Как да блокирам автоматично изтегляне и инсталиране на актуализации на Windows 10?

Съвсем наскоро Windows 10 беше обявена за втората най-популярна операционна система в света. Различни потребители преминават към него по собствени причини, но на този етап мнозина се съгласяват само за едно нещо - инсталирането на актуализации за Windows 10 все още е рисков бизнес и засега си струва да го правите избирателно, ръчно или дори изобщо не.

Препоръчваме ви да следвате актуализациите, тъй като много от тях са изключително полезни и без тях системата може да се държи неправилно. Прочетете отзиви за конкретни ревюта за актуализация на Windows 10 и вземете свои собствени решения за това какво да поставите на вашия компютър и какво може да доведе до нестабилна работа.

В тази статия ще ви кажем как да деактивирате автоматично актуализиране на Windows 10 и как да проверите и инсталирате актуализацията ръчно.

Как да блокирам автоматично изтегляне и инсталиране на актуализации на Windows 10?

Преди появата на Windows 10 не беше трудно да деактивирате изтеглянето на актуализации и да блокирате автоматичната им инсталация. Имаше няколко начина за това. В Windows 10 тази процедура беше донякъде сложна, като напълно премахнахте всички необходими опции и елементи от менюто от графичния интерфейс. Сега можете да прекратите връзката само чрез редактиране на системния регистър.

Така че, за да промените настройките за автоматични актуализации на системата, трябва да направите следното:

 • Натиснете комбинацията клавиши Win + R, за да отворите прозореца за стартиране на системата.
 • Въведете regedit в него и щракнете върху OK, за да потвърдите.
 • Ще видите прозорец на регистъра, разделен на две области.
 • В лявата част на екрана можете да видите клоните на системния регистър, някои от които могат да бъдат разширени, показвайки пълната йерархия и влагане на категории. Следвайте пътя, за да намерите опции за актуализация на системата: HKEY_LOCAL_MASHINE> СОФТУЕР> Microsoft> Windows> CurrentVersion> WindowsUpdate> Автоматично актуализиране
 • Ако сте последвали правилно ръководството, след което маркирате клона Auto Update, от дясната страна на екрана можете да видите няколко записа в регистъра, сред които ще бъдат изброени AUOptions.
 • Кликнете два пъти върху този запис и ще видите малък прозорец за промяна на неговите параметри.
 • В този прозорец трябва да въведете само една цифра, която съответства на определено действие. Водена от направените промени, системата ще пренастрои принципа на работа с актуализации:

  1 - Не проверявайте за актуализации.

  2 - Търсете актуализации, но винаги питайте за разрешение, за да ги изтеглите и инсталирате.

  3 - Търсете и изтегляйте актуализации, но винаги питайте разрешение за инсталирането им.

  4 - Търсене, изтегляне и инсталиране на всички актуализации автоматично без намеса на потребителя.

 • Като посочите само число от списъка по-горе, вие ще коригирате напълно работата на Windows 10 Update.
 • След като направите промените, щракнете върху OK в прозореца за промяна на настройките, затворете всички отворени прозорци на редактора на системния регистър и рестартирайте компютъра, за да влязат в сила промените.

Моля, обърнете внимание, че можете да активирате или деактивирате инсталирането на актуализации по всяко време. Всички промени влизат в сила след рестартиране на компютъра.

Интересни Статии