Грешка "DX11 функция ниво 10.0 е необходимо за стартиране на двигателя": причини и методи за решение

Когато стартирате отново някоя играчка на вашия компютър, може да срещнете грешката „DX11 функция ниво 10.0 е необходимо за стартиране на двигателя“. Преведена на руски език, тази грешка е следната:

Нивото DirectX 11, необходимо за стартиране на двигателя

Грешката е изключително трудна, предизвиква много въпроси от потребителите. В тази статия ще се опитаме да разгледаме колкото е възможно по-голяма грешка „DX11 функция ниво 10.0 е необходимо за стартиране на двигателя“ и ще дадем някои потенциални решения за него.

Причини за грешката

Е, може да има няколко причини за тази грешка. Нека ги разгледаме:

  • Вашата видеокарта не поддържа необходимото ниво DirectX;
  • Вашата система няма необходимите DirectX библиотеки, поискани от играта, която стартирате;
  • Вашата операционна система няма определени актуализации;
  • Остарял драйвер за графична карта

Най-честата причина, поради която се появява грешка „DX11 функция ниво 10.0 за стартиране на двигателя“, е, че на първо място играчите се опитват да пуснат играчка на своя компютър, която изисква определена поддръжка на DirectX от видеокартата, но видеокартата не тази подкрепа. Например, ако се опитате да стартирате Dead by Daylight на видеокарта като GT 9800, тогава ще попаднете на подобна грешка, тъй като тази видеокарта не поддържа DirectX 11.

Решение за грешка

Решение №1 Рестартирайте компютъра

Струва си да се отбележи, че в някои случаи подобна грешка може да бъде обикновена грешка в операционната система. Опитайте да рестартирате компютъра си и след това рестартирайте играта.

Решение №2 Актуализиране на DirectX библиотеки

Грешката "DX11 функция ниво 10.0 е необходимо за стартиране на двигателя" може да възникне поради факта, че някои библиотеки DirectX не са налични във вашата система. Вместо да имате достъп до официалния уебсайт на Microsoft, препоръчваме ви да погледнете в папката с играта, която стартирате, и да потърсите папката, в която ще се намира инсталатора на DirectX. По правило разработчиците винаги инвестират с играта си набор от необходим софтуер. Ако намерите пакета на библиотеката DirectX там, инсталирайте ги и опитайте да стартирате играта отново.

Решение № 3 Актуализиране на операционната система

Тук всичко е просто: опитайте да прегледате параметрите на вашата операционна система и се уверете, че нямате чакащи актуализации. Ако има такива, опитайте да ги инсталирате. Има версия, че грешката "DX11 функция ниво 10.0 е необходимо за стартиране на двигателя" се появява в резултат на липсата на каквито и да било конкретни актуализации в ОС. След като бъде актуализиран, опитайте да рестартирате играта и проверете дали грешката е отстранена.

Решение № 4 Актуализиране на графичния драйвер

Подобна грешка може да възникне на компютрите на потребителите поради факта, че те имат остарял драйвер за видеокартата. Ако отдавна не сте актуализирали този драйвер, силно препоръчваме да опитате да го актуализирате. По-долу можете да намерите връзки към трите водещи производители на графични решения в момента:

  • AMD;
  • NVIDIA;
  • INTEL.

Въпреки това, преди да надстроите графичния драйвер, също препоръчваме да направите нещо друго: премахнете напълно драйвера с помощта на помощната програма за драйвер за дисплей на драйвера и едва след това инсталирайте изтегления драйвер. Тази програма може да почисти вашия компютър от драйвера за видеокартата и други файлове, свързани с нея.

Стартирайте помощната програма, деинсталирайте драйвера с нея и инсталирайте новия драйвер, като използвате връзките по-горе. Щом приключите да се забърквате с драйверите, опитайте се да стартирате играчката, от която се нуждаете. Може би грешката "DX11 функция ниво 10.0 е необходима за стартиране на двигателя" беше решена.

Решение номер 6 за съгласуване

Ако никое от горните не ви е помогнало, тогава трябва да се запитате: поддържа ли видеокартата ми заявената версия на DirectX. В съобщението за грешка се посочва, че е необходима версия на DirectX 11 на определено ниво, за да стартирате играта. Натиснете Windows + R и въведете dxdiag в празния ред на помощната програма Run, след което натиснете Enter.

Прозорецът "Диагностичен инструмент за DirectX" ще се отвори пред вас - отидете в раздела "Система" и обърнете внимание на реда "Версия DirectX". Ако той показва версията на DirectX под заявената, това е причината за проблема. Освен всичко друго, препоръчваме да проверите версията на поддържания DirectX на уебсайта на производителя на видеокарта. Така или иначе, ако вашата видеокарта не поддържа желаната версия, тогава единственото решение е да закупите по-модерна видеокарта.

Надяваме се, че този материал ви помогна да намерите отговори на някои въпроси чрез грешката "DX11 функция ниво 10.0 е необходимо за стартиране на двигателя" и сте се отървали от него.

Интересни Статии