Грешка "BlinitializeLibrary failed 0xc00000bb": как да се поправи

Грешката „BlinitializeLibrary failed 0xc00000bb“ може да се появи при стартиране на компютър с Windows. Веднага след като това съобщение се появи пред потребителя, по-нататъшното зареждане на компютъра е просто невъзможно. Грешката "BlinitializeLibrary failed 0xc00000bb" се появява в абсолютно всички версии на Windows, от Windows 7 до Windows 10. Разбира се, когато се появи тази грешка, много потребители веднага започват да изпадат в паника, което не е необходимо, тъй като тя може да се реши много лесно, като правило,

Причини за „BlinitializeLibrary fail 0xc00000bb“

 • Протоколът за сигурно зареждане е активен. Сигурното зареждане (или защитено зареждане, преведено на руски език) е допълнителен слой защита срещу злонамерен софтуер и руткити. Изключително полезно нещо, което за съжаление може да причини редица проблеми на системата на потребителя по време на нейната работа. Ако използвате клониран SSD / HDD или някои хардуерни компоненти в компютъра си под овърклок, тогава с активираната Secure boot можете да очаквате различни проблеми.
 • Проблеми с реда за зареждане на системата. Грешката "BlinitializeLibrary failed 0xc00000bb" може да възникне, ако файловете, отговорни за реда за зареждане в системата, са повредени. В такава ситуация си струва да използвате подходящите помощни програми и команди, за да възстановите нормалната работа на системата.
 • Настройката на системния регистър пречи на зареждането на Windows. Оказва се, че определен параметър за управление на паметта в регистъра на OS може да го „забрави“ за правилния ред на зареждане. Но всичко се решава от малка корекция в системния регистър.
 • Деактивира функцията за декодиране над 4G. Ако срещнете грешка „BlinitializeLibrary failed 0xc00000bb“ във ферма за добив на криптовалута с два или повече високоефективни видео ускорители, вероятно сте деактивирали функцията за декодиране над 4G в BIOS на дънната платка.
 • Повреда на системните файлове. Въпросната грешка може също да причини повреда на редица изключително важни системни файлове. В този случай помощната програма Bootrec.exe не е достатъчна: трябва да възстановите / инсталирате отново системата.

Методи за решение "BlinitializeLibrary failed 0xc00000bb"

Метод №1 Деактивиране на сигурната обувка

Защитената функция за зареждане в BIOS / UEFI на дънната платка може да причини грешката „BlinitializeLibrary failed 0xc00000bb“, когато компютърът се стартира. Решението е да деактивирате тази функция. За да направите това, ще трябва да направите следното:

 1. веднага след като компютърът ви започне да се зарежда, натиснете бутона, отговорен за въвеждане на настройките на BIOS;

  Забележка: като правило това е бутон „Изтриване“, но може да се наложи да изясните в Интернет кой бутон е необходим.

 2. Сега трябва да отидете в раздела „Сигурност“;
 3. намерете опцията „Secure Boot“ и задайте нейната стойност на „Disabled“;

  Забележка: отново местоположението на тази опция може да варира в зависимост от производителя на дънната платка, така че трябва да я потърсите.

 4. Като деактивирате Secure Boot, запазете промените си в BIOS / UEFI.

След като запазите настройките, вашият компютър трябва да се рестартира. Ако наистина беше Secure Boot, тогава грешката „BlinitializeLibrary failed 0xc00000bb“ би трябвало да изчезне.

Метод №2 Възстановяване на реда за зареждане

В повечето случаи грешката „BlinitializeLibrary failed 0xc00000bb“ се дължи на проблеми при зареждането на операционната система. Най-ефективното решение е да възстановите реда за зареждане с помощта на системната помощна програма Bootrec.exe.

Забележка: За да завършите този метод, ще трябва да имате инсталационен диск на Windows.

С инсталационния диск на Windows направете следното:

 1. стартирайте инсталационния процес на Windows и стигнете до прозореца "Инсталиране на Windows";
 2. кликнете върху бутона „Възстановяване на компютъра“;
 3. изберете елемента "Разширени опции";
 4. след това кликнете върху "Диагностика" и изберете "Команден ред";
 5. в командния ред, изпълнете следните команди:
  • bootrec.exe
  • bootrec.exe / fixmbr
  • bootrec.exe / fixboot
  • bootrec.exe / scanos
  • bootrec.exe / rebuildbcd
 6. след като изпълните всички указани команди, рестартирайте компютъра.

Проверете за грешката "BlinitializeLibrary failed 0xc00000bb" при стартиране на компютъра.

Метод №3 Редактиране на параметри за управление на паметта в безопасен режим

Оказва се, че вашият BIOS може да „забрави“ кой HDD / SSD е първи по приоритет при зареждане. Причината за тази забрава са определени настройки за управление на паметта в системния регистър на Windows. За да отстраните проблема, просто леко коригирайте параметрите в регистъра. Направете следното:

 1. стартирайте вашия компютър и натиснете F8, докато стигнете до екрана „Опции за зареждане“;
 2. натиснете бутона F4, за да стартирате системата в безопасен режим;
 3. натиснете Windows + R;
 4. копирайте „regedit“ и натиснете Enter;
 5. След като влезете в регистъра, отидете на "Компютър \ HKEY_LOCAL_MACHINE \ SYSTEM \ CurrentControlSet \ Control \ Session Manager \ Управление на паметта";
 6. щракнете двукратно върху параметъра „ClearPageFileAtShutdown“;
 7. задайте стойността „1“ и шестнадесетичната система на смятане за параметъра и натиснете „OK“;
 8. рестартирайте компютъра и опитайте да влизате както обикновено.

Сега да видим дали грешката "BlinitializeLibrary failed 0xc00000bb" изчезна.

Метод №4 Активиране на над 4G декодиране

Ако използвате компютъра си за извличане на криптовалута и на вашата система са инсталирани две или повече видеокарти, тогава грешката „BlinitializeLibrary failed 0xc00000bb“ може да възникне, ако технологията за декодиране над 4G е деактивирана. Ето как да го активирате:

 1. отидете на BIOS / UEFI на вашата дънна платка;
 2. отидете на раздела „Периферни устройства“;
 3. активирайте над 4G декодиране, като зададете стойността на „Enable“;
 4. запазете настройките и рестартирайте компютъра.

  Забележка: Местоположението на горното 4G декодиране може да варира в зависимост от производителя на дънната платка, така че може да се наложи да го потърсите.

Метод № 5 Възстановяване / преинсталиране на система

Не можахте да се отървете от грешката? Е, съчувствайте. Може би единственото, което ви остава, е да възстановите или преинсталирате операционната си система. Първо, нека се опитаме да възстановим:

 1. Стартирайте от инсталационния носител на Windows
 2. Щракнете върху „Възстановяване на компютъра“;
 3. след това изберете "Отстраняване на неизправности";
 4. Сега преминете през „Разширени опции → Възстановяване на системата“.

Изчакайте процеса на възстановяване да приключи. Е, как помогна? Ако не, тогава нека преинсталирате вашата ОС. За да направите това, следвайте всички стъпки, изброени по-горе, но вместо „Възстановяване на системата“, изберете „Възстановяване на този компютър в първоначалното му състояние“. След това трябва да изберете дали да запазите лични файлове или не. След като системата се върне в първоначалното си състояние, грешката „BlinitializeLibrary failed 0xc00000bb“ вече няма да присъства.

Интересни Статии