Как да коригирате system_scan_at_raised_irql_caught_improper_driver_unload в Windows 10?

Синият екран на смъртта (BSoD) system_scan_at_raised_irql_caught_improper_driver_unload е изключително сериозен проблем, срещан със софтуерния компонент на вашата операционна система. За да бъдем по-точни, причината за този BSoD е някакъв неизправен драйвер за оборудването, което е инсталирано на вашия компютър.

Тя може да бъде абсолютно всичко: драйвер за видео / звукова карта, мишка или клавиатура и дори принтер. По принцип всеки драйвер на вашата система може да започне да функционира неправилно, поради което се появява синият екран на смъртта system_scan_at_raised_irql_caught_improper_driver_unload. Струва си да се каже, че тази критична повреда може да възникне във всяка версия на операционната система Windows. В тази статия ще ви покажем как да се отървете от този син екран на смъртта, за да продължите да го използвате спокойно.

Поправете system_scan_at_raised_irql_caught_improper_driver_unload

Така че, нека започнем да разбираме как да се отървем от този критичен провал. В повечето случаи в информацията, показана на синия екран на смъртта, можете да намерите спомена за водача, който току-що е участвал в възникването на проблема. Един драйвер може лесно да се идентифицира по неговите разширения под формата на .vxt, .drv, .sys или .dll. Заслужава да се отбележи, че в много случаи драйверът ще бъде в разширението .sys.

Ако все пак намерите необходимата информация на синия екран на смъртта, тогава просто трябва да разберете в Интернет какъв драйвер е и след това да го инсталирате или напълно да го премахнете от системата. След като направите това, BSoD system_scan_at_raised_irql_caught_improper_driver_unload вероятно ще бъде поправен.

Ако обаче на синия екран на смъртта няма индикация за неуспешен драйвер, което е крайно жалко, защото това би ускорило целия процес, тогава ще трябва да се задълбочите във файла за зареждане на вашата RAM памет. По правило системните параметри са зададени така, че автоматично да създават демпферна памет след възникване на критична повреда в нея. Всъщност изхвърлянето на паметта е пръстов отпечатък или моментна снимка на оперативната памет на ОС. Именно на сметището след BSoD ще намерите виновния водач.

И така, как да четете сметища за паметта? За щастие има една доста полезна програма, наречена BlueScreenView, която може лесно да чете демпферите, създадени от системата. Въпреки това, преди да преминете към него, трябва да се уверите, че вашата операционна система Windows все пак е създала нужната ви памет. Както вече споменахме, обикновено операционната система създава дамп по подразбиране, но се случва тази опция да е деактивирана.

Нека се уверим, че все още имате какво да прочетете. И така, демпферите на паметта обикновено се намират в директории:

 • C: \ Windows \ Minidump - в тази папка са малки сметища в паметта, които съдържат малка част от информацията за RAM паметта.
 • C: \ Windows \ - изхвърлянето на пълна памет ще бъде в общата папка на операционната система. В тази директория ще има и автоматично изхвърляне на паметта.

Отидете в тези директории и потърсете файлове с разширението .dmp. И двете малки и пълни сметища ще ви подхождат. Кламбрираха указаните директории далеч и широко, но не намерихте нищо? Е, опцията за автоматично създаване на сривове на отпадъци определено е деактивирана в параметрите на вашата система. В този случай трябва да активирате функцията по договаряне и след това да предизвикате появата на синия екран на смъртта system_scan_at_raised_irql_caught_improper_driver_unload.

Нека да видим как можете да активирате тази функция, като използвате примера на Windows 10:

 • натиснете на клавиатурата комбинация от Windows + S ;
 • напишете в полето за търсене "Система" и изберете резултата;
 • кликнете върху връзката „Разширени настройки на системата“;
 • отидете на раздела "Разширени" в прозореца със свойствата на вашата система;
 • отидете на настройките на секцията "Изтегляне и възстановяване";
 • Намерете елемента "Запис на информацията за отстраняване на грешки";

Тук веднага ще стане ясно дали създаването на автоматичен сметище е било деактивирано или не. Когато видите, че той наистина е деактивиран, трябва да кликнете върху падащото меню и да изберете една от опциите в него. Трябва да изберете опцията, за да създадете пълен или малък смет. Всъщност на малко сметище трябва да имате необходимата информация за драйвера, който е причинил синия екран на смърт system_scan_at_raised_irql_caught_improper_driver_unload.

