Грешка „Защитата на ресурсите на Windows не може да стартира услугата за възстановяване“: как да се поправи

Когато използват командата sfc / scannow в системната конзола на Windows, потребителите понякога срещат съобщението „Защитата на ресурсите на Windows не може да стартира услугата за възстановяване“. Съответно няма да се извърши сканиране и възстановяване на системни файлове: програмата ще спре работата си.

Ясно е, че горната команда е незаменима функционалност в определени ситуации и следователно проблемът с договореното съобщение трябва да бъде отстранен незабавно, ако се прояви. В днешната статия ще анализираме това съобщение с вас, ще разгледаме възможните причини и методи за неговото решаване. Пример ще бъде даден в операционната система Windows 10.

Причини за съобщение

Възможно е да има няколко причини за съобщението „Защитата на ресурсите на Windows не може да стартира услугата за възстановяване“ при използване на командата sfc / scannow, но обикновено има две от тях:

 • командата не е изпълнена от името на администратора;
 • Услугите на Windows Installer, Windows Installer или TrustedInstaller са деактивирани;

Обикновено подобен проблем възниква именно по тези две причини. Възможно е обаче да има и други, но те са изключително трудни за идентифициране и възникват доста рядко. Така или иначе, нека да преминем директно към решенията за съобщението „Защитата на ресурсите на Windows не може да стартира услугата за възстановяване“.

Съобщение решение

Затова за начало препоръчваме да се уверите, че използвате командния ред (или PowerShell) като администратор. Това се прави изключително просто: щракнете с десния бутон върху Старт и изберете "Команден ред (Администратор)". Щом командният ред се появи пред вас, въведете командата sfc / scannow в него. Ако преди това сте се опитали да стартирате тази команда без права на администратор, тогава това решение определено трябва да помогне.

Въпреки това, какво да правите, когато въпреки това сте направили всичко „според учебника“? Е, в този случай препоръчваме да проверите дали услуги като Windows Installer, Windows Installer и TrustedInstaller са активирани във вашата операционна система. Тези услуги трябва да бъдат активирани и типът им на стартиране да бъде зададен на „Ръчно“. За да коригирате настройките за тези услуги, направете следното:

 • натиснете Windows + R;
 • въведете services.msc и натиснете Enter;
 • намерете услугата „Windows Module Installer“ в списъка и щракнете двукратно върху нея;
 • изберете стойността „Ръчно“ в падащото меню от типа на стартиране;
 • Повторете тези стъпки за услугите на Windows Installer и TrustedInstaller.
 • запазете промените и рестартирайте компютъра си.

Опитайте командата sfc / scannow отново. Много потребители твърдят, че съобщението им „Защитата на ресурсите на Windows не може да стартира услугата за възстановяване“ се появи поради факта, че една или друга услуга от горния списък е деактивирана. Освен всичко друго, има и друго решение, което може да е в състояние да ви помогне.

И така, друга помощна програма с абревиатурата DISM ще ви помогне да коригирате ситуацията с условно неработещата SFC помощна програма. С негова помощ можете да проверите и възстановите системното изображение. За да го приложите, направете следното:

 • отворете командния ред като администратор;
 • напишете в него следната серия от команди:
  • Dism / Online / Cleanup-Image / ScanHealth
  • Dism / Online / Cleanup-Image / CheckHealth
  • Dism / Online / Cleanup-Image / RestoreHealth
 • опитайте командата sfc / scannow отново.

Някои потребители твърдят, че тази процедура им помага да се отърват от съобщението „Защитата на ресурсите на Windows не може да стартира услугата за възстановяване“ в командния ред (или PowerShell). Може би това ще ви помогне. Какво обаче, ако дори това не би могло да коригира ситуацията?

Е, има още едно решение, което може да не ви направи щастливи заради времето, прекарано в него. Така че можете да опитате да отстраните проблема, като актуализирате Windows с помощта на инструмента за създаване на медия. По време на актуализацията всички повредени системни файлове ще бъдат презаписани, но данните за профила, инсталирания софтуер и настройките ще останат недокоснати. По принцип нещо като преинсталация, но с минимални загуби.

Така че, изтеглете инструмента за създаване на медия на вашия компютър, стартирайте помощната програма и следвайте инструкциите по-долу:

 • приемете условията на лиценза, като кликнете върху „Приемам“;
 • на въпроса „Какво искате да направите?“ изберете отговора „Актуализирайте този компютър“ и щракнете върху „Напред“;
 • Кликнете върху бутона „Инсталиране“.

Веднага след като процесът на актуализиране на вашата операционна система е напълно завършен, можете да използвате командата sfc / scannow доста спокойно, без да се страхувате, че ще видите съобщението „Защитата на ресурсите на Windows не може да стартира услугата за възстановяване“.

Интересни Статии