Как да коригираме синия екран на смъртта MEMORY_MANAGEMENT?

MEMORY_MANAGEMENT е синият екран на смъртта, който е известен и с код за грешка 0x0000001A. Основната причина за възникването на този проблем е грешка, възникнала по време на управлението на паметта.

Ако този проблем възникне на вашия компютър, това означава, че нещо се е случило с вашия софтуер, операционна или хардуерна подсистема за управление на паметта. За да определим къде точно е възникнала грешката, ще трябва да провеждаме различни проверки и на трите нива.

Също така си струва да се отбележи, че няма значение коя операционна система Windows използвате, защото грешката може да се появи във всяка негова версия. Така че тази статия е подходяща за всички потребители. Така че, нека разгледаме методите на решение, които ще ви помогнат да се отървете от синия екран на смъртта MEMORY_MANAGEMENT.

Методи за решаване на синия екран на смъртта MEMORY_MANAGEMENT

Метод №1 Отменете последните промени

Точно така, ако наскоро сте направили някакви промени на вашия компютър, например, инсталирали нови програми, тоест е вероятно проблемът със срива на системата да е възникнал именно поради тяхна вина.

Възможно е някои програми на вашия компютър да са били инсталирани без ваше знание. Проверете списъците с инсталирани програми и премахнете всичко, което трябва да бъде инсталирано наскоро, тъй като те могат да бъдат причина за грешката MEMORY_MANAGEMENT.

Метод №2 Премахване на драйвери

В допълнение към инсталираните програми, някои драйвери на компютъра могат да създадат някои конфликти в системата, което води до подобни повреди. Например, инсталирахте нова видеокарта във вашата система, но драйверите на компютъра все още са от стария модел. Веднага щом системата се опита да накара новото устройство да работи на стари драйвери, тогава може да възникне конфликт.

Въз основа на този пример деинсталирайте драйверите, които смятате, че могат да причинят подобен проблем. За да премахнете драйвери, можете да използвате системния диспечер на устройства, в който ще намерите списък на всички устройства, работещи на вашия компютър. Щракнете с десния бутон върху Старт и изберете „Диспечер на устройства“.

Намерете в списъка устройството, на което виждате виновника на синия екран MEMORY_MANAGEMENT. Щракнете с десния бутон върху него и отидете на "Properties". След това щракнете върху „Драйвер“ и кликнете върху „Деинсталиране“.

Метод №3 Връщане на фабричните настройки

Ако наскоро сте овърклокирали някакъв хардуер вътре в компютъра, точно онзи овърклок може да доведе системата до състояние на нестабилност, след което, от своя страна, се появи син екран на смъртта MEMORY_MANAGEMENT.

За да отстраните този проблем, просто трябва да върнете оборудването на овърклок в заводските настройки. Щом върнете всичко на първоначалното му място, след това тествайте системата. Ако всичко това време ще е нормално, тогава въпросът определено се състоеше в неуспешно ускорение.

Метод №4 Нов хардуер

Неизправностите в системата могат да възникнат и поради грешка на новия хардуер, който току-що е бил пуснат в системата. Например, ако зададете нов показател за RAM и след това веднага сривовете в системата започнаха да се появяват, тогава проблемът най-вероятно е в този хардуер.

Опитайте да го премахнете от системата или да го замените със стара проба. Тествайте вашия компютър за малко. Ако всичко е нормално и повреди като синия екран на смъртта MEMORY_MANAGEMENT няма да се проявят, тогава, за съжаление, проблемът е в новия хардуер.

Както бе споменато по-горе, въпросът може да е в несъвместими драйвери, на които операционната система се опитва да накара новия хардуер да работи. Може обаче да се случи и нова покупка, която току-що се оказа неправилно работеща. В този случай може да се направи малко - свържете се с сервизния център, където ще прегледат повреденото желязо.

Метод №5 Проверка на RAM

Ако сте започнали да се появяват сини екрани на смъртта, тогава първото нещо, което можете да започнете да примигвате към вашата RAM памет. Възможно е някои от вашите RAM ленти да започнат да работят с сривове и грешки.

Така че, можете да проверите оперативната памет по различни начини. Като начало можете да извършите външна проверка на летвите, за да проверите нормалното им състояние. Можете също да ги премахнете от дънната платка и да избършете контактите с гумена ренде или памучен тампон с алкохол (не ревнувайте само!).

Освен това е възможно да се извърши софтуерен тест на RAM. Това може да стане както с помощта на системни сили, така и с помощта на помощна програма, наречена MemTest86. Сега ще опишем метода за проверка чрез системната програма

  • Натиснете клавишите Win + S едновременно.
  • След това напишете в реда за търсене „Диагностика на проблеми с компютърната оперативна памет“.
  • Изберете резултата от търсенето, който ще се появи и пред вас ще се появи прозорецът „Проверка на паметта на Windows“.
  • Ще ви бъдат дадени два варианта. Трябва да изберете първата опция и тогава компютърът ви ще се рестартира.
  • Когато стартирате компютъра, на екрана ще се появи “Проверка на паметта на Windows”, който ще провери вашата RAM памет.

Това е всичко. След като сканирането приключи, компютърът ви ще се рестартира отново и в самата операционна система ще видите резултатите от сканирането.

Метод №7 Извършване на възстановяване на системата

Ако никой от горните не помогна, тогава е време да се премине към възстановяване на системата. Това решение е, така да се каже, "крайно" със сини екрани на смъртта, включително и MEMORY_MANAGEMENT. С възстановяването на системата можете да забележите всички скорошни промени във вашата система, които са причинили този проблем. За да възстановите, направете следното:

  • Натиснете Win + S.
  • Въведете „Възстановяване на системата“ в полето за търсене.
  • След това изберете „Стартиране на възстановяването на системата“ и следвайте инструкциите на екрана.

Метод № 8 Преинсталирайте Windows

За съжаление, ако дори възстановяването на системата не ви помогна да избягате от BSOD MEMORY_MANAGEMENT, тогава остава само едно нещо - преинсталиране на Windows. В чиста операционна система такъв проблем вече не трябва да има.

Интересни Статии