Запишете приетите параметри за системата и опитайте отново да предизвикате критична повреда. Този път, след като се появи синият екран на смъртта, във вашата система ще бъде създадена демпферна памет от типа, който сте избрали в параметрите за запис на информация за отстраняване на грешки.

Забележка: Въпреки това, в този момент - или по-рано - може да имате съвсем логичен въпрос: как мога да извърша всички тези действия, ако дори нямам възможност да вляза, тъй като договореният BSoD се намесва? Отговор: можете да направите всичко това в безопасен режим с зареждане на мрежови драйвери .

Така че вие ​​зададете необходимите настройки и предизвикахте появата на system_scan_at_raised_irql_caught_improper_driver_unload. Какво следва? По-нататък ще се върнем към споменатото по-горе приложение, наречено BlueScreenView. Можете да изтеглите програмата навсякъде в Интернет, тъй като тя се разпространява по безплатната програма, т.е. Можете да го получите безплатно.

След като го изтеглите на вашия компютър, стартирайте изпълнителния файл BlueScreenView.exe. Ще видите следния прозорец на програмата:

По подразбиране BlueScreenView е конфигуриран да чете малки сметища, намиращи се в директорията C: \ Windows \ Minidump. Ако сте избрали да създадете пълен буфер за памет, тогава трябва да пренаредите директорията в настройките на програмата на C: \ Windows \. След като зададете желаната директория, в горния прозорец на програмата ще видите списък с наличните сметища. Кликнете върху този, който ви е необходим, след което в долния прозорец ще се покаже списък с файлове.

В долния прозорец просто трябва да копаете малко. За щастие BlueScreenView показва файлове, пряко участващи в критична катастрофа в ярко червено и ги пренарежда до самия връх на списъка, така че намирането на виновен водач е лесно. Веднага щом намерите името на драйвера, просто трябва да намерите информация за него в Интернет и след това да започнете от решението, за да намерите решение на проблема (преинсталиране, актуализиране или премахване на драйвера).

Така че в повечето случаи проблемът със синия екран на смърт system_scan_at_raised_irql_caught_improper_driver_unload е решен. Независимо от това, в някои случаи появата на този критичен провал може да е съвсем различна причина. Ако не успяхте да разрешите този проблем, като използвате горните стъпки, тогава нека разгледаме някои допълнителни решения.

Допълнителни решения за разрешаване на system_scan_at_raised_irql_caught_improper_driver_unload

Така че, нека да разгледаме някои допълнителни решения на проблема. Можете да ги изпълнявате в произволен ред, но препоръчваме да опитате всички от следните неща.

Проверка на правилната кабелна връзка

Уверете се, че кабелите за различното оборудване в системния блок са свързани правилно. Има моменти, когато възникне system_scan_at_raised_irql_caught_improper_driver_unload поради слабо свързани кабели: отворете системния блок и внимателно проучете всички устройства, разположени в него.

Освободете място на системния дял

Друг, не по-малко очевиден съвет: уверете се, че вашият системен дял, който хоства операционната система Windows, има достатъчно място. Имайте предвид, че оставяйки изключително малко пространство за системата, можете да създадете много проблеми за себе си в бъдеще. Може би system_scan_at_raised_irql_caught_improper_driver_unload е само един от тези проблеми. Препоръчително е да оставите поне 5-10 гигабайта на системния дял. По-малко е възможно, но силно обезкуражено.

Нулиране на BIOS / UEFI

Понякога някои персонализирани настройки на BIOS / UEFI могат да доведат до огромен списък с компютърни проблеми. Този син екран на смъртта може да бъде един от проблемите в този списък. Въведете BIOS / UEFI и го върнете към фабричните настройки. Ако system_scan_at_raised_irql_caught_improper_driver_unload наистина е причинен от неправилни настройки, тогава веднага ще разберете, че е коригиран. Също така, нулирането на настройките определено си струва да се направи преди всичко, ако BSoD започна да се появява веднага след промяна на тях.

Проверка на системата за вируси

Има вероятност синият екран на смъртта да се появи поради наличието на някакъв вид заплахи за вируси във вашия Windows, които са причинили нестабилността на вашата операционна система. Трябва да опитате да сканирате системата си, като използвате наличния антивирус. Ако нямате инсталирани антивирусни програми, винаги можете да използвате Windows Defender, който е системен антивирус.

