Как да коригирате Червения екран на Windows 10?

Ако сте потребител на операционната система Windows 10, тогава вероятно вече сте запознати със Синия екран на смъртта. Някои потребители обаче забелязват появата на Червения екран на смъртта. След появата му не можете да правите абсолютно нищо и затова трябва да се обърнете към аварийно рестартиране. Какви са причините за появата на Червения екран на смъртта и как да се отървем от нея?

В повечето случаи червеният екран на смъртта в Windows 10 се появява в резултат на хардуерни грешки в системата. Особено често този проблем възниква след опит да ги разпръсне.

Начини за разрешаване на Windows 10 Червен екран на смъртта

Червеният екран на смъртта е доста необичаен проблем, изпитван от изключително малък брой потребители. Независимо от това, той може да бъде разрешен с помощта на решения, доста познати на мнозина. Нека ги разгледаме

Решение №1 Премахнете хардуерния овърклок

За да подобрят производителността на своето оборудване, потребителите често прибягват до овърклок на своя CPU или GPU. Ускорението е промяна в работните честоти на определено оборудване. Вярно е, че тази процедура повишава производителността, но също така увеличава производството на топлина.

Поради повишаването на работната температура, вашият CPU или GPU може да започне да работи нестабилно. В най-лошия случай можем да повредим трайно вашето оборудване, ако сте небрежни. Ако наскоро сте се опитали да овърклокте това или онова оборудване и сте видели Червения екран на смъртта пред вас в Windows 10, тогава определено трябва да премахнете този овърклок. Обикновено това може да стане чрез настройките на BIOS / UEFI или Afterburner, ако сте увеличили работните честоти на видеокартата.

Решение №2 Актуализация на BIOS / UEFI

Понякога червеният екран на смъртта в Windows 10 може да възникне поради вашия BIOS / UEFI. За да бъдем по-точни, проблемът може да възникне във връзка със остарялата му версия. Актуализирането на BIOS / UEFI далеч не е начинаеща процедура, тъй като ако нямате подходящите знания и обучение, можете сериозно да повредите компютъра си.

За да актуализирате BIOS / UEFI, трябва да посетите официалния уебсайт на производителя на вашата дънна платка и да изтеглите най-новия BIOS / UEFI. Повечето производители на дънни платки имат инструкции за актуализиране на BIOS / UEFI на техния уеб ресурс, така че не забравяйте да се свържете с нея, ако имате такава, за да избегнете нежелани проблеми. Ако обаче не знаете нищо за процеса на актуализиране, препоръчваме ви да се свържете със специалист или материал, който го описва.

Решение №3 Проверете хардуерните компоненти

В някои случаи Червеният екран на смъртта може да бъде причинен от проблеми с хардуера на компютъра. Някои потребители съобщават, че в основата на проблема имат графичен ускорител. Не забравяйте да проверите дали кабелът, свързан към един или друг интерфейс, е надеждно фиксиран.

Имаше и съобщения, в които потребителите твърдяха, че проблемът с Червения екран на смъртта е CD / DVD устройство. Освен това можете да изключите устройството си от системата и след това да опитате да стартирате компютъра. Ако вашият компютър наистина стартира нормално без него, проблемът определено е CD / DVD устройството. Въпреки това, RSoD може да се появи в случай на проблеми с други части на компютъра, така че ще трябва да извършите щателна проверка. Ако вашият компютър все още е в гаранция, тогава идеята да го занесете в сервизен център е напълно подходяща.

Решение № 4 Проверка на температурата

Както споменахме в първото решение, овърклокът повишава работната температура. Температурата на това или онова оборудване във вашата система обаче може да се повиши дори и без него. Например термичната грес, разположена между радиатора и самия процесор, може да изсъхне, в резултат на което температурата започна да се повишава. Същото може да се случи и с видеокарта. Всеки друг хардуер на вашия компютър също може да започне да прегрява, например дънна платка, захранване и т.н.

Можете да проверите температурата на хардуерните компоненти на компютъра, като използвате всички видове софтуер. Например, можете да използвате помощни програми като SpeedFan, CoreTemp, GPU Temp и други. Използването им е достатъчно просто, така че не трябва да имате проблеми. Ако наистина откриете прегряване, тогава ги поправете и Червеният екран на смъртта вероятно също ще бъде поправен.

Решение № 5 Преинсталирайте драйвера за видео

Да се ​​върнем към графичните ускорители. Някои потребители отбелязаха, че Червеният екран на смъртта в техния случай е причинен от драйвер за видеокартата, която не работи. Можете да опитате да инсталирате драйвера за вашата видеокарта. Първо трябва да премахнете текущия драйвер и след това да изтеглите новата версия на драйвера от уебсайта на производителя на GP и да го инсталирате. За да деинсталирате драйвера, трябва да направите следното:

  • Щракнете с десния бутон върху Старт и изберете „Диспечер на устройства“.
  • Отидете в секцията „Видео адаптери“ и щракнете с десния бутон върху името на видеокартата.
  • Изберете „Премахване на устройство“.

След деинсталиране инсталирайте новата версия на драйвера. Ако проблемът наистина е бил с графичния драйвер, тогава трябва да се поправи червеният екран на смъртта.

Интересни Статии