Как да деактивирате Cortana Digital Assistant в Windows 10

Една от основните характеристики на Windows 10 е личният асистент на Cortana, който по-рано беше достъпен само за потребители на операционни системи Windows Phone.

Използвайки системата Bing, Cortana ви позволява да търсите от устройство под Windows 10, както в Интернет, така и в OneDrive. Програмата е оборудвана с имитация на реч, което позволява да ви разбере и да взаимодейства с нея както на глас, така и чрез въвеждане. Cortana изследва потребителските предпочитания, персонализирайки своите препоръки.

Не всички обаче харесвали изкуствения интелект на Кортана. Цялата информация, която предоставяте на програмата, преминава през сървъра на Microsoft.

Следователно компанията предостави възможността да деактивира тази функция и да премахне всички следи на потребителя от сървъра. Не знаете как да го деактивирате Кортана? Следвайте инструкциите по-долу:

 • отворете приложението Cortana;
 • щракнете върху иконата на Notepad, която се намира от лявата страна;
 • изберете Настройки от списъка. Ще видите меню с множество налични опции;
 • плъзнете плъзгача под „Cortana може да ви даде предложения, идеи, напомняния, сигнали и други“ до Off. Деактивирането на тази функция ще изтрие всички програмни данни, които се съхраняват на компютъра.

Можете също да изтриете всичките си данни от сървъра на Microsoft, тъй като те са били синхронизирани през облака. За да изтриете тези данни, следвайте инструкциите:

 • Кликнете върху Управление на информацията за Кортана за мен в облака.
 • браузърът ви ще отвори страницата с настройки в системата Bing;
 • щракнете върху Изчисти под „Изчистване на лична информация“ и след това под „Друга информация Кортана, персонализирана реч, пишене и гадаене“.

Ако сте дали на Кортана достъп до информация за вашето местоположение, ще трябва да изтриете и данните от Bing Maps. По същия начин можете да изтриете всяка лична информация от други услуги на Microsoft.

В случай, че се притеснявате за данните, които услугите на Microsoft могат да поискат и искате да персонализирате настройките, отидете в менюто Старт - Настройки - Защита. Също така проверете настройките за синхронизация в менюто Старт - Настройки - Акаунти.

Деактивирайте Cortana с помощта на групови правила

 1. Натиснете Win + R и напишете gpedit.msc на реда и натиснете Enter, за да отворите редактора на политиките за локална група.
 2. Отидете на следните елементи - Конфигурация на компютъра> Административни шаблони> Компоненти на Windows> Намиране.
 3. В десния блок намерете елемента „Разрешаване на използване на Cortana“

  Тази настройка на правилата показва дали Cortana е позволено на устройството. Ако тази опция е активирана или не е конфигурирана, използването на Cortana на устройството е позволено. Ако деактивирате тази опция, Cortana ще бъде изключен. Когато Cortana е изключена, потребителите все още могат да използват възможностите за търсене на устройството и в Интернет. "

 4. Кликнете върху бутона „Промяна на настройката на правилата“, поставете отметка в квадратчето до „Деактивиран“ и приложите промените.
 5. Готово!

Деактивирайте Cortana с помощта на системния регистър

Ако вашата версия на Windows няма локален редактор за групови правила, можете да деактивирате гласовия асистент с помощта на системния регистър.

 1. Натиснете Win + R, в ред въведете regedit
 2. Към: HKEY_LOCAL_MACHINE \ SOFTWARE \ Политики \ Microsoft \ Windows \ Windows Търсене
 3. Сега в левия прозорец щракнете с десния бутон върху клавиша за търсене на Windows и изберете New> DWORD Parameter (32) тази стойност. Ще се формирате в левия прозорец. Дайте на тази нова DWORD стойността на името AllowCortana и задайте нейната стойност на 0, за да деактивирате тази функция.

 4. За да активирате отново Cortana, можете да премахнете тази стойност. Позволява на Cortana или да я промените от 0 на 1.

Интересни Статии