Как да намерите идентификационния номер на оборудването и да намерите драйвери за неидентифицирано устройство

От този материал ще научите:

  • какво е шофьор;
  • защо е необходимо във вашата операционна система;
  • в кои случаи може да се наложи инсталиране и актуализиране на драйвери;
  • как да намерите и инсталирате драйвер за неидентифицирано устройство.

Последната точка днес ще бъде ключова, тъй като именно той често причинява най-много трудности на потребителите. След като прочетете този малък материал до края, намирането и инсталирането на драйвер за неидентифицирано устройство, което току-що сте свързали към компютър, ще се превърне в проста и разбираема процедура за вас.

Какво е шофьор?

Тъй като всеки компютър се състои от голямо разнообразие от компоненти, които се произвеждат от различни производители, за тяхната работа и взаимодействие с операционната система е необходим специален софтуер. Именно този софтуер е отговорен за регулирането на работата на отделни компоненти и компоненти на компютъра и се нарича драйвер.

Някои драйвери, най-основните, се съдържат в операционната система и са инсталирани на компютъра с нея. Те включват драйвери за дънни платки, процесори и основни компютърни конектори. Независимо от това, допълнителни и периферни устройства изискват ръчна инсталация на драйвер, разработен от производителя. Видео карти, монитори, клавиатури с допълнителен набор от клавиши, геймърски мишки със специални функции, принтери, скенери, уеб камери и други. Всички тези устройства ще работят само под контрола на драйвер, проектиран специално за тях, за конкретни модели и конфигурации.

Къде да намерите драйвер за конкретно устройство

Производителите на компоненти и периферни устройства са независимо ангажирани в разработването и създаването на драйвери за тях. Това ви позволява да направите драйвер, който ще осигури най-правилната и пълноценна работа на устройството във връзка с компютър и операционната система Windows.

С излизането на актуализациите на Windows или новите версии (Windows 7, 8, 10), производителите издават и актуализации на драйвери за по-голяма съвместимост с операционната система и въвеждане на нова функционалност. Редовната инсталация на актуализирани версии на драйвери гарантира стабилна работа на устройства и пълна съвместимост с новите функции на съвременните версии на Windows OS.

За всяко ново устройство, което свързвате към компютъра, за всеки нов елемент от системния блок трябва да инсталирате драйвер. Можете да ги намерите и изтеглите на официалния уебсайт на производителя, като посочите модела на устройството и версията на Windows, която е инсталирана на вашия компютър. Там препоръчваме периодично да проверявате за по-нови версии на драйвери.

Но какво ще стане, ако не знаете точния модел на устройството или дори неговия производител? Какво трябва да направя, ако след като свържа нов компонент към вашия компютър, системата каже, че е свързано „неидентифицирано устройство“? Къде да търся водач? Как да го търсите и по какви параметри?

Дефиниране на идентификационен номер на оборудването

В този случай ще ни помогне нашата малка инструкция, която предоставяме по-долу.

Първо трябва да разберете идентификатора на устройството. Всеки компонент на компютъра го има и можете да го видите чрез самия Windows.

  1. Отворете диспечера на устройства Можете да направите това, като щракнете с десния бутон на мишката върху иконата My Computer, изберете Properties и намерете елемента Device Manager в дясната колона на прозореца, който се отваря. Или като натиснете Win + R на клавиатурата и въведете командата devmgmt.msc в отворения прозорец на системата
  2. Намерете в Device Manager ред, подписан като „Неразпознато устройство“, щракнете с десния бутон върху него и изберете опцията Properties.
  3. В прозореца на системата, който се отваря, изберете раздела Подробности. В изскачащото меню Свойства изберете "Идент. № на хардуер". Копирайте стойността, която се показва по-долу. Това е идентификаторът на вашето устройство.

Търсете модел и драйвер по идентификатор

За да разберете точния модел и производител на вашето оборудване, трябва да поставите получения идентификационен номер в лентата за търсене на сайта //devid.info/ru . Този сайт съдържа модели и драйвери за над 16 милиона компютърни устройства и компоненти. След като научите цялата необходима информация за вашето устройство, можете да посетите уебсайта на производителя, за да изтеглите последната версия на драйвера, съвместима с версията на вашата операционна система, или да я изтеглите директно от уебсайта на DevID.

След като изтеглите и инсталирате драйвера, силно препоръчваме да рестартирате компютъра си, за да влязат в сила всички промени в системата.

По този начин можете да намерите информация и да намерите най-новия драйвер за всяко устройство, което Windows не може да разпознае и да се свърже като неидентифициран. За да не се налага да повтаряте всички тези процедури след преинсталиране на операционната система, препоръчваме да запазите текущата версия на драйвера за ръчна инсталация, ако е необходимо.

Интересни Статии