Как да коригираме hal.dll грешка при стартиране на Windows

Когато стартирате компютър, работещ с операционна система от Microsoft, потребителите могат да срещнат съобщение, в което се казва, че файлът hal.dll липсва на твърдия диск и системата не може да стартира Windows. Тъй като такава грешка предотвратява стартирането на самата операционна система, методите за нейното премахване ще изискват външни средства и носители. Няма да има начин да поправите липсващия файл hal.dll от Windows.

Какви са грешките hal.dll, свързани с

Може да има няколко причини за грешката hal.dll. Всички те са свързани, разбира се, с повредата или изтриването на самия файл hal.dll, но се надяваме, че просто добавянето му в папката, където трябва да бъде, но отсъства, ще отстрани проблема с Windows, поради което той не може да бъде стартиран OS. Най-често проблемът се причинява от неправилна конфигурация на отделни компютърни модули или повреда на основния запис за зареждане (MBR) на твърдия диск на системата, където се съхранява самата hal.dll.

Как да нормализираме компютъра

Има няколко начина да коригирате липсващия файл hal.dll. По-долу ги описваме всички в определена последователност - от прости до по-сложни. Препоръчваме ви да ги прилагате поотделно, като проверявате дали можете да стартирате Windows след всеки от тях. На определен етап работата на операционната система ще бъде възстановена и ще се върне в нормално състояние.

  1. Ако получите съобщение, според което липсва hal.dll от вашия твърд диск, първото нещо, което трябва да направите, е да опитате да рестартирате компютъра си. Windows може да не може да се стартира само поради незначителна системна грешка, поради която файлът hal.dll не беше наличен.
  2. Ако при стартиране продължавате да виждате съобщение, в което се посочва, че файлът hal.dll не е наличен на твърдия ви диск, препоръчваме ви да проверите настройките за приоритет на зареждащия дял в BIOS. Уверете се, че основният носител е вътрешният твърд диск или поне този, на който се съхранява вашата Windows OS. Най-често такива проблеми с приоритети възникват след преинсталиране на системата или след актуализиране на фърмуера на BIOS.
  3. Ако дори и след това не е възможно да стартирате операционната система и желаният файл все още липсва от твърдия диск, възстановяването на системата вероятно може да помогне. За да направите това, ще ви трябва инсталационен диск или друг носител, съдържащ дистрибуция на Windows на същата версия и издание, която е инсталирана на вашия компютър.
  4. След описаните процедури, трябва да преминете към опити за възстановяване на началния дял на твърдия диск. За това ще ви е необходима и дистрибуцията на Windows и секцията за възстановяване на системата, която се съдържа на всеки инсталационен диск на Microsoft. Тя ще ви позволи да върнете файла hal.dll на неговото място, ако той наистина липсва, и да опитате да стартирате операционната система.
  5. Има моменти, когато никоя от предложените по-горе опции не е решение на проблема. В този случай е необходимо да се търси причината в повреденото оборудване и най-често в повредения твърд диск. В този случай ще трябва да се свържете със сервизния център, тъй като проблемът най-вероятно е от "желязо" или дори с механичен характер.

Интересни Статии