно мънички приложения. За да постигнете това, направете следното:

 • Щракнете с десния бутон върху Старт и изберете "Програми и функции".
 • Кликнете върху бутона „Промяна на презентацията“ (икона под формата на елементи в текста) и задайте показването на списъка с програми под формата на таблица.
 • След това кликнете върху колоната „Размер“.
 • Сега трябва да сте първият в списъка си, който вижда най-големите програми, които са инсталирани на вашия компютър. Премахнете тези програми или може би видеоигри, които не използвате, или тези, които вече не представляват стойност за вас.

Този метод няма да ви освободи много дисково пространство, въпреки че всичко зависи от инсталираните програми на вашия компютър, но въпреки това може да се използва като един от спомагателните методи за почистване.

Ако използвате операционната система Windows 10, можете да направите следното:

 • Преминете през „Настройки → Приложения и функции“.
 • Тук всичко работи почти всичко точно както при предишните версии на Windows. Намерете най-голямото и ненужно приложение за вас и след това кликнете върху бутона „Изтриване“, който ще бъде под името на производителя на приложението, което ще бъде изтрито.

По този начин можете да изтриете приложения за Windows Store или приложения на трети страни, плюс - можете да направите същото на таблети с тази операционна система. В Windows 10 обаче можете да използвате и редовно изтриване чрез „Програми и функции“.

Анализ на дисковото пространство

За да определите какво точно заема място на вашия диск, можете да използвате различни анализатори на трети страни. Тези приложения ще сканират диска ви и ще показват папките и файловете, които заемат най-много място на него.

Консултирането на конкретен дисков анализатор е доста трудно, тъй като има много от тях и всеки от тях има своите плюсове и минуси. Някои потребители обаче препоръчват да използвате програма, наречена WinDirStat и ние ще следваме техния пример.

Щом сканирате системата си с помощта на WinDirStat, тя ще ви покаже кои папки, типове файлове и файлове използват най-много дисково пространство. Уверете се, че не изтривате никакви важни за системата файлове. Ако видите, че някаква папка с програмата в Program Files заема много място, можете спокойно да я изтриете. WinDirStat може да ви каже точно колко място използва намерената папка или файл, което няма да можете да намерите в същите списъци на „Програми и функции“.

Изтрийте временните файлове

Системната програма Disk Cleanup, макар и доста полезно нещо, но не изтрива временни файлове, създадени от програми. Например, кешовете Google Chrome или Firefox понякога могат да достигнат размери от няколко десетки гигабайта.

За по-агресивно почистване на временни и нежелани файлове препоръчваме да използвате такава популярна програма като CCleaner. Тази програма ще може да се отърве от всеки боклук, останал след престоя на програми на трети страни на вашия компютър, а също така ще може да почисти системни файлове, до които Disk Cleanup не може да стигне.

Намерете дублиращи се файлове

Можете да използвате приложения, за да намерите и изтриете дублиращи се файлове на вашия компютър, които не са важни както за вас, така и за системата. Както в случая с анализатори, изберете помощната програма, която трябва да премахнете дублиращите се файлове според потребителските отзиви.

Намалено пространство за функция за възстановяване на системата

Ако възстановяването на системата заема твърде много място на вашия компютър, тогава можете да намалите пространството, което тази функция ще заема. Естествено, ще можете да създадете много по-малък брой точки за възстановяване. Ако тази функция не е толкова важна за вас, тогава можете да я ограничите и в същото време да освободите няколко гигабайта свободно дисково пространство.

 • Щракнете с десния бутон върху Старт и изберете "Система".
 • Кликнете върху връзката „Разширени настройки на системата“.
 • Отидете в раздела "Защита на системата".
 • Кликнете върху бутона „Конфигуриране ...“.
 • В прозореца, който се показва, можете или напълно да деактивирате функцията за възстановяване или да намалите използваното пространство за нея с помощта на специален плъзгач. Можете също да изтриете всички създадени точки за възстановяване, като щракнете върху бутона „Изтриване“ под плъзгача.

Деактивирайте хибернацията

Следният метод може да ви осигури допълнително пространство на диска, но ще деактивира доста важна функция на Windows. Не препоръчваме да го използвате, но ако наистина се нуждаете от свободно дисково пространство, пак можете да го използвате.

Когато хибернирате компютъра си, ОС запазва така наречения „моментна снимка“ на системата от вашата RAM памет и я прехвърля на вашия твърд диск. Това ви позволява да върнете компютъра си в предишното му състояние веднага щом излезете от спящ режим. Windows записва цялата информация от RAM във файла C: \ hiberfil.sys. Има един лесен начин за деактивиране на хибернацията - с помощта на командния ред. Направете следното:

 • Щракнете с десния бутон върху Старт и изберете "Команден ред (Администратор)".
 • В командния ред копирайте командата powercfg / hibernate и натиснете Enter.

Интересни Статии