Как да намалим температурата на процесора в компютъра?

Високата температура на компютърните компоненти е често срещано нещо за всеки собственик на такива устройства. Тази тема засяга особено централния процесор и видеокартата. Когато много работещи процеси вземат за себе си процесора, честотата му естествено се повишава, за да увеличи скоростта на изчисленията. По-високата честота предполага и повишаване на температурата на централния процесор, което е съвсем естествено явление.

Следващата причина за повишаването на температурата може да бъде състоянието на охладителната система. Колкото по-добра е вашата охладителна система, толкова по-ниска е температурата за вашия процесор, което ще увеличи неговата производителност. Ако температурата се повиши прекалено високо, компютърът ви може да започне да работи бавно и частите от прегряване могат просто да "изгорят". Повечето процесори, както и графичните ускорители, не трябва да се нагряват над температура от 100 градуса по Целзий.

Именно за тази цел посоченото оборудване е оборудвано с механизъм за аварийно изключване, който се задейства при достигане на определена максимална температура. Поне повечето от съвременното желязо и в нашия случай преработвателите имат такъв механизъм. Ако обаче сценарият с прегряване и изключване се повтаря доста често, тогава определено времето ще се повреди. Същото ще се случи, докато процесорът работи при възможно най-висока температура. Така че е по-добре да избягвате ситуации с прегряване.

Централният процесор все още може да работи нормално извън температурния диапазон от 40 градуса, но колкото по-ниска е температурата, толкова по-добра е работата. Също така, не забравяйте, че високата температура на процесора може да повиши общата температура на целия системен елемент, което може да повлияе неблагоприятно на работата му.

Поддържане на ниския процесор

Има много начини да намалите разсейването на топлината на вашия процесор. Можете да закупите по-мощен охладител за него, който ефективно ще извърши охлаждането на процесора. Можете също така да отидете още по-далеч и да закупите по-модерни системи за водно охлаждане. Друг метод е да използвате чифт охладители, единият от които директно да охлажда самия процесор, а другият да се отърве от горещия въздух.

Горните методи са най-често срещаните сред всички потребители. Всичко, което трябва да ги попълните е само да изпразнете портфейла си малко. За лаптоп например такива опции не са изход от ситуацията. Ако използвате компютъра си за изобразяване на графика, поточно видео, видео игри и други взискателни задачи, тогава определено трябва да знаете как можете да понижите температурата на вашия процесор, без да купувате скъпо оборудване. Сега ще разгледаме няколко метода по тази тема. Нека започнем, както винаги, с най-простия.

Методи за понижаване на температурата на процесора

Метод №1 Укрепване на въздушния поток

Премахването на горещия въздух и въвеждането на охладен въздух е това, от което се нуждаят вашият процесор и цялата система като цяло. Физическото разположение на системния му блок играе много важна роля при охлаждането, тъй като това може да подобри потока на входящия и изходящия въздух.

Повечето лаптопи например имат отвори за охлаждане, разположени на гърба на устройството или на дъното. Ако нямате подложка за охлаждане, можете просто да поставите нещо под лаптопа, за да подобрите въздушния поток. Например, можете да поставите чифт моливи под кутията и повярвайте ми, вашият лаптоп ще бъде много по-добре охладен.

Ако използвате вашия процесор за изключително трудни задачи, можете дори да прибягвате до отваряне на корпуса на системния модул (или дъното на калъфа на някои лаптопи), за да подобрите въздушния поток по време на тези операции.

Метод №2 Поддържайте компютъра чист

Една от основните причини за прегряване на компютър може да бъде фактът, че сте натрупали достатъчно голямо количество прах в компютъра си, което блокира вентилацията на корпуса. Можете просто да отворите кутията и да издухате вентилаторите и всички хардуерни компоненти със сгъстен въздух. Повярвайте ми, праховите уплътнения върху оборудването могат да доведат до прегряване по време на активна работа. Изключете компютъра, внимателно отворете системния блок и също внимателно почистете всички компоненти.

