Използване на вашия компютър като таблет и сензорни възможности в Windows 10

Режимът на таблета прави Windows 10 по-проста и по-интуитивна операционна система за чувствителни на допир устройства (като хибридни таблети за лаптоп), а също така е идеална за случаите, когато не искате да използвате клавиатура и мишка. За да активирате режим на таблет, изберете Центъра за поддръжка на лентата на задачите и след това изберете Режим на таблета .

Стартовото меню и приложенията (включително стари програми) се отварят в режим на цял екран, осигурявайки повече място за работа. За да поставите две приложения една до друга, плъзнете едно от тях към ръба на екрана. Ще видите къде да прикачите това приложение, както и всички отворени приложения, които можете да прикачите до него.

На Съвета. Лента за задачи е налична, когато компютърът е в режим на таблет, но можете да го скриете, ако е необходимо. Щракнете върху бутона Старт, изберете Настройки > Система > Режим на таблет и включете опцията Автоматично скриване на лентата на задачите в режим на таблет . За да покажете скрита лента на задачите, прекарайте пръст нагоре от долната част на екрана или преместете курсора на мишката надолу по екрана.

В режим на таблет можете да направите нещо друго:

 • Използвайте общия ръб на две приложени приложения, за да промените размера на прозорците си едновременно.
 • Изберете изгледа на задачата в лентата на задачите и плъзнете приложението отстрани, за да го прикачите директно от изгледа на задачата.
 • Използвайте бутона on на лентата на задачите, за да се върнете към предишния екран в приложението или приложението, което сте използвали преди.
 • Плъзнете приложението в долната част на екрана, за да затворите приложението.

Повече информация за сензорното въвеждане може да намерите по-долу.

Забележка. На някои устройства режимът на таблета може да се включи автоматично. Поддръжката за тази функция зависи от хардуера, инсталираните драйвери и как устройството е конфигурирано от производителя. За да разберете дали устройството ви поддържа тази функция, посетете уебсайта на производителя и намерете устройството си на него.

Използване на сензорни възможности в Windows

Работете в Windows 10 по-бързо с докосването на сензорния екран или тъчпада. И ако искате да се върнете към обичайния начин на работа, разгледайте най-новите клавишни комбинации.

За да ускорите нужната информация, прекарайте пръсти бързо по екрана.

 • Прекарайте пръст от десния ръб на екрана, за да отворите центъра за известия.
 • Прекарайте пръст наляво надясно, за да видите всички отворени приложения в екрана със задачи.
 • Прекарайте пръст отгоре надолу, за да видите заглавия на прозореца при преглед на приложения на цял екран.
 • Плъзнете нагоре отдолу, за да видите лентата на задачите, когато гледате приложения на цял екран.

За да използвате няколко прозорци и приложения на екрана едновременно, ви е необходим екран с резолюция най-малко 1024 × 768. За да намерите разделителната способност на екрана, щракнете върху бутона Старт, изберете Настройки > Система > Екран .

Последни жестове с тъчпад

Windows 10 въведе редица промени и подобрения в жестовете. За да използвате тези жестове, ще ви трябва високоточен тъчпад. Ако нямате такъв, експериментирайте, за да определите кой от жестовете ще работи на вашия компютър.

За да разберете дали вашият компютър е оборудван с високо прецизен тъчпад, натиснете бутона за старт и изберете Настройки > Устройства > Мишка и тъчпад .

Ако сте готови, вижте някои от новите жестове.

 • Прекарайте пръст нагоре с три пръста, за да отворите изгледа на задачите и да видите списък с всички отворени приложения.
 • Плъзнете надолу с три пръста, за да покажете работния плот.
 • Плъзнете наляво или надясно с три пръста, за да превключвате между отворени приложения. Плъзнете бавно пръстите си по тъчпада, за да превключите всяко приложение.

Използване на Windows Ink

Windows Ink Workspace е едно гише за всичко, което правите с химикалка.

Забележка. Ако не използвате химикалка, можете да включите работното пространство и да запишете с мишката или пръстите, като щракнете с десния бутон или щракнете върху лентата на задачите и след това изберете бутона Show Windows Ink Workspace .

Щракнете върху иконата на писалка, за да отворите работното пространство. Тук можете да отворите бележки, албум или да рисувате на екрана, независимо какво правите на компютъра.

Освен това бързо отворете приложенията, с които използвате писалката, в секцията Наскоро използвани .

Настройте напомняния и т.н. с бележки

Всички харесваме бележки, а Windows Ink Workspace, заедно с Cortana, ги прави още по-полезни.

Notes е пространство за създаване на напомняния, рисуване или записване на следващата страхотна идея. Създайте нова бележка, като щракнете върху бутона Добави бележка . Преместете ги и ги преоразмерете. Променете техните цветове, като щракнете върху Напред и след това изберете Цвят .

Създайте следващия шедьовър в албума

Албумът е празен лист хартия за рисуване на това, което искате или имате нужда. Използвайте линийката, за да получите желания ъгъл и да преоразмерите хода директно, докато рисувате. След като шедьовърът ви е готов, можете да го споделите, копирате или запазите.

Цялостно рисуване с оформление на екрана

Отворете скица на екрана и нарисувайте през екрана, независимо какво правите на компютъра в момента. Всички съоръжения на албума са тук - от линията с ширината на линията до общ достъп и експорт.

На Съвета. За да отворите Windows Ink Workspace, когато натиснете бутона "Eraser" на перото, конфигурирайте бутона за писалка в менюто Options (Опции). Можете дори да конфигурирате работното си пространство да се отваря, когато заключите компютъра си.

Промяна на настройките на писалката

Можете лесно да персонализирате функциите на писалката и нейната работа на вашия компютър. Можете да посочите коя ръка пишете и какво трябва да прави компютърът, когато натиснете или задържите бутона за бърз достъп.

За да промените настройките, щракнете върху бутона Старт и изберете Настройки > Устройства > Перо и Windows Ink .

За да отворите Windows Ink Workspace, когато натиснете бутона на писалката, изберете падащия списък Single-Click . От първия падащ списък изберете работното пространство и след това във втория падащ списък изберете коя част от работното пространство искате да отворите.

За да можете да отворите работното пространство дори когато компютърът е заключен, активирайте опцията Отворете Windows Ink Notes с едно докосване, дори когато устройството е заключено .

Забележка. За да свържете писалката с компютър, щракнете върху бутона Старт и изберете Настройки > Устройства > Bluetooth . Задръжте бутона за бърз достъп на писалката за седем секунди, за да активирате режим на сдвояване, след което изберете химикалка от списъка с устройства и щракнете върху Сдвояване .

Интересни Статии