Как да активирате NAT режим и статичен IP на Xbox One

Подробно стъпка по стъпка ръководство за това кога и как да активирате NAT режим и статичен IP адрес на Xbox One.

Постоянен или статичен IP адрес за Xbox One

Ако имате проблеми с работата с мултиплейър и чатове, тогава най-вероятно трябва да активирате NAT режим и статичен IP адрес на Xbox One, тъй като в момента той е деактивиран или само частично активиран. За да промените типа NAT на отворен от частично отворен (умерен) или напълно затворен (строг), трябва да зададете стабилен IP адрес на конзолата си и да пренасочите някои портове на вашия рутер. Тази подробна инструкция ще ви помогне да решите проблема с мрежовата връзка и да възстановите нормалното функциониране на отделните режими и игри на вашата конзола.

Назначаването на постоянен IP на Xbox One ще се увери, че той поддържа стабилен мрежов адрес, дори ако рестартирате и мрежовата конфигурация не успее. Някои модели рутери ви позволяват да зададете IP в контролния панел за конкретни устройства ръчно. Трябва да проверите дали има такава възможност във вашия модел. Ако тази функция не е предоставена в рутера, винаги можете да направите необходимите настройки в менюто на вашия Xbox One.

Xbox One Static IP Assign в настройките на рутера

Потърсете в контролния панел на вашия рутер опция, при която можете ръчно да зададете IP на конкретно устройство. При различните модели това може да се случи по различни начини. Ако тази опция присъства в настройките на рутера, тогава всичко, което трябва да зададете, е конкретен IP адрес за вашата конзола и вече няма нужда да правите никакви настройки на самия Xbox One. Рутерът вече ще гарантира, че Xbox получава точно същия избран IP адрес, дори ако изключите и включите отново конзолата и не я присвоите на друго устройство.

В случай, че вашето мрежово оборудване не позволява ръчна конфигурация и присвояване на адреси на конкретни устройства, ще трябва да зададете постоянен IP директно в самата конзола. Ако има поддръжка, правите всичко стъпка по стъпка, както посочваме в нашите инструкции, можете да направите всичко необходимо в контролния панел на вашия рутер:

Стъпка 1: Можете да опитате да зададете текущия IP на вашата конзола като постоянен. Можете да видите кой е издаден от мрежовото оборудване за Xbox One в разширените настройки на конзолата. За да видите този специфичен IP адрес, включете Xbox One и следвайте описания по-долу път:

 • Отидете на началния си екран и натиснете бутона Меню на Xbox
 • Въведете категорията Настройки

 • Влезте в секцията Мрежа

 • Намерете и въведете раздела Разширени настройки.

 • В блока за конфигурация на IP ще видите конкретния адрес, с който Xbox работи в момента. Запишете го, тъй като ще ви е необходим по-късно при настройка на вашия рутер.
 • Също така ще видите посочените по-долу Wired MAC адрес и безжичен MAC адрес. MAC адресът е уникален номер на мрежова карта за вашата конзола, който все още е назначен във фабриката и е абсолютно уникален за всяко устройство. Запишете някъде този 12-цифрен код, съответстващ на типа връзка, която е свързана към мрежата на Xbox One (или е свързана по кабел или чрез Wi-Fi). В конфигурацията на рутера ще трябва също да посочите този MAC адрес във връзка с конкретен IP.

Стъпка 2: Използвайте браузъра на компютъра си, въведете прозореца с настройки на вашия рутер и непрекъснато присвойте IP адреса, който сте записали в първата част на ръководството на конзолата Xbox One.

Ето пример за това как изглежда тази процедура в един от популярните модели рутери:

В екрана на прозореца с настройки на маршрутизатора Asus виждате полето за въвеждане за уточняване на IP адреса и под падащото меню за избор на MAC адрес. Използвайте стойностите, които сте записали в първата стъпка на това ръководство.

Някои маршрутизатори не предоставят възможност за резервиране на IP от съществуващата база данни DHCP (това е списък на онези IP адреси, които маршрутизаторът постоянно автоматично присвоява на едно или друго устройство, след като се свържат отново с мрежата). В случай, че вашият маршрутизатор е един от тях, тогава настройката на IP, използвана от конзолата ви като стабилна (статична), няма да успее. Ще трябва да изберете адрес, който в момента не се използва.

Стъпка 3: След като присвоите статичен IP адрес на конзолата си, трябва да тествате връзката, за да се уверите, че всичко е конфигурирано правилно и работи. За да проведете тест, ще трябва:

 • От менюто Xbox One изберете категорията Настройки.
 • Изберете раздел Мрежа
 • Намерете и въведете елемента Тестване на мрежовата връзка

 • Изчакайте тестът да приключи. Този процес ще провери връзката на вашата конзола с локалната и глобалната мрежа.
 • След като тестването приключи, на екрана трябва да видите съобщение, че всичко работи правилно („Всичко е добре“).

Стъпка 4: Ще трябва също да пренасочите (или отворите) портовете в настройките на вашия рутер, така че целият трафик, преминаващ през конкретни портове, да бъде насочен към конкретен вътрешен IP адрес. За да активирате Open NAT (Open NAT), трябва да отворите следните портове за вашия Xbox One:

 • TCP: 53, 80, 3074
 • UDP: 53, 88, 500, 3074, 3544, 4500

Стъпка 5: Когато приключи процедурата за назначаване на постоянен IP и отваряне на портове за конкретен адрес, трябва отново да тествате връзката на вашата конзола към мрежата. За да стартирате този тест, следвайте следния път в менюто Xbox One:

 • Отворете Настройки
 • Изберете Мрежа
 • Изберете Тестване на мрежовата връзка
 • Изчакайте да се появят резултатите от теста.
 • Сред резултатите трябва да има съобщение за състоянието на NAT - отворен, частично отворен или затворен (Отворен, Умерен, Строг).

Ако типът NAT е в отворено състояние, това означава, че сте направили всичко правилно и всичко работи правилно. Това е доста сложна процедура и не всеки може да се справи. Но го направихте и сега можете напълно да използвате мрежовия режим в игри и свободно да чатите в чатове с други потребители. Имайте добра игра!

Ако типът NAT не е Отворен, тогава ще трябва да преминете през всички стъпки на инструкцията от самото начало и да проверите дали сте въвели всичко правилно в конфигурациите на конзолата и рутера и дали грешка е проникнала отнякъде или някъде е пропуснат символ или точка. Обърнете особено внимание на правилните IP и MAC стойности.

Ако въпреки всичко все още не е възможно да конфигурирате конзолата и рутера по правилния начин, уверете се, че вашата локална мрежа е конфигурирана правилно. Проблеми могат да възникнат и когато два или повече рутера работят едновременно в една и съща мрежа. За да проверите за допълнителни рутери и тяхната правилна конфигурация, трябва да изтеглите и стартирате помощната програма за детектор на рутери ( //portforward.com/help/router-detector.htm ). Доста важно е да имате един рутер, в противен случай появата на проблеми при преминаване през инструкциите е почти неизбежна.

Задайте статичен IP адрес в менюто на конзолата Xbox One

Ако моделът на вашия рутер не позволява на потребителите да задават IP на конкретно устройство ръчно, тогава инструкциите по-долу ще ви помогнат да направите същата операция, но вече в конзолното меню на Xbox One:

Стъпка 1: Първо намерете стойностите на IP, шлюза и мрежовата маска, използвани понастоящем от мрежовата карта на конзолата. За да направите това, следвайте следния път:

 • Върнете се на началния екран на Xbox и натиснете клавиша Меню на джойстика
 • Отидете в Настройки

 • Въведете категорията Мрежа

 • Намерете и отворете Разширена конфигурация

 • От лявата страна на екрана, в IP блока, можете да видите IP, мрежова маска, шлюз, първичен DNS и вторичен DNS, както и MAC адреса. Запишете стойностите по всеки удобен начин. Те ще ви бъдат полезни в следващите стъпки за настройка.

Стъпка 2: Влезте в контролния панел на вашия рутер, използвайки браузъра на вашия компютър. Намерете и запомнете какъв диапазон от IP адреси, които маршрутизаторът използва за автоматично присвояване на вашите устройства. Основата на тези адреси се нарича DHCP.

По-долу е примерна снимка на контролния панел на маршрутизатора Linksys и показва как изглежда индикацията за обхвата на DHCP адреси.

Стъпка 3: Трябва да изберете число между 2 и 254, което е извън обхвата на DHCP на вашия рутер. Този номер ще бъде част от статичния IP адрес на вашата конзола.

Според примера, показан на екрана, можем да заключим, че обхватът на адреси, които този рутер използва, е от 100 до 149. Той автоматично присвоява тези адреси на устройства в локалната мрежа. Така че за Xbox можете да вземете стойността, например 201. По този начин завършеният адрес ще има нещо като този вид - 192.168.1.201. И ето няколко правила за всеки случай:

 • Ако DHCP на вашия рутер е в диапазона от 200 до 254, тогава трябва да изберете стойност между 2 и 50.
 • Ако маршрутизаторът използва адреси от 50 до 200, тогава изберете между 2 и 49.

Стъпка 4: За да проверите правилността на избрания от вас адрес, можете да извършите следните операции на вашия компютър:

 • Отворете менюто за старт
 • В лентата за търсене на това меню напишете cmd

В резултатите от търсенето потърсете с очите си програмата cmd.exe и я стартирайте.

 • Въведете командата ping в прозореца, който се отваря
 • Натиснете интервал
 • Въведете след интервала IP адреса, който сте избрали за вашия Xbox и натиснете Enter.

Ако адресът отговори, но отговорът не пристигне, този IP адрес е безплатен и можете да го използвате, за да зададете вашия Xbox One като статичен. Ако след pinging от този IP адрес пристигне отговор, това означава, че е зает и използван от някои устройства във вашата мрежа. Така че, трябва да излезете с различен адрес и да го проверите по същия начин. Снимката по-долу показва пример за това как изглежда зает адрес за проверка:

Стъпка 5: След това се върнете към настройките на конзолата, за да добавите нов IP адрес и да го присвоите за постоянно.

 • Върнете се на началния екран и изберете секцията Настройки.
 • Отворете категорията на мрежата
 • Изберете Разширени настройки
 • Отворете секцията IP настройки.

 • Изберете типа настройка Ръчно

 • Въведете избрания от вас IP адрес и натиснете Enter

 • Въведете маската на подмрежата (по подразбиране тя е 255.255.255.0). Проверете ги със стойността, която сте пренаписали от настройките на Xbox няколко стъпки по-рано. Натиснете Enter.
 • Влез в шлюза. Натиснете Enter.
 • Върнете се една стъпка към менюто в Разширени настройки

 • Отворете настройките на DNS

 • Въведете първичния DNS сървър (от списъка, който сте преписали в първата стъпка на тази инструкция) и натиснете Enter
 • Въведете вторичен DNS и натиснете Enter
 • В главното меню на Разширени настройки щракнете върху Запиши

Стъпка 6: Не забравяйте да тествате вашата мрежова връзка:

 • Върнете се отново към мрежовите настройки и изберете Тестване на мрежовата връзка

 • Този тест ще провери състоянието на мрежата. Не забравяйте да изчакате процеса на тестване да приключи.
 • Веднага след като тестът приключи, най-вероятно ще видите съобщение, че всичко е в ред и мрежата е конфигурирана правилно („Всичко е добре“).

Стъпка 7: След това трябва да конфигурирате пренасочването или отварянето на конкретни портове във вашия рутер, за да насочите трафика от някои портове към конкретен вътрешен IP адрес. За да отворите NAT състоянието, трябва да пренасочите следните портове в настройките на рутера към статичния адрес, който сте задали на Xbox One:

 • TCP: 53, 80, 3074
 • UDP: 53, 88, 500, 3074, 3544, 4500

Стъпка 8: След като присвоите статичен IP адрес на конзолата Xbox One и пренасочване към порта на вашия рутер, можете да проведете окончателен тест на мрежата. В главното меню на вашата конзола отидете по следния начин:

 • Изберете Настройки
 • Отворете категорията на мрежата
 • Изберете Тестване на мрежовата връзка
 • Изчакайте процедурата да приключи.
 • В резултатите от тестовете обърнете внимание на състоянието на NAT. Тя може да бъде отворена, частично отворена или затворена (съответно отворена, умерена или строга).

Ако сте направили всичко правилно и стриктно следвате тази инструкция, типът NAT трябва да бъде отворен в края на краищата. Именно към това се стремим. Това не е лесно да се направи и не за всеки, но ако типът NAT е Отворен, тогава сте успели и сега настройките на вашата мрежа и конзола са оптимизирани за правилна работа. Сега ще получите достъп до всички мрежови режими в игрите и ще можете да разговаряте в чат стаи с всички потребители. Насладете се на играта!

Ако типът NAT е различен от Open, трябва да проверите дали настройките са правилни. Обърнете специално внимание на IP адресите, шлюза, маската на подмрежата и DNS, които сте посочили по време на конфигуриране.

Интересни Статии