Метод №3 Правилно разположение на мястото в системния блок

Както бе споменато по-горе, препятствията на въздушния поток в системния блок могат да доведат до прегряване. Отделете малко време, за да отворите устройството си и да подредите кабелите вътре в него, за да увеличите максимално въздушния поток, особено около процесора и видеокартата. Ако го направите, температурата на процесора и друго оборудване ще бъде много по-ниска.

Метод 4 Използване на термична паста

Ако имате стара машина и термичната паста на процесора е изсъхнала, както обикновено се случва с времето, тогава тя губи способността да подобрява топлопроводимостта, което води до прегряване на процесора. Обикновено топлинната грес е разположена между радиатора и нагревателната повърхност. Можете да опитате да премахнете радиатора от вашия процесор и да замените старата термична грес с нова. Първо, уверете се, че напълно почиствате повърхността на процесорния чип, след което сложете термична грес на тънък и равномерен слой. Моля, обърнете внимание, че ако поставите твърде много или твърде малко термична грес, това може да повреди процесора поради високи температури. След това поставете отново радиатора и охладителя върху повърхността на процесора.

Метод № 5 Под напрежение на процесора

Този метод вече е много по-сложен от всички по-горе. Намаляването на напрежението на процесора може да се извърши директно от под операционната система, като се използва специален софтуер. Тази стъпка се използва широко от потребителите като начин за понижаване на температурата. Между другото, намаляването на напрежението не влияе по никакъв начин на работата. Овърклокът и овърклокът са точно това, което оказва влияние върху производителността на процесора. Препоръчваме ви да понижите напрежението само ако имате достатъчно увереност и знания, за да го осъществите.

 • Първо трябва да изтеглите определен софтуер на вашия компютър: RightMark CPU Clock Utility, ORTHOS CPU Loader и HWmonitor.
 • Стартирайте ORTHOS зареждащия процесор. Тази програма ще може да емулира пълно зареждане на процесора. Пуснете го и го оставете да подейства за около десет минути. Гледайте температурата чрез помощната програма HWmonitor, която между другото ще трябва да скочи до 70-90 градуса по Целзий. След като изминат десет минути от стрес теста, го завършете и запишете максималната температура на процесора.
 • Стартирайте RMclock. Кликнете върху раздела „Разширени настройки на процесора“. Последната версия на RMclock трябва автоматично да открие вашия процесор. Отидете в раздела "Информация за процесора" и проверете дали процесорът се показва в данните. Кликнете два пъти върху таблото за управление на профила и изберете подпрофила Performance on Demand. Поставете отметка в квадратчетата „Използване на P-State Transitions“ както за захранване, така и за захранване на батерията (AC захранване и батерия). Отметнете също всички останали параметри, които можете да намерите, като превъртите надолу.

  Щракнете върху Прилагане веднага щом всичко е проверено правилно.

 • Сега се насочете към страницата с основния профил. Променете текущия профил на „Performance on Demand“ както за захранването, така и за батерията. Премахнете отметката от опцията „Auto Adjust intermediate state VID“ в дъното и кликнете върху бутона „Default (по подразбиране)“. Вашите фабрични настройки на напрежението сега трябва да се появят пред вас. Кликнете върху Прилагане.
 • На страницата на главния профил трябва да видите различни параметри за напрежението. Започнете да намалявате стреса си. Винаги щракнете върху Прилагане, за да направите промени и след това проведете тест за стабилност.
 • Отворете отново ORTHOS и HWMonitor. Отидете на раздела „Информация за процесора“ в RM часовник. Извършете тест като „Малки FFT - стрес процесор“, за да се концентрирате върху процесора. Извършете стрес тест за четиридесет и пет минути или повече.
 • Ако не се случи излитане и всичко върви добре, тогава можете да намалите напрежението още по-ниско. Съветваме ви да понижавате напрежението с стъпки от .025v, докато стигнете до Синия екран на смъртта или предупредителна грешка.
 • Ако имате Синият екран на смъртта, сте задали напрежението на процесора твърде ниско. Веднага след като компютърът ви се рестартира след BSOD, напрежението трябва да се върне към нормалното.

  Ако получите грешка с предупреждение от ORTHOS, това също е знак за ниско напрежение. Повишете стреса си и опитайте отново.

Интересни Статии