Как да коригирам Steam Error 118?

Честно казано, грешките в Steam са доста рядко срещано явление. Но когато се появят, потребителят няма идея какво да прави с тази ситуация. И така, в тази статия ще се справим с вас една от тези грешки, чийто брой е -118.

Например, нека разгледаме самия текст за грешка, за да разберем по-добре ситуацията. Ето го:

Код: -118

Не може да се свърже със сървъра. Сървърът може да не работи или да нямате интернет връзка.

За разлика от много различни грешки в операционната система Windows, тази грешка всъщност ви показва полезна информация, с която можете да разрешите текущия проблем.

По време на появата на грешка 118 в Steam не можете да използвате мрежовия аспект на приложението на тази услуга за дигитална дистрибуция, а именно е невъзможно да използвате функциите на магазина и общността. Въпреки че смешното при тази грешка е, че докато не можете да използвате браузъра Steam, можете да използвате библиотеката си и дори да изтеглите закупени игри от там.

Според информацията от съобщението има две причини за грешка 118:

 • Първото и най-вероятно от двете е, че Steam сървърите падат по време на голям наплив от хора. Помнете дали е време за някаква сезонна продажба. Сървърите могат просто да се сринат под натиска на потребителите, поради което започна да възниква грешка.
 • Втората и може би много неприятна причина е вашата интернет връзка. Възможно е нещо да промени настройките му, поради което сега не можете да използвате мрежовия аспект на услугата Steam.

Сега, когато разгледахме възможните причини за грешка 118, нека да разгледаме съветите / методите за решаване на този проблем. И има огромно разнообразие от методи за този проблем.

 • Надеждна мрежова свързаност. Първото нещо, което трябва да проверите, е дали вашата интернет връзка функционира правилно. Възможно е скоростта на приемане да е паднала до такива стойности, че трудно да работи с клиента на Steam. Проверете вашата интернет връзка с помощта на ресурса //www.speedtest.net/en/.
 • Повторно свързване на мрежата. Свържете отново вашата интернет връзка. Има няколко начина за това. Ето няколко от тях:
  • Преминете през „Контролен панел - Център за мрежи и споделяне - * вашата интернет връзка *. В прозореца на състоянието кликнете върху бутона „Деактивиране“. След това стартирайте „Диагностика на проблемите“, който отново ще трябва да се свърже с налична мрежа.
  • Или щракнете с десния бутон върху „Старт“ и изберете „Диспечер на устройства“ от контекстния прозорец. Намерете мрежовия адаптер в списъка на наличните устройства във вашата конфигурация. Щракнете с десния бутон върху него и изберете „Disable“. След това отново щракнете с десния бутон и изберете „Engage“.

След като се свържете отново, проверете за грешки.

 • Промяна на региона на зареждане . Можете също да опитате да промените региона за изтегляне за вашия Steam клиент. За да промените региона, преминете през "Настройки - Изтегляния - Регион за изтегляне". Променете региона за изтегляне и опитайте да отидете в Steam Store. Ако сте променили региона и все още наблюдавате грешка 118 на Steam, опитайте да промените друг регион 3-4. Със същия резултат преминете към друг метод за решаване на проблема, защото този очевидно не работи.
 • Изключение на защитната стена . Вероятно е вашата защитна стена на Windows да е блокирала вашата Steam връзка. Опитайте да деактивирате временно защитната си стена и отидете до магазина. Ако вашата защитна стена е започнала да блокира връзката по известна само по него причина, тогава можете да опитате да добавите Steam в списъка за изключване на тази система за защита за вашия компютър. Помислете как да направите това за операционната система Windows 8.1:
  • Преминете през „Контролен панел - Защитна стена на Windows - Подобряване на взаимодействието с приложение или компонент в защитната стена на Windows.“
  • Ще видите списък с разрешени програми от вашата защитна стена. Проверете го за Steam. Ако той не е там, тогава трябва да го поправите. В този случай щракнете върху „Промяна на настройките“ и го добавете към списъка.

Проверете за грешки.

 • Обществен DNS Можете също да опитате да зададете свои собствени публични DNS адреси. За целта направете следното:
  • Отидете на "Контролен панел - Център за мрежи и споделяне - * вашата интернет връзка * - Свойства - Интернет протокол версия 4 (TCP / IPv4) - Свойства".
  • Поставете отметка в квадратчето до „Използвайте следните адреси на DNS сървъра.“
  • Предпочитан DNS адрес: 8.8.8.8. ; Алтернативен DNS адрес: 8.8.4.4.

Щом настроите и запазите промените в мрежовата връзка, проверете дали проблемът продължава.

 • Редактиране на хостове . При този метод ще трябва да редактирате файла Hosts . Намерете го в C \ Windows \ System32 \ драйвери \ и го отворете, като използвате например Notepad. Прегледайте внимателно бележките. Ако след реда „ # :: 1 localhost “ ще има поне някакъв друг запис, след това го изтрийте. След като редактирате файла Hosts, рестартирайте компютъра. След това проверете отново за грешка 118 в Steam.
 • Сканиране на системата. Ако към този момент все още не сте успели да поправите грешката, това дава основание за размисъл, че може би е стартиран нежелан гост на вашия компютър, т.е. вирус, който блокира връзката към Steam клиента по някаква причина. Сканирайте компютъра си с помощта на инсталирания антивирус. Ако се намери нещо подозрително, изтрийте го и проверете отново за 118.
 • Преинсталиране на Steam . И последното нещо, което можете да направите, е просто да инсталирате отново вашия Steam клиент. Малко е да се коментира. Някои нетици твърдяха, че тази стъпка им помага.
 • Случаи с доставчика . Ако всичко по-горе е неефективно, най-доброто ви действие ще бъде да попитате вашия доставчик за възникналия проблем. Възможно е нещо да се е случило от тяхна страна.

Интересни Статии