Как да инсталирате играта на компютър?

Как да инсталирате играта на компютър? Ако задавате такъв въпрос, тогава добре дошли в дълбоката джунгла на компютърните игри. В тази статия ще говорим за едно толкова просто нещо като инсталиране на игри на компютър. Тази статия ще бъде разделена на няколко части, в които разглеждаме различни варианти за този забавен процес.

Как да инсталирате играта от диск на компютър

За да започнем, нека разгледаме един от най-класическите примери за инсталиране на видео игри на компютри - инсталация от диск. Струва си да се отбележи, че този метод за инсталиране на игри и софтуерът като цяло неумолимо започва да остарява, ако не е вече остарял.

Почти всеки човек на тази планета в момента има високоскоростен Интернет и следователно нуждата от физически медии бързо намалява всеки ден. Дори сега практически няма нужда да използвате USB съхранение или оптични устройства.

Все пак може да попаднете в ръцете на игрален диск и трябва да бъде инсталиран. За да улесним разбирането на концепцията за инсталиране на играта на компютър, нека разгледаме добър пример за процеса на инсталиране.

Поставете игровия диск във вашата система, като използвате оптичното устройство (устройство). Ако имате настройка за автоматично стартиране на диска, следният прозорец за инсталиране ще се появи на екрана на вашия монитор. Ако не, отидете на диск и стартирайте инсталатора (например, autorun.exe) сами.

В повечето случаи по време на инсталирането на игри или програми ще видите точно класическия съветник за инсталиране, който не трябва да създава проблеми дори за зелен начинаещ. Съветваме ви да се подчините на инсталатора и да затворите всички други приложения, преди да продължите процеса. След като направите това, щракнете върху "Напред", след което ще видите следващата стъпка на инсталиране:

Ще видите лицензионно споразумение, което никой никога не е чел (всъщност, не - четете). Ако искате, можете бързо да преминете през очите на този документ, но няма да намерите нищо интересно или особено важно за процеса на инсталиране на играта на компютър. Трябва само да поставите отметка в квадратчето „Приемам условията на споразумението“, след което щракнете върху „Напред“ и да преминем към друг етап от инсталацията:

След това ще видите най-важния етап от инсталирането на която и да е игра на вашия компютър - това е избора на директорията, в която ще се намира играта. Кликнете върху бутона "Преглед ..." и изберете желаната папка на вашия диск, която ще съхранява инсталираната игра. Ако това е първият ви път, можете да изберете например D: \ Games \ GAME NAME. След като посочите инсталационната директория, която ви е необходима, щракнете върху бутона „Напред“. След това ще последват няколко точки за създаването на пряк път на работния плот и папките в менюто "Старт" - изберете според вашите нужди. И накрая, последният момент в инсталирането на играта на компютър:

Всичко, което трябва да направите, е да кликнете върху бутона "Инсталиране", след което, всъщност, ще започне инсталирането на играта. След приключването му ще трябва да затворите главния инсталатор, като кликнете върху бутона „Finish“.

Както можете да видите, всичко е доста просто и трябва само да натиснете няколко бутона. Какво обаче, ако искате да изтеглите играта от някакъв източник в Интернет, например, Steam или GOG? Как да изтеглите играта и да я инсталирате на компютър? Сега ще разгледаме този въпрос.

Как да изтеглите играта и да я инсталирате на компютър

Така че, ние се движим с вас в дигиталната ера и затова игрите в повечето случаи се изтеглят от мрежата. За опростяване има два начина да изтеглите играта и да я инсталирате на компютър: легален и незаконен (пиратски копия на игри). За начало нека разгледаме къде и как можете да инсталирате играта законно.

Инсталиране на игра от дигитални магазини за дистрибуция

Има няколко магазина за дигитална дистрибуция, с които можете да купувате, изтегляте и инсталирате игри на вашия компютър. Steam, GOG, Origin, Uplay - всичко това са магазини, в които можете да направите всичко това. Пример за изтегляне и инсталиране на играта ще разгледаме в най-популярния от тях - Steam.

Първо трябва да изтеглите клиента Steam от официалната страница на магазина и да създадете акаунт. Инсталирането на Steam на компютър става по същия начин, както описахме по-горе. След като изтеглите, инсталирате и стартирате клиента Steam, тогава е време да продължите - закупете и изтеглете играта Steam.

За да улесним разбирането на процеса, нека преминем през всички стъпки. След стартиране на клиента Steam, отидете на раздела „Пазаруване“ и след това изберете играта, от която се нуждаете. Ще го имаме Call of Duty 4: Modern Warfare.

Кликнете върху бутона "Добави в кошницата", за да го добавите към вашия списък за пазаруване.

Забележка: ако не искате да закупите нищо, но, така да се каже, просто искате да „играете“, тогава ще разгледаме този тип изтегляне и инсталиране на играта на компютър веднага след тази точка.

След като кликнете върху бутона "Добави в кошницата", ще бъдете прехвърлени на екрана на вашата кошница, на който трябва да изберете за кого е закупена играта. Кликнете върху бутона "Купете за себе си"

След това ще трябва да платите за покупката и да я поставите в библиотеката си. В това няма нищо сложно - просто следвайте указанията на екрана. Няма да предоставим екранна снимка с тази стъпка поради факта, че можете да използвате всякакви средства за плащане за покупката, от които има много. Когато плащате за играта, не забравяйте да кликнете върху бутона „Добави в библиотеката“, така че тя съответно да се появи във вашата библиотека. Така че, вие успяхте да купите играта, но сега трябва да я изтеглите и инсталирате на компютъра си.

Кликнете върху раздела „Библиотека“, за да отидете в списъка с игри, закупени във вашия акаунт. Намерете нова игра от списъка и щракнете върху нея веднъж, за да отидете на нейната страница в библиотеката. След това кликнете върху бутона „Инсталиране“, след което пред вас ще се появи следният прозорец:

Изберете директорията, за да инсталирате играта на компютъра, щракнете върху бутона „Напред“ и след това върху бутона „Съгласен съм“, за да приемете лицензионното споразумение и да започнете да изтегляте играта.

Това всъщност е всичко, което се изисква от вас, ако искате да инсталирате играта на Steam или който и да е друг магазин за дигитална дистрибуция (в други магазини почти всичко е идентично). Но какво да кажем за инсталацията? Работата е там, че изтеглянето в същото време е инсталация, така че щом приключи, можете спокойно да кликнете върху бутона „Игра“ и да стартирате играта.

Освен да купувате ресурс в магазина, можете да активирате и ключа към играта. Нека разгледаме още един малък пример и след това преминем към следващия параграф на статията. Така че, купихте ключа за играта и трябва да го инсталирате.

Кликнете върху елемента „Игри“ в лентата на менюто на клиента и след това изберете опцията „Активирай в Steam ...“. Натиснете бутона „Напред“ няколко пъти, въведете закупения игрален ключ във въвеждащия ред и след това отново щракнете върху „Напред“, за да добавите играта във вашата библиотека. След това просто повторете стъпките, които бяха показани по-горе. Сега нека поговорим за това как да инсталирате изтеглени игри на компютър от торент.

Инсталиране на игра от торент

Добре, ако не искате да плащате за забавление, по някаква причина (ние не обвиняваме), тогава винаги можете да прибягвате до такова нещо като пиратски игри на торент тракери. Как да инсталирате играта от торент до компютър? Точно сега ще отговорим на този въпрос.

Така че, първо трябва да получите торент клиент, който ще изтегля от торент ресурси (няма да навлизаме в терминологията, просто описваме процеса). Най-добрият торент клиент се счита μTorrent. Изтеглете го и го инсталирайте във вашата система.

След като инсталирате μTorrent, стартирайте го. Сега трябва да зададете клиентската директория, в която искате да съхранявате изтеглени игри. Щракнете върху "Настройки" и лентата с менюта на прозореца, след което щракнете върху "Настройки на програмата". След това щракнете върху раздела „Папки“ в лявата част на прозореца. Намерете секцията „Местоположение на изтеглените файлове“ и задайте папките, които трябва да изтеглите.

Добре, сега затворете μTorrent, след което ще трябва да се сведе до минимум до системната област. Сега трябва да отидете на торен тракер и да изтеглите торент файла от там с разпределението на играта, от която се нуждаете. Обикновено в нормалните сайтове трябва да видите следния бутон:

След като изтеглите този файл на компютъра, щракнете двукратно върху него, за да започнете да изтегляте дистрибуцията с играта в работещия клиент μTorrent. След като щракнете двукратно върху торент файла, трябва да видите приблизително следната картина:

Ще се появи прозорецът μTorrent с опциите за добавяне на нов торент. Тук отново можете да зададете папката, за да запазите изтеглената игра, да видите информация за изтеглените файлове и да зададете други допълнителни настройки. След като сте сигурни, че всичко е настроено правилно, щракнете върху бутона OK и μTorrent ще започне изтеглянето. Всичко, което трябва да направите, е да изчакате изтеглянето да приключи, което между другото ще бъде известено от μTorrent в областта за известия.

Добре, изтеглихте на компютъра си пиратско копие на играта. Какво следва? Всъщност всичко е същото, което бихте направили по време на инсталирането на играта от диск на компютър. Почти всяка игра на торента се пакетира от ентусиасти в инсталатори, които не се различават от обичайния съветник за инсталиране (понякога дори го използват). Така че не трябва да имате проблеми с инсталирането на играта от торент на компютър. Изтеглете торента, стартира инсталационния файл, инсталира играта и сте готови. Ето пример за такъв инсталатор:

Както можете да видите, навсякъде всичко е доста идентично: инсталационната директория, няколко допълнителни опции и бутона „Инсталиране“. Всички инсталатори на игри от торенти са изградени на един и същ принцип: всичко се създава по един и същ шаблон.

В заключение

И така, в тази статия сме разгледали различни начини за инсталиране на играта на компютър, а именно: от оптични носители и цифрова версия (законна и незаконна). Всички тези процеси са невероятно прости и проектирани така, че потребителят, дори и този, който седна в компютъра точно вчера, няма проблеми. Ако намерите някакъв странен инсталатор, тогава можем да ви дадем един прост съвет - внимателно прочетете какво пише в инструкциите на инсталатора и ще успеете. Ако имате някакви допълнителни въпроси, тогава ги оставете в коментарите под тази статия.

Интересни Статии