Инсталирайте Windows Update

Струва си да се отбележи, че някои от актуализациите на Microsoft за Windows могат да отстранят много проблеми, включително сините екрани на смъртта. Вероятно инсталирането на всички налични актуализации в момента няма да ви помогне да премахнете system_scan_at_raised_irql_caught_improper_driver_unload, но все пак препоръчваме да го опитате.

За да проверите за актуализации за Windows 10 и да ги инсталирате, трябва да направите следното:

 • отворете Настройки на системата;
 • Отидете в секцията "Актуализации и сигурност";
 • отидете на раздела "Актуализация на Windows";
 • Кликнете върху бутона „Проверете за актуализации“.

Щом щракнете върху този бутон, системата ще се опита да намери наличните актуализации и да ги инсталира. Рестартирайте компютъра си и вижте дали се появява синият екран на смърт system_scan_at_raised_irql_caught_improper_driver_unload. Когато го коригирате, считайте себе си за късметлия, тъй като това решение работи дори по-рядко от инструментите за отстраняване на проблеми в Windows.

Намаляване на температурата на оборудването

Високотемпературното оборудване може да доведе до нестабилно състояние на вашия компютър. Вашата видеокарта или процесор може да са започнали да се нагряват, което води до син екран на смърт system_scan_at_raised_irql_caught_improper_driver_unload. В тази връзка, силно препоръчваме да проверите работната температура на хардуера на вашия компютър.

Можете да направите това с разнообразен софтуер, който лесно можете да намерите в Интернет. Например AIDA64 е доста добър софтуер за проверка на температурата на компютър. Разбира се, тя не е безплатна, но има пробен период, така че това трябва да е достатъчно за вашите цели и ако ви хареса програмата, купете я в своята колекция.

След като установихте, че компютърът ви наистина е подложен на прегряване, спешно трябва да понижите температурата. Това е съвсем просто да направите това: заменете термичната грес, укрепете охладителната система, инсталирайте по-мощно охлаждане, почистете праха и мръсотията от прегряващи елементи, намалете работните честоти на различни устройства и т.н.

Проверка на RAM

RAM е друг елемент, който може да причини син екран на смърт system_scan_at_raised_irql_caught_improper_driver_unload. Струва си да се отбележи, че RAM е един от най-надеждните компоненти на системата, но този компонент може да започне да работи с грешки и неизправности. Можете да проверите оперативната памет с помощта на програмата Memtest86 +.

Проверете диска за лоши блокове

Може би най-лошата причина за критична повреда на system_scan_at_raised_irql_caught_improper_driver_unload е проблем с вашия диск. Повредена файлова система или появата на лоши блокове на диск може да са проблеми, възникнали с вашия твърд диск.

За да започнете, можете да опитате да отстраните възможните проблеми с вашия твърд диск, като използвате системната програма Check Disk. За да го приложите, трябва да направите следното:

 • щракнете с десния бутон върху Старт;
 • изберете елемент "Команден ред (администратор)";
 • напишете командата chkdsk C: / f / r / x и натиснете Enter;
 • изчакайте да приключи операцията и затворете командния ред.

Опитайте да стартирате системата и проверете дали се появява синият екран на смъртта. Ако той все още присъства, можете допълнително да проверите вашия твърд диск с помощта на програма, наречена Victoria HDD. С него можете да проверите на твърдия диск за лоши блокове, както и да се опитате да ги премахнете, ако има намерени такива.

Забележка: напомняме ви, че ако не можете да влезете в операционната система в нормален режим, трябва да използвате Safe Mode. Ако обаче BSoD ви преследва там, за съжаление ще трябва да прибягвате до инструментите за среда за възстановяване, до които можете да получите достъп чрез инсталационния носител на Windows.

Преинсталирайте Windows

За съжаление, ако все още не сте могли да разрешите проблема си със синия екран на смърт system_scan_at_raised_irql_caught_improper_driver_unload, дори и след като всички горепосочени препоръки са изпълнени, просто трябва просто да инсталирате отново операционната система Windows. Надяваме се, че успяхте да се отървете от този критичен провал при чисто ново копие на Windows.

Интересни Статии