Как да коригираме CPU Fan Error! Натиснете F1

Доста малко хора могат да срещнат грешка при зареждането на „ Грешка на вентилатора на процесора! Натиснете F1 за възобновяване . " Тя може да се прояви по съвсем различни причини. Тази статия ще обсъди възможните решения.

1. Охладителят не се върти

В този случай трябва да приемем съобщението в BIOS и да приемем тъжната истина, че вашият охладител може да се счупи. За да проверите производителността, опитайте да свържете охладителя към друг порт. Ако започна да се върти, тогава проблемът беше в порта на дънната платка. Е, ако той не показва признаци на живот, тогава е време да отидете в магазина за нов.

2. Охладителят се върти

Ако охладителят се върти и сте сигурни в неговия порт, причината може да е следната:

  • Ако проблемът дойде от нищото, тогава вашият охладител може да бъде доста запрашен, което прави увеличаването на скоростта му при стартиране на системата проблематично.
  • Проблемът може да започне след известна „подмяна“ на компонентите на системния блок. Тези „замествания“ можеха да направят промени в BIOS. Повечето дънни платки на Asus изискват 600RPM за процесори Intel при стартиране и 800 RPM за процесори AMD.

За да разрешите този проблем, трябва да отворите настройките на BIOS и да намерите там нещо като раздела Hardware Monitor. Разделът трябва да съдържа настройките за CPU охладителя.

Линията за скорост на вентилатора на процесора може да показва N / A. Променете тази стойност, за да игнорирате. Това ще накара дънната платка да игнорира честотата на CPU охладителя по време на стартиране на системата.

В някои случаи можете също да деактивирате CPU Q - Fan Control. Това обаче може да причини охладителя ви да работи с пълна мощност и да причини неудобства под формата на силен шум.

Интересни Статии