Как да деактивирате Windows Defender?

Windows Defender е продукт на Microsoft и неговата задача е да защитава операционната система от различни вируси и други злонамерени елементи, които могат да проникнат в нея. Windows Defender е много подобен на друг пакет за сигурност - Microsoft Security Essentials, достъпен за потребители на Windows XP, Windows Vista и Windows 7.

Така че Windows Defender трябва да спре да работи, ако инсталирате някакъв друг антивирусен софтуер. Обикновено не се препоръчва да се използват две помощни програми с една и съща цел едновременно (това правило не се прилага за комбинацията от антивирусни и антишпионски програми), тъй като това може да доведе до сериозен конфликт в системата.

Управление на Windows Defender

Как да проверите състоянието на Windows Defender?

  • В панела Start Menu можете лесно да намерите тавата на Windows Defender като малък Shield. Ако е оцветен в зелено, значи всичко е наред и функционира както трябва. Ако обаче на щита е изобразен кръст, това означава, че той е деактивиран.
  • За да проверите по-внимателно, щракнете върху иконата му, за да стартирате самата помощна програма. Ако не можете да намерите иконата на местоположението на тавата, натиснете Win + S и въведете „Windows Defender“ в полето за търсене, след което изберете резултата, който се показва.
  • След стартиране на програмата, можете веднага да намерите отговора на вашия въпрос. Ако Defender е активиран, в прозореца ще присъства зелен цвят, както и съответното изявление. Ако е деактивиран, прозорецът ще бъде боядисан в червено и ще има изявление, че активната защита е деактивирана и излагате компютъра си на риск.

Активиране на Windows Defender

  • Windows Defender може да бъде деактивиран, ако инсталирате друг антивирус. Преди да активирате Windows Defender, не забравяйте да премахнете всички останали антивирусни продукти в системата.
  • За да стартирате Windows Defender, просто стартирайте самата помощна програма, както е показано по-горе и кликнете върху бутона „Активиране“. Невъзможно е да не го забележите, тъй като помощната програма ще го показва директно на главния екран.

Забележка: ако искате да проверите степента на защита, кликнете върху „Параметри“. В това меню можете да извършвате всички видове настройки за Defender, например да активирате защита в реално време (което е основната функция), защита с облачно съхранение, разширени известия и т.н.

Деактивиране на Windows Defender

  • Отворете Windows Defender.
  • Отидете в „Опции“.
  • Деактивирайте защитата в реално време.

Както можете да видите, няма "традиционен" начин за деактивиране на Windows Defender. Той все още ще присъства и работи в системата, но можете да прекратите функцията му за защита за вашата операционна система, ако възникне такава необходимост.

Интересни Статии