Инсталиране на драйвери за PC компоненти в Windows - основни начини

Автоматичното инсталиране на драйвери в Windows не винаги работи. В резултат на това звукът може да не работи или картината на екрана може да е с лошо качество. Можете да коригирате тези и подобни проблеми благодарение на информацията в тази статия.

Какво е шофьор и защо е необходимо

Отделна програма, която позволява на операционната система (ОС) да работи с конкретно оборудване: видео адаптер или монитор. За всяко устройство, свързано към компютър, са необходими драйвери. В повечето случаи операционната система прави това сама. Това е възможно, тъй като включва универсален софтуер (софтуер), подходящ за всяко оборудване.

Трябва ли да актуализирам драйвери

Желателно е. Например драйвер, инсталиран на принтер, ще гарантира нормален печат в продължение на много години. Ако производителят пусне актуализация на него, тогава няма да се случи нищо лошо. Потребителят обаче може да не използва новата функция - управление на принтера чрез смартфон.

В общия случай:

 • важно е да актуализирате софтуера на видеокартата и мрежовата платка - лесно е да постигнете софтуерни подобрения в тях, те също са податливи на хакерски атаки, което изисква адекватен отговор от производителя;
 • Струва си да се актуализира от официални източници - можете да изтеглите нещо не от производителя, а от натрапници;
 • Не инсталирайте софтуера веднага след излизането му - изчакайте седмица или две за други потребители, за да тестват стабилността на новия продукт.

Инсталиране на драйвери за Windows:

Обърнете внимание, че изтеглянето и инсталирането на Windows 7 безплатно на руски език с драйвери е почти невъзможно. Това се дължи на такива фактори:

 • има милиони опции за конфигуриране на компютър; всеки изисква собствен набор от софтуер;
 • Windows съдържа универсални драйвери, но те не са най-уместните и често предоставят само основната функционалност на устройството;
 • Windows изгражда със софтуер за "целия хардуер" често има вируси.

Инсталиране на драйвера чрез Диспечер на устройства

За да инсталирате драйвери за Windows 7 чрез този инструмент, трябва да следвате тази инструкция:

 • Стартиране на диспечера на устройства Затегнете клавишната комбинация Win + R, въведете заявката devmgmt.msc, стартирайте я с натискане на Enter.
 • В прозореца намерете линиите, маркирани с жълт удивителен знак. Не забравяйте да проверите всички линии - те се свиват, като щракнете.
 • Щракнете с десния бутон върху линията с проблемното устройство. Изберете "Properties" => "Update Driver" в контекстното меню.
 • В новия прозорец кликнете върху "Търсене ...". В следващия отидете на „Преглед“ и посочете ОС, където се намират драйверите за неизвестното устройство, и кликнете върху „OK“.

Това е общ алгоритъм, но за да завършите картината, трябва да се справите с такива въпроси:

 1. Какъв софтуер е необходим за неидентифицирано оборудване?
 2. Къде да изтеглите всичко?

Отговорът на първия въпрос:

 • В "Диспечер на устройства" кликнете върху неизвестно устройство - "Свойства" => "Информация". В реда „Свойство“ изберете стойността „Идентификационен номер на оборудването“.
 • Намерете в блок „Стойност“ ред с група цифри и букви. В него трябва да копирате всичко след „VEN ...“.
 • Изискват се две стойности: VEN и DEV. След това трябва да копирате 4 знака. Например за линия PCI / VEN_14E4 & DEV_4365 & CC_0280 се копират само 14E4 и 4365.
 • Отидете на //devicehunt.com/. На главната страница въведете 14E4 в полето на идентификатора на доставчика и 4365 в идентификатора на устройството, след което щракнете върху иконата за търсене вдясно. Това са стойности от условен пример, във всеки случай ще има различни кодове.
 • Сайтът ще даде името на производителя на устройството и модела.

Това е често срещан случай, но се случва, че не се споменава VEN или DEV в реда „Идентификационен номер на оборудването“. След това трябва да копирате целия ред и да го въведете в търсачката. Най-често за такава заявка се издава списък с подходящи страници с драйвери.

Отговорът на втория въпрос:

 1. Трябва да отидете на официалния уебсайт на компанията, която е произвела непознатото оборудване.
 2. Намерете секцията за техническа поддръжка. Обикновено се нарича „Изтегляне“, „Поддръжка“, „Драйвери“.
 3. В съответния раздел посочете желаното устройство. Понякога за това е достатъчно да въведете името му в лентата за търсене, понякога е необходимо сами да посочите типа оборудване, линийка и конкретен модел.
 4. На страницата за поддръжка на модел изберете драйвера. За Windows основното е, че битовата дълбочина (32 или 64 битова) и версия (7, 8.1, 10) са подходящи. Ако за конкретен Windows няма подходящ драйвер, тогава трябва да изтеглите версията за друго издание на ОС. Например, ако не е под Windows 8.1, тогава в 90% от случаите софтуерът за Win 7 е подходящ.
 5. Изтеглете драйвери. За целта кликнете върху връзката „Изтегляне“ или върху иконата на стрелката, сочеща надолу. Имайте предвид къде файлът ще бъде записан. Най-често се озовава в папката Downloads.

Изпълним файл (завършващ с .exe) може да бъде разположен в директорията с изтегления драйвер. Често се нарича настройка или инсталация. Щраквайки върху него два пъти, можете да стартирате инсталатора на драйвери. В резултат на това няма нужда да извършвате предварително зададените манипулации с „Диспечер на устройства“.

Инсталиране на драйвери с помощта на Windows Update

Добър начин, по който самата ОС изтегля драйвери от Интернет и ги инсталира. Правилният избор на софтуер и пълната му съвместимост с Windows са гарантирани. Този метод не е подходящ за рядко оборудване - Microsoft не може да съхранява на сървърите всички текущи драйвери за всички устройства.

Инсталирането е както следва:

 1. Стартира Центърът за актуализация. За целта комбинацията Win + R се затяга, въвежда се командата wuapp и стартирането се потвърждава с натискане на Enter.
 2. Изтеглянето на актуализациите е включено. Кликнете върху опцията „Настройки на параметъра“. В реда „Важни актуализации“ задайте опцията „Инсталиране на актуализации ...“.
 3. Запишете въведените настройки, като щракнете върху „OK“.

Инсталиране на драйвери на компонента

Нюансите на инсталиране на драйвери на определени видове устройства.

Видеокарти

По отношение на този компонент драйверът е най-важен. Разработчиците непрекъснато оптимизират програмния код - картина в конкретна видео игра ще бъде нарисувана по-бързо. Затова не разчитайте на универсални драйвери за ОС - трябва да потърсите най-новата версия от производителя. За целта не забравяйте производителя на чипа на видеокартата. Има 3 опции, просто кликнете върху името, за да отидете в съответния раздел на сайта с драйверите: Intel, AMD и Nvidia.

Дънни платки

Важното е, че дънната платка съдържа по-голямата част от компютърния хардуер. Той ще има звукова карта, мрежова карта и отделни контролери за управление на захранването. Тук трябва да действате според този алгоритъм:

 • Разберете конкретен модел дънна платка. Диагностичните помощни програми като Everest ще ви помогнат за това или ще разгледате полето от таблото - определено ще има буквено-цифров индекс.
 • Отидете на уебсайта на производителя. Намерете секцията за изтегляне или техническа поддръжка. Можете също да въведете индекса на дъската в лентата за търсене.
 • На страницата на устройството посочете желаната версия на Windows, изберете необходимите драйвери. Например, Realtek LAN Driver - мрежова карта за кабелен интернет. За да разбера какво наистина се изисква от предложения списък. След - изтеглете драйвера.

Звукови карти

Универсалните драйвери за Windows са подходящи за почти всяка вградена звукова карта. За външни или дискретни карти се използва софтуер от производителя. Обикновено съдържа драйвер и специална програма, която активира цифрови „усилватели на сигнала“ и ефекти.

Мрежови адаптери

Единствената трудност е да не объркате мрежовите и безжичните адаптери. В обозначението на първия има думата „Ethernet“, а в името на втория - „Wi-Fi“.

Инсталиране на драйвери от периферията:

Това е оборудване, което е предназначено за входна-изходна информация. Има нюанси, които възникват по отношение на водачите.

Агрегаторите

Външните твърди дискове и флаш дискове в 99% от случаите не изискват инсталиране на драйвери. Единственото предупреждение - ако връзката е през USB 3.0 порт, трябва да се уверите, че драйверите са инсталирани на него. В противен случай скоростта на изпълнение на такъв конектор ще бъде същата като в остарялата версия на USB 2.

Мишки и клавиатури

Ако такива манипулатори принадлежат към бюджетното ниво, тогава драйверите за тях определено не са необходими. Друго нещо е, ако това е скъпа клавиатура с допълнителни функции. Най-очевидният случай, когато трябва да инсталирате драйвера, е да активирате многоцветно осветление на клавиша. В този случай подходящ софтуер ще бъде включен в пакета за доставка на стоките и на уебсайта на производителя.

принтери

Общите решения за ОС рядко са подходящи за такива устройства. Трудности могат да възникнат само при остарели модели, които са на повече от 10 години. В противен случай на уебсайта на производителя или в кутията с принтера ще има подходящ софтуер.

Програми за автоматично търсене и инсталиране на драйвери

Когато търсите информация за това как да изтеглите и инсталирате Windows 10 безплатно на руски език с драйвери, винаги е по-добре да използвате специална програма. Алгоритъмът на действията е следният:

 • След изтегляне и инсталиране програмата ще анализира оборудването, свързано към компютъра.
 • Той ще открие кои устройства нямат инсталирани драйвери и кои актуализации има.
 • Автоматично ги изтегляйте и инсталирайте.

Долен ред - потребителят не трябва да прави нищо ръчно.

Най-популярното приложение е DriverPack. След като изтеглите и инсталирате, трябва:

 • Стартирайте програмата. При първото стартиране тя веднага ще предложи „Инсталиране автоматично“ в началния прозорец. По-добре е да кликнете върху Експертен режим.
 • Изберете оборудването, за което си струва да инсталирате софтуера. Ако има твърде много, тогава в неговата линия се премахва маркировка. След това процесът вече е стартиран с щракване върху „Инсталиране автоматично“.

Отмяна или деинсталиране на драйвери

Сравнително често срещаният случай е, когато потребителят се е научил как да инсталира мрежов драйвер и е завършил това, но трябва да се върнете в изходна позиция поради проблеми. Прави се следното:

 • Отваря се „Диспечер на устройства“. Щраква се с десния бутон на мишката на неуспешно устройство - „Properties“ => „Driver“ => „Roll back“.
 • Ако трябва да изтриете цялата информация за това устройство, тогава трябва да натиснете „Изтриване“ - долната опция.

Отстъпването включва премахване на най-новата версия на инсталирания драйвер. Самият той няма да се пенсионира, а само ще стане по-„древен“. Необходимостта от откат е причинена от повредата на новия драйвер. Чести са случаите, когато обновената версия на софтуера работи стабилно на всички операционни системи, с изключение на тази, инсталирана от потребителя.

Премахването се извършва, ако други подходи не помогнат и устройството не иска да работи. Моля, обърнете внимание, че при следващо рестартиране на системата Windows ще се опита да инсталира автоматично съответния софтуер. Ако това не успее, тогава „Диспечерът на устройства“ ще остане неидентифицирано оборудване.

заключение

 1. Трябва да инсталирате драйвери, но актуализацията е желателна.
 2. Най-надеждно е да действате в ръчен режим чрез „Диспечер на устройства“.
 3. Лош софтуер може да бъде премахнат или върнат към предишна версия.

Интересни Статии