Как да инсталирате iOS 8 или iOS 9 на iPad или iPhone, ако няма достатъчно свободна памет без изтриване на файлове и данни

Ако искате да инсталирате iOS 8 или iOS 9 на вашия смартфон или таблет, но нямате достатъчно свободна памет, тази статия ще ви помогне. Ще ви кажем как да изтеглите и инсталирате iOS 8 и iOS 9 на вашия iPhone или iPad с помощта на iTunes, така че да не се налага да освобождавате паметта и да изтривате данни.

iOS 9 ще бъде достъпен за всички съвместими устройства след седмица, което означава, че трябва да започнете постепенно да се подготвяте за изданието. Получихме възможността да тестваме бета версията на iOS 9 и вече сме абсолютно сигурни, че щом окончателната версия стане достъпна за инсталация, веднага ще актуализираме всичките ни устройства. Ако възнамерявате да направите същото, не забравяйте да разгледате нашите препоръки по-долу.

Тук ще разгледаме един конкретен проблем, с който рано или късно всеки потребител трябва да се сблъска. Това се случва при актуализиране на устройството и инсталиране на най-новите версии на iOS - iPhone или iPad съобщават, че няма достатъчно свободно място за изтегляне на актуализиращия файл или извършване на инсталационната процедура. Apple твърди, че по-малко потребители ще се сблъскат с такъв проблем тази година, тъй като самият инсталационен файл ще бъде много по-компактен, а операционната система ще се научи временно да изтрива някои файлове, съхранявани в облака, и да ги изтегля автоматично отново след актуализацията. Независимо от това, все още могат да възникнат проблеми и трябва да знаете какво да правите в този случай.

В случай, че паметта на вашето устройство към момента на получаване на актуализации все още е повече, отколкото трябва да бъде, предлагаме ви да използвате най-простото решение - извършете процедурата за актуализиране с помощта на iTunes и вашия компютър.

Как да актуализирате версията на iOS с помощта на компютър

Когато iOS 8 беше пуснат и всички потребители се втурнаха да започнат процеса на актуализация „по въздух“, системата съобщи, че инсталацията изисква поне 5, 8 GB свободна памет в устройството. За модели с 16 GB памет това е доста голяма и дори страшна фигура.

Ако няма достатъчно свободна памет, системата внимателно ви пренасочва към секцията Статистика, където можете да проверите какво точно е мястото в паметта на устройството и да го почистите и да изтриете там нещо ненужно. Но какво ще стане, ако имате само 16 GB памет в смартфона или таблета си и там не съхранявате нищо „ненужно“? Какво да изтриете? Разбира се, можете да изтриете музика или снимки, но, най-вероятно, дори и след това, няма да получите необходимите почти 6 GB. За щастие има алтернативен начин.

Включете вашия компютър или Mac с най-новата инсталирана версия на iTunes. Ако не сте го актуализирали през последната седмица, препоръчваме ви да го направите. По правило, заедно с новите версии на iOS или пускането на нови устройства, се освобождава и по-нова версия на iTunes.

Стартирайте iTunes и свържете вашия iPhone или iPad към компютъра с кабел. На този етап вие гарантирано ще видите съобщение, в което се посочва, че е налична нова версия на iOS за вашето устройство и предложение да го изтеглите и инсталирате. Ако все още няма такова съобщение, можете да отворите страницата на вашето устройство в iTunes и щракнете върху бутона Софтуер за актуализация в раздела Подробности. Програмата ще провери коя версия е инсталирана на вашето устройство и коя в момента е най-новата и ще предложи актуализация.

Преди да щракнете върху Да, не забравяйте да отворите Настройки> iCloud> Резервно копие в устройството и се уверете, че копието е направено в рамките на последните два дни. Ако не, горещо препоръчваме да принудите резервното копие и да изчакате да завърши. Най-вероятно всичко ще е наред, но такава предпазна мярка във всеки случай не вреди. Освен това отнема само няколко минути.

След приключване на всички подготовки, можете безопасно да щракнете върху бутона Изтегляне и актуализиране в iTunes. Прочетете и приемете лицензионното споразумение за използване на новата версия на софтуера, въведете паролата или отключете устройството с Touch ID, ако заключването е активирано. След това програмата ще се свърже със сървърите на Apple, за да изтегли файла за актуализиране на вашия компютър.

Моля, обърнете внимание, че ако извършите такива процедури в рамките на един ден след пускането на новата версия на iOS, тогава е напълно възможно iTunes да ви информира, че файлът за актуализация може да отнеме 10, 20 или дори 30 часа, или дори няколко дни. Работата е там, че в такива пикови моменти сървърите са малко претоварени. Препоръчваме или да отложите актуализацията за няколко часа и да повторите тази процедура по-късно, или все още да изчакате, докато файлът бъде изтеглен.

След изтегляне на файла, ако устройството все още е свързано към компютъра, процедурата за актуализация автоматично ще започне. Ако, докато чакате изтеглянето да завърши, сте прекъснали устройството, свържете го отново и щракнете върху Актуализация на софтуера в прозореца на iTunes. Файлът вече е изтеглен и актуализацията ще започне незабавно.

По време на тази процедура вашето устройство ще се рестартира няколко пъти, а на дисплея можете да видите на различни етапи само логото на Apple, логото с лента за напредък или дори черен екран. В това няма нищо лошо - всичко това е необходимо за актуализиране на софтуера и прилагане на промените. Не изключвайте кабела от устройството по време на цялата процедура за актуализация!

Използвайки този метод на инсталиране, системата не трябва да изтегля актуализиращия файл в паметта на устройството, което означава, че количеството свободно пространство всъщност няма значение.

След като надстройката до iOS 8 приключи, устройството ви все още може да има по-малко свободно място поради инсталирането на нов софтуер. По правило заетото пространство нараства с 200-300 mb. Когато инсталирате iOS 9, компанията, напротив, гарантира намаляване на заетото пространство поради факта, че новата система ще бъде по-оптимизирана и ще заема много по-малко памет в инсталираната форма.

Пускането на iOS 9 е насрочено за 16 септември и ще се проведе, предварително, в 20:00 по московско време. Можете да изчакате съответното push известие да се появи на дисплея на вашия смартфон или таблет или да проверите за актуализации ръчно, като отидете на Настройки> Общи> Актуализация на софтуера.

Интересни Статии