Грешка NP-32091-5 на PS4: Методи за решаване

Постиженията са доста важен компонент на съвременните игри и днес ще говорим за грешката NP-32091-5, която просто може да ги отнеме от плейъра. Тази грешка предотвратява синхронизирането на постиженията на PS4 акаунта с акаунта на PSN услугата. Въпреки това, заслужава да се отбележи, че грешката NP-32091-5 не винаги възниква при ръчна синхронизация на постиженията.

Грешката е невероятно стара. Спокойно можем да кажем, че първата му поява е записана още през 2013 г., в която самият PS4 беше пуснат. Да, някои проблеми на Sony не можаха да бъдат отстранени. Трудно ще се повярва, но засега не е намерена причина за грешката NP-32091-5.

Въпреки това, в момента има няколко известни метода за разрешаване на грешки, които успешно помагаха на потребителите през всичките четири от тези години. Ще ги разгледаме в тази статия.

Методи за решение за грешка NP-32091-5 на PS4

Метод №1 Ударете повече постижения

Някои потребители твърдят, че грешката NP-32091-5 понякога може да бъде обикновена грешка, която изчезва, след като победите още две три постижения. Опитайте да добавите още няколко към вашата колекция от трофеи и след това отново синхронизирайте с PSN. В някои случаи грешката NP-32091-5 ще изчезне от само себе си.

Метод №2 Извършване на реконструкция на база данни на конзолата

Ако сте убедени, че грешката NP-32091-5 не е единична повреда по време на синхронизацията на постиженията, тогава нека се опитаме да извършим по-сложна процедура, която се нарича "Реконструкция на база данни". Не, не е нужно да се притеснявате за личните данни.

Първо трябва да деактивирате напълно конзолата. След това задръжте бутона за захранване и го задръжте, докато чуете два звука, идващи един след друг. Всичко за всичко трябва да ви отнеме около седем секунди. Извършвайки тези стъпки, вие сте в безопасен режим.

Веднага щом направите това, вземете контролера от PS4 и го свържете към конзолата чрез USB, тъй като безжичните технологии не работят в безопасен режим. Преди да бъде списък на различни опции: изберете "Реконструкция на база данни