Как да изчистите кеша в браузъра Opera?

Понякога, когато сърфирате в мрежата, може да срещнете необходимостта да изчистите кеша в Opera, Chrome или друг браузър, който използвате по подразбиране на вашия компютър. За това какво е кеш, защо може да се наложи да го изчистите, колко често трябва да се прави и как да го направите в браузъра Opera, ще опишем в тази статия.

Какво е кеш

Когато посещава различни страници, всеки браузър изпомпва огромно количество файлове, текст, видео и друга информация, намираща се на тези страници от мрежата. Всичко отива на твърдия диск на вашия компютър, където се съхранява във временна папка на браузъра. Всички тези временни файлове се наричат ​​кеш.

За да ускори последващото зареждане на страници или да не губи време за зареждане на страници, които посещавате най-често, браузърът може самостоятелно да вземе решение за съхранението или изтриването на определени данни, които влизат в кеша. Именно алгоритъмът на браузъра с кеширана информация определя скоростта на неговата работа и скоростта на зареждане на страниците.

Защо да промивате кеша

В зависимост от това как браузърът работи с кеширани данни и кои от тях се съхраняват по-дълго от другите, кеш папката може да стане доста тежка с течение на времето. В тези случаи зареждането на страницата може да бъде много по-бавно, отколкото дори от интернет, тъй като на браузъра е необходимо много време, за да намери необходимите файлове в кеша. Също така голяма папка кеш намалява общата скорост на браузъра.

Понякога голямо количество кеш, натрупано за дълъг период от време, може да причини конфликти и грешки при показване на определени страници. Това се случва, ако в папката кеш се съхраняват голям брой изображения с едно и също име или кодът на запаметените временни страници не съответства съвсем на кода на страницата, който браузърът зарежда от мрежата (например, страницата след като бъде запазена в браузъра е променена и някои елементи вече не се намират на техните места). В такива случаи показването на страницата може да бъде нарушено.

Как да изчистите кеша в браузъра Opera

Метод №1

За да изчистите историята, кеша и други данни, които браузърът запазва по време на употреба, има специален прозорец на системата. Много потребители не подозират, че именно той е отговорен за изчистването на кеша, тъй като той е подписан не е напълно очевидно.

Можете да го извикате, като отворите менюто Opera и изберете Други инструменти> Изчисти историята на сърфиране. След това пред вас ще се отвори малък сервизен прозорец, в който можете да определите какво точно трябва да бъде премахнато, почистено, както и за какъв конкретен период от време.

Поставете отметки в квадратчетата, където е необходимо (главно в кеша) и в падащото меню изберете периода, за който искате да почистите. Що се отнася до кеша, ако има нужда да го изчистите, почистете го за цялото време на употреба.

Метод №2

За бързо извикване на същия прозорец на услугата можете да използвате комбинацията от клавиши + + на клавиатурата.

Метод №3

Opera има и специален вътрешен адрес за отваряне на прозореца за изчистване на кеша и историята. Въведете браузъра: // settings / clearBrowserData в адресната лента и натиснете Enter.

Интересни Статии