Грешка при сигурно нарушение на стартирането: Как да се поправи

Грешката "Нарушено сигурно зареждане - открит невалиден подпис" се появява, когато стартирате компютър с Windows. Можете да натиснете Enter, когато изглежда, че влизате в системата, но тя ще се появява всеки път, когато стартирате компютъра.

Какво причинява нарушение на сигурната обувка?

Като правило причината за появата на това съобщение е невероятно трудна за определяне. Преценете сами: кратко съобщение на червен фон, което предоставя минимален обем информация, освен това неразбираем за много потребители. Първата част на съобщението обаче все още дава намек за това как да се отървете от този проблем.

Secure Boot е специален BIOS протокол, който забранява стартирането на неоторизирани операционни системи на устройство. Благодарение на този протокол, BIOS „запомня“ подписите на кода за зареждане на оригиналната система и ако тези подписи не съвпадат, Secure Boot блокира зареждането на друга система.

Безопасно решение за нарушаване на обувките

Решение №1 Протокол за деактивиране

Вярно е, че за да се отървете от грешката „Secure Boot нарушение“, често е достатъчно просто да деактивирате съответния протокол в BIOS. Може би сте се опитали да стартирате в някоя друга, допълнителна ОС, която Secure Boot не харесваше.

По един или друг начин, въведете BIOS, като натиснете бутона, подчертан за това (всеки има различен - google), когато компютърът се стартира. Например, често тези бутони са DEL, F1, F2 и т.н. Веднага след като влезете в BIOS, започваме да търсим елемента Secure Boot. Отново във всеки BIOS той може да бъде разположен в различни раздели.

След като намери необходимия параметър, задайте неговата стойност на „Disabled“. Запазете промените в BIOS и рестартирайте компютъра. Грешката „Secure Boot нарушение“ трябва да изчезне.

Решение №2 Деинсталирайте актуализацията KB3084905

Оказва се, че актуализацията на KB3084905, пусната за Windows Server 2012 и Windows 8.1, може да причини някои проблеми със Secure Boot на компютри, които са свързани към един и същ контролер на домейни. Решението е да премахнете горната актуализация от системата. За целта направете следното:

 1. натиснете Windows + R;
 2. напишете стойността "control.exe" и натиснете Enter;
 3. изберете „Деинсталиране на програми“ в категориите;
 4. щракнете върху реда „Преглед на инсталираните актуализации“;
 5. намерете актуализация KB3084905 в списъка, щракнете върху нея с RMB и изберете "Изтриване";
 6. Следвайте инструкциите на екрана, за да деинсталирате актуализацията;
 7. рестартирайте компютъра.

Проверете дали се появява грешката „Secure Boot нарушение“.

Решение №3 Деактивирайте проверката на цифровия подпис

Нека опитаме да деактивираме задължителната проверка на цифровия подпис на драйвери. Някои потребители твърдят, че са успели да се отърват от проблема със Secure Boot след деактивиране на тази функция. Така или иначе, няма да навреди да опитате. Направете следното:

 1. отворете Настройки на системата;
 2. изберете секцията „Актуализация и сигурност“;
 3. отидете на раздела "Възстановяване";
 4. кликнете върху бутона „Рестартирайте сега“;
 5. на екрана за избор на действия изберете елемента "Диагностика";
 6. отворете „Разширени опции“;
 7. изберете "Опции за зареждане" и натиснете бутона "Рестартиране";
 8. Сега натиснете бутона F7, за да деактивирате задължителната проверка на подписите на водача.

Ако влезете нормално, съобщението „Secure Boot нарушение“ се появи поради проверката на цифровите подписи. Надяваме се тази статия да ви е полезна.

Интересни Статии