Как да коригира грешка 0x80244018 в Windows Store?

Грешка 0x80244018 е една от грешките, с които потребителите трябва да се справят след пускането на актуализация KB4038788 за операционната система Windows 10. След инсталирането на тази актуализация може да се намесва в настройките на мрежовата връзка или да предизвика проблеми със съвместимостта с актуализации на Windows или приложения от магазина.

Грешка 0x80244018 се появява в магазина на Windows (или само в Windows Store), но не пречи на стартирането на приложения. Това обаче предотвратява изтеглянето и инсталирането на всяко приложение, което, както виждате, е доста сериозен проблем за потребителите, които ежедневно използват Windows Store.

Методи за решаване на грешка 0x80244018

Метод №1 Създайте папки AUInstallAgent и AppReadiness

Според потребители, срещнали този проблем, използването на системната програма SFC и изчистването на кеша на Windows Store не дават положителен резултат. В тази връзка експертите по тази ОС препоръчват да се изтрие и да се създаде отново папката AppReadiness. Тази папка се използва от Windows Store за преместване на файлове, така че ако има повредена актуализация, вирус или софтуер на трети страни, тази папка трябва да бъде възстановена ръчно. За да постигнете това, трябва да направите следното:

 • Отворете My Computer и щракнете върху раздела „View“ в лентата с менюта на прозореца.
 • Кликнете върху иконата с опции, разположена в крайния десен ъгъл на прозореца.
 • След това отидете на раздела "Преглед".
 • Слезте до самата дъно на списъка с допълнителни опции за папки и намерете там опцията, наречена „Скриване на защитените системни файлове (препоръчително)“.
 • Премахнете отметката от опцията за папка и потвърдете промените, като щракнете върху бутоните Приложи и ОК.
 • Сега отидете на директорията C: \\ Windows.
 • Щракнете с десния бутон върху празно място в тази папка и изберете "Създаване → Нова папка".
 • Назовете тази папка името AUInstallAgent (ще бъдете помолени да издадете административни права).
 • След като папката е създадена, рестартирайте компютъра и проверете за грешка 0x80244018.

Ако проблемът все още е налице, отидете отново в директорията C: \\ Windows и създайте папка, наречена AppReadiness. Рестартирайте системата отново и проверете за проблема като грешка 0x80244018.

Метод №2 Сканиране на системата за вируси и злонамерен софтуер

Вирусите могат да причинят грешка 0x80244018, която отнема на потребителите възможността да изтеглят приложения или актуализации за тях. Опитайте да сканирате компютъра си за вируси. Ако намерите нещо в системата, отървете се от него и след това опитайте да изтеглите или актуализирате нещо отново.

Можете да използвате или антивирусен софтуер от трети разработчици, или системно решение под формата на Windows Defender. Препоръчваме ви също да си припомните, ако наскоро сте инсталирали някакъв софтуер, който може да е виновникът за появата на грешка 0x80244018. Премахнете го, за да проверите вероятността.

Метод №3 Премахване на актуализация на проблема

Ако не открихте никакви признаци на заплаха за вируси на вашия компютър, създаването на папки AUInstallAgent и AppReadiness беше безполезно, тогава защо просто не опитате да премахнете проблемната актуализация за операционната система Windows 10. Можете лесно да направите това с помощта на Windows Update Log. Ето какво трябва да направите:

 • Щракнете с десния бутон върху Старт и изберете "Опции" от контекстното меню.
 • Отидете в раздела Актуализация и защита.
 • Кликнете върху връзката “Update log”.
 • Сега кликнете върху връзката „Деинсталиране на актуализации“.
 • Намерете списъка с инсталирани актуализации, които причиняват грешката 0x80244018, и я изтрийте, например, KB4038788.
 • Рестартирайте компютъра.

След като проблемната актуализация бъде премахната, отидете на Windows 10 Store и опитайте да изтеглите или актуализирате нещо от там. Ще се убедите, че този път всичко ще протече гладко и няма да има грешка 0x80244018. Ако обаче все още присъства, системата все още има някакъв спусък за нея. Опитайте да използвате горните стъпки отново, за да намерите този спусък.

Интересни Статии