Как да използвате Google Търсене на изображения и други услуги

Търсене по изображение е уникална технология, при която при търсенето на информация не се използва информация, а някакво изображение. Ако, например, търсите някаква картина в мрежата или се опитвате да намерите по-добра версия на изображението или искате да знаете източника на изображението, то най-доброто решение би било да използвате Google Търсене на изображения. Използването на тази функция е лесно да намерите подобни изображения в мрежата.

Популярните търсачки като Google, Bing и Yandex имат функцията за търсене на изображения. Но въпреки това мрежата има много ресурси на трети страни, които предоставят подобни услуги. Просто трябва да качите всяко изображение към тях и помощната програма за търсене ще ви даде цял списък с подобни изображения.

Как да използвате Google Търсене на изображения

Както вече споменахме, Google използва доста усъвършенствана техника „Търсене по изображение“, с която лесно можете да намерите подобни или идентични изображения в мрежата. Всичко, което трябва да направите, е да качите вашето изображение в търсачката, след което ще анализира различните атрибути на файла: цвят, форма, текстура и т.н. Тогава Google ще сравнява анализираното изображение с милиони други изображения в своята база данни и ще даде резултата.

И така, как използвате Google Търсене на изображения ? За да търсите подобна картина, изпълнете следните стъпки:

  • За да започнете, просто отидете на www.images.google.com.
  • След това щракнете върху иконата на камерата до лентата за търсене.
  • Можете или да изтеглите файла с изображения от вашия компютър, или просто да плъзнете и пуснете всяко изображение от мрежата или компютъра до лентата за търсене.
  • Google ще се нуждае от няколко секунди, за да обработи изображението, след което ще ви бъде даден резултат от търсенето, който ще покаже всички съвпадения с вашата снимка. Google също ще ви предостави списък с изображения, визуално подобни на вашето изображение.

По-рано беше казано, че можете да използвате други търсачки или ресурси за Търсене на изображения. Нека разгледаме най-популярните от тях.

TinEye Търсене на изображения

TinEye е вторият най-популярен „търсач на изображения“ в мрежата, който има повече от 15 милиона изображения в своята база данни. Търсене на изображения от Google и TinEye са известни именно поради изключителната им точност на резултата от търсенето. TinEye се предлага и като плъгин за браузър за Firefox, Chrome, Safari, IE и Opera.

Струва си да се отбележи, че алгоритъмът за работа на Търсене на изображения в TinEye никога не е разкрит. Изглежда, че анализът на изображението се извършва чрез някаква технология за идентификация на изображението, а не чрез метаданни или ключови думи.

TinEye също така предоставя възможност за търсене на изображения, които имат подобна цветова схема с каченото изображение.

Търсене на изображения в Yandex

Yandex, най-популярната търсачка в рускоезичното пространство, предоставя и функция Search by Image, която позволява на потребителите да търсят дублирани изображения в Интернет. Както в случая с Google, и тук ще трябва да посочите или връзка към изображението, или да го качите сами в търсачката. След изтеглянето ще започне процесът на търсене на търсеното изображение в мрежата. Тук няма нищо конкретно да се опише, тъй като в този случай Yandex напълно копира Google.

Търсене на CTRLQ.org изображение

Всъщност този елемент може да бъде добавен към Google, тъй като CTRLQ.org е услуга за търсене на изображения в Google, създадена специално за мобилни платформи. Просто отворете това приложение на вашето устройство, кликнете върху "Изтегляне на изображението" и качете всяко изображение по ваш вкус. Кликнете върху „Покажи съвпадения“ и ще видите списък с подобни изображения, които са онлайн.

Търсене на изображение на Raider

Image Raider е друг „търсач на изображения“, който използва силите за търсене на ресурси като Bing, Google, Yandex за показване на резултати. Доста забележителната способност на Image Raider е, че можете да качвате до двадесет изображения наведнъж. Както и в други услуги на Търсене на изображения, вие просто въвеждате адреса на изображението или качвате самото изображение.

Както можете да видите, всички тези ресурси и търсачките работят почти еднакво. Също така, всички те имат доста прост и интуитивен интерфейс, с който дори начинаещ може да се справи. Надяваме се, че след тази статия въпросът как да използвате Google Търсене на изображения и други услуги е затворен.

Интересни Статии