Как да коригираме замръзване на Mac

Съгласете се, че е доста уморително, когато операционната система MacOS или MacOS X започне да се забавя и увисва здраво. Въпреки че тук всички трябва да се съгласим, за MacBook подобни явления са доста редки, за което благодарим на разработчиците.

Тази статия ще съдържа пет съвета как да коригирате замръзването на Mac. Както вече споменахме, замразяването на всички Mac е събитие толкова рядко, че понякога забравяте, че той може да направи това. Когато Mac виси, естествено е, че никакви приложения и още по-малко операционната система няма да реагират на действия от ваша страна.

Ако се научите да се справяте с такъв висящ приятел, тогава работата за Mac ще стане още по-приятна. Е, нека да разгледаме какво може да се направи в случаите на замразяване на MacBook и неговата операционна система MacOS.

Как да коригираме замръзване на Mac: проблемът е в приложението или в цялата система?

На първо място, трябва да определите следното: виси само едно приложение или цялата операционна система като цяло виси. MacOS е добре проектирана, модерна ОС, която може да управлява паметта, използвана от приложенията.

В повечето случаи, ако едно отделно приложение представлява проблем (то влезе в цикъла и започна да изразходва твърде много памет), тогава можете лесно да разберете това. Ще трябва да получите известие (прозорец с жълт удивителен знак), в което ще бъдете информирани, че приложението внезапно е затворено. Ако вашият MacBook виси без никакви известия, тогава най-вероятно проблемът е операционната система MacOS.

Ще се справим с последния сценарий малко по-късно, но засега нека разгледаме по-подробно проблема с приложението. В известието или съобщението, което се появява, ще имате два варианта: „Ок“ (просто затваря прозореца за уведомяване) и „Отвори отново“ (системата ще се опита да стартира отново замразената програма и ще изпрати отчет за случилото се с Apple).

Как да коригираме замръзване на Mac: спрете да изпращате отчети до Apple

По подразбиране MacOS изпраща доклад за грешка директно на Apple в случай на инциденти с приложението. Това се прави, за да могат разработчиците на MacOS да подобрят допълнително операционната система.

Ако обаче не искате да изпращате никакви отчети до Apple, можете да изключите автоматичното изпращане в системни предпочитания:

 • Отворете Системни предпочитания.
 • Кликнете върху Защита и сигурност.
 • След това кликнете върху иконата Lock в долния ляв ъгъл и въведете вашата администраторска парола (знаете ли я, нали?)
 • Изберете Поверителност - Диагностика и употреба.
 • Деактивирайте елемента, който ще бъде свързан с изпращане на диагностични и данни за употреба до Apple.
 • Щракнете отново върху иконата за заключване и затворете Системни предпочитания.

Сега, когато се появи съобщение за затваряне на приложението, ще получите както бутона „Отвори отново“, така и бутона „Изпращане на отчет“. Тоест, бутонът „Отвори отново“ просто отново отваря приложението и нищо повече.

Как да коригираме замръзване на Mac: какво да направите, ако приложението замръзне

Просто затварянето и рестартирането на приложението е най-добрият начин MacOS да оцелее спокойно при катастрофата. Но понякога се случва приложението да виси скучно и да не реагира по никакъв начин на действията на потребителя, колкото и да се опитва да взаимодейства с програмата. В този случай ще видите въртящ се дъгов кръг, който също се нарича волейбол. В англоезичния Интернет такъв знак се нарича "въртене на пица на смъртта" (въртене на пица на смъртта) или "SPOD".

Ето списък с действия, които се препоръчва да се извършат, когато се появи замразена помощна програма:

 • Превключете към друг сайт на MacOS. Кликнете върху прозореца на друго приложение или преминете към друг работен плот. Можете също да преминете към друго приложение, като използвате специална команда.
 • Можете да изключите висящата програма, като използвате друга, предварително инсталирана програма, наречена System Monitoring. Намерете окачената програма в списъка с отворени процеси, изберете я, щракнете върху кръста в интерфейса и кликнете върху „Force Quit“.
 • Възможно е също така да попълните приложението чрез специална команда - Command + Option + Shift + Escape. Този метод е един от най-лесните начини за затваряне на спряно приложение. Просто задръжте тази клавишна комбинация за три секунди и приложението трябва да се затвори.
 • В MacOS можете да използвате специално меню, което насилствено затваря отворени програми. Всъщност менюто се нарича - Принудително прекратяване на програмата. За да отворите тази помощна програма, натиснете Command + Option + Escape. След това изберете желаната програма от списъка и кликнете върху "Force Force End".
 • Принуждаването на приложението да се затвори също е възможно чрез менюто на Apple. Просто кликнете върху иконата на ябълката в горния панел и кликнете върху „Принудително завършване“.

Как да коригираме замръзване на Mac: какво да направите, ако самата операционна система замръзне

Ако не можете да затворите окаченото приложение или самата система е спряла да реагира на вашите действия, опитайте следните стъпки:

 • Изберете менюто на Apple и кликнете върху „Рестартиране“.
 • Ако дори не можете да влезете във взаимодействието с това меню, натиснете комбинацията от клавиши „Контрол - команда - клавиш за изхвърляне на медия“. След изпълнението му вашият Mac ще трябва да започне рестартиране и да затвори всички програми.
 • Възможно е вашият Mac да не отговори на предишния параграф. Ако това се случи, задръжте бутона за захранване на компютъра, за да го изключите. След това кликнете върху него отново, за да включите устройството.

След рестартиране на Mac може да откриете, че някои от файловете, върху които сте работили, може да са повредени. Трябва да се опитате да възстановите всичко, което можете от повредения файл и да го прехвърлите в нов файл, след което да изтриете повредения.

Как да коригираме замръзване на Mac: потърсете източника на проблема

Определено трябва да намерите източника на проблема, който кара приложенията и операционната система като цяло да висят. Ако срещате проблема с замръзването много често, тогава направете следното:

 • Проверете дали имате достатъчно място на диска. При липса на свободно пространство случаите на замръзване са често срещано нещо.
 • Уверете се, че вашата операционна система носи всички най-нови актуализации.
 • Актуализирайте приложения ръчно, извън Appstore. Всяко приложение с него обикновено има функцията да намира и инсталира актуализации.
 • Деактивирайте приставките. Ако вашите приложения използват плъгини, тогава трябва да опитате да ги деактивирате. Възможно е те да са източникът на проблемите.
 • Ако имате често сривове или замръзвания, опитайте първо да актуализирате и след това изключете всички периферни устройства от MacBook. След това ги свържете към лаптопа един по един, за да разберете кой от тях създава проблеми на операционната система.
 • Използвайте Safe Boot, като държите бутона Shift, докато стартирате вашия Mac. Такова зареждане с MacOS ще се осъществи без допълнителни процеси и услуги, т.е. системата ще зареди всичко, от което се нуждаете само.
 • Използвайте Disk Utility, за да проверите и отстраните различни проблеми на вашия диск.
 • Извършете тест, за да проверите хардуера на устройството си. Тази специална програма от Apple може да открие различни проблеми с вашия Mac.
 • Проблемът при замръзването може също да бъде вирусна атака, злонамерен софтуер, претоварване на Mac.

Интересни Статии