Как да деактивирате уеб камера на MacBook?

Някои доста любопитни очи могат да използват вашата MacBook уеб камера, за да ви шпионират. В тази статия ще ви покажем как да защитите уеб камера на MacBook, като използвате само лепяща лента, няколко настройки и безплатен софтуер.

Уеб камери са наистина добри за FaceTime, Skype или дори някои селфи снимки в Photo Booth. Но истината е, че всички тези неща могат да бъдат гледани от някой друг, а не само от вас.

Хакерите отдавна са се научили как да използват уеб камери за проследяване на нищо неподозиращи жертви, събиране на материали, с които могат да изнудват или заплашват, или ... добре ... да го използват за по-лични и развратени цели.

Но не се хващайте на тревожни мисли, тъй като има прости начини да ви помогнат да се предпазите от натрапници в личното си пространство и спокойно да продължите да седите на вашия лаптоп без страх.

Затова нека разберем как да деактивираме уеб камерата на Mac и да не се страхуваме от натрапници.

Как да деактивирате уеб камера на Mac?

Покрийте обектива

Може би най-бързият и лесен начин да ограничите хакерите да правят различни видеоклипове и снимки е да затворите прегледа си. Това високотехнологично решение включва усъвършенствана техника като „залепете лепкава лента към обектива на уеб камерата.“

Може да звучи доста смешно или дори глупаво, но безспорно е ефективно. Същият метод се използва от хора като Марк Зукърбърг, изпълнителен директор на Facebook, и Джеймс Коми, директор на ФБР. Ето защо, ако такива хора прибягват до велкро, тогава защо поне да не опитате.

Естествено, прозрачна лепяща лента няма да работи, но самозалепващата се лента или парче тънка електрическа лента е перфектна. Ако не искате да залепите уеб камери към обектива на обектива, можете да изрежете нещо от хартия, за да затворите уеб камерата, и след това да залепите хартията към тялото на MacBook.

Това е всичко. За това ще отделите около пет минути и затова този метод може да се счита за най-простия, бърз и най-евтин.

Прикрийте микрофоните

Естествено, с активна камера работи не само видео, но и аудио. Въпреки че видеоклипът вече е доста добър компрометиращ материал за вас, понякога някакъв вид аудио ще бъде по-добър от всеки видеоклип. Например, проведохте доста личен разговор с някого, покрихте камерата, но няма микрофони и сбогом на личната информация.

Както в случая с каналната лента за, високоговорителите също могат да бъдат покрити, но поне със същата лента. Просто изрежете лепяща лента или прозрачна залепваща лента (тъй като това вече е звук, а не видео) и внимателно залепете всеки микрофон, така че лентата да не пречи на вашия MacBook.

След като направите това, вече ще имате поне основно ниво на защита срещу хакери. Препоръчваме да използвате по-дебел материал, като електрическа лента, тъй като тя ще пропуска по-малко звук.

Ако искате да проверите стегнатостта на микрофоните, можете да помолите приятеля си да ви се обади или да опитате да запишете нещо на рекордера.

Регулиране на нивото на вход на звука

Друг метод за отхвърляне на недоброжелателите е просто да заглушите получения звук с вградения си микрофон. За да направите това, отворете Системни предпочитания - Звук - Вход. Преди вас ще бъде плъзгач „Чувствителност на входа“, който всъщност трябва да издърпате наляво, докато спре, за да заглуши получения звук.

Ще трябва да влезете отново в настройките, ако искате да използвате микрофон, но този метод трябва да усложни живота на различни хакери с порядък. Въпреки че това не е гаранция, че някоя злонамерена програма няма да може да промени настройките на входящия звук за вашия микрофон.

Винаги ще има определено ниво на риск, само ако не деактивирате напълно уеб камерата, което изисква познаване на определени командни линии или премахнете напълно този модул от устройството, т.е. Macbook'a.

Затова следващия път, когато споделите някаква важна информация с приятелите си, които, както се случва, седят до вашия MacBook, най-добре е да приложите горните мерки за домашна защита.

Мониторинг на активността на уеб камерата

Последното нещо, към което можете да прибягвате, е използването на помощна програма на трета страна, която ще проследява активността на вашата уеб камера и микрофон. Доста популярно решение сред потребителите е програмата Oversight. Той е достъпен напълно безплатно на уебсайта на Objective-See.

Oversight е доста проста програма за проследяване на програми, които имат достъп до уеб камера или микрофон. След откриване на тях, надзорът ще изпрати на потребителя съобщение за откриването на вредителя на компютъра.

Програмата например може да открие помощни програми, които се опитват да се свържат с услуги като Skype, Google Hangouts и FaceTime без разрешение от потребителя.

Както вече споменахме, надзорът е напълно безплатен и се оказа достойно оръжие срещу цифрови „гледани“ днес.

Интересни Статии