Как да коригирам XINPUT1_3.dll грешка?

Много от вас най-вероятно са се сблъскали с тази грешка. Най-често можете да го видите по време на стартирането на различни видео игри. И така, какво е същият файл XINPUT1_3.dll ?

Файлът XINPUT1_3.dll е библиотека с динамични връзки, която е част от софтуера DirectX. За да бъдем по-точни, XINPUT1_3.dll е контролерът за интерфейса, но в по-голямата си част той е познат в мрежата като файл, без който работата на устройствата за въвеждане не може да направи. Както всички знаем, DirectX се използва от почти всички видеоигри и графични помощни програми в операционната система Windows.

Така че не е изненадващо, че ако нещо се обърка с някой компонент DirectX, това може да доведе до много проблеми по време на стартирането на приложения, които разчитат изцяло на този софтуер.

Можете просто да видите грешката с отсъствието на XINPUT1_3.dll поради факта, че нещо се е случило с нея. Това означава, че при стартиране на помощната програма Windows не може да получи достъп до този файл или абсолютно не може да го намери.

В допълнение към стартирането на видеоигри и графични програми, тази грешка може да се появи по време на инсталирането на програми, по време на зареждане или изключване на операционната система. Може да се прояви дори по време на инсталиране на ОС, но в много редки случаи.

Сега, след като разбрахме собствеността на този файл, нека да разгледаме причините за грешката с отсъствието на файла XINPUT1_3.dll . Тъй като този файл е DLL библиотека, причините за проблеми с него ще са типични за файлове с това разширение.

Причини за грешки XINPUT1_3.dll

Причините за това, което може да се случи с този файл, са само куп. Нека разгледаме най-често срещаните.

 • Има възможност, макар и малка, някои помощни програми на вашия компютър да изтрият файла XINPUT1_3.dll . Тя би могла да направи това или по грешка, или злонамерено.
 • Промяна в самия файл или неговата версия може да се случи поради усилията на друга програма. Както в първия параграф - по грешка или злонамерено.
 • Записите в системния регистър на Windows могат да бъдат повредени от действията на помощната програма или от вашите собствени, небрежни действия.
 • Различни вируси и зловреден софтуер могат много добре да премахнат, повредят или модифицират файла XINPUT1_3.dll.
 • В най-лошия случай вашият твърд диск, който не е в най-доброто състояние, може да повреди файла XINPUT1_3.dll.

Методи за поправяне на грешката с файла XINPUT1_3.dll

PC рестартиране

Просто опитайте да рестартирате системата си. Възможно е тя да се срине, което доведе до това съобщение за грешка.

Инсталирайте DirectX

Може би играта / полезността, която се изпълнява, изисква по-нова версия на DirectX. Когато инсталирате нова версия на софтуера DirectX, XINPUT1_3.dll файлът ще трябва да бъде заменен с друга версия, която ще разреши ситуацията. Можете да използвате тази връзка, за да изтеглите инсталатора на уеб. Той ще изтегли и инсталира най-новите DirectX библиотеки на вашия компютър.

Инсталирайте DirectX от папката на играта

Има вероятност дори след актуализиране на DirectX до най-новата версия да не реши проблема. В този случай трябва да опитате да инсталирате DirectX библиотеки от папката Redist, която най-вероятно трябва да бъде в папката на играта или на инсталационния диск (просто трябва да е тук). Възможно е играта или помощната програма да изискват точната версия на файла XINPUT1_3.dll, който се предлага заедно с него.

Преинсталирайте приложение / игра

Понякога цялото нещо се крие в играта или приложението, които се опитвате да стартирате. Може би нещо се е объркало, когато е било инсталирано или нещо от системата ви го е повредило. Поради това тя вече не може да работи правилно с необходимия файл. Затова опитайте да инсталирате отново работещата игра / помощна програма и вижте дали това коригира грешката с липсващия файл XINPUT1_3.dll.

Инсталиране на драйвери за графични карти

Въпреки че това може да изглежда странно, някои потребители в тази ситуация се подпомагат чрез актуализиране или преинсталиране на драйвери за видеокартата. Просто отидете на официалния уебсайт на производителя на вашия графичен ускорител и изтеглете куп драйвери оттам. След това изберете чиста инсталация на драйвера. По този начин деинсталирате предишната версия от драйвера и поставяте нови на тяхно място, за да елиминирате възможните конфликти. Можете да използвате връзките по-долу:

 • Intel HD Graphics
 • Nvidia
 • AMD Radeon

Работещ SFC Utility

SFC е доста полезна системна програма за Windows, която сканира вашата файлова система за грешки в нея. Когато открива грешки, тя ще се опита да ги поправи. По време на изпълнението на този процес може да се реши само грешката с необходимия файл. Следвайте тези стъпки, за да стартирате помощната програма SFC:

 • Натиснете комбинацията клавиши Win + X (или просто щракнете с десния бутон върху Старт) и изберете „Команден ред (администратор)“ от контекстното меню .
 • След това въведете командата sfc / scannow и натиснете Enter.
 • Процесът може да отнеме доста време. В края на проверката на файловата система ще ви бъде представен списък с фиксирани файлове. Възможно е файлът XINPUT1_3.dll да бъде в този списък.

Замяна и регистрация XINPUT1_3.dll

Този метод не се препоръчва, но ако сте в отчаяна ситуация и сте готови да рискувате, можете да опитате. В този метод ще трябва да изтеглите файла XINPUT1_3.dll от всеки ваш източник. Основното е, че се доверявате на сайта / компютъра и не получавате вируси оттам.

 • Отворете командния ред като администратор.
 • Въведете regsvr32 / u xinput1_3.dll в него, за да отмените стария файл.
 • След като изтеглите файла XINPUT1_3.dll, го поставете в папка в папките C \ Windows \ System32 и C \ Windows \ SysWOW64.
 • След това въведете regsvr32 / i xinput1_3.dll, за да регистрирате нов файл.

Сканирайте компютъра си за вируси и злонамерен софтуер

Както бе споменато в причините, вирусите и зловредният софтуер биха могли да допринесат за създаването на проблеми с файла XINPUT1_3.dll. Сканирайте системата си с помощта на вашия антивирусен скенер. Изтрийте намерените файлове, които бяха заразени. След като премахнете заразените елементи, инсталирайте най-новата версия на DirectX.

Интересни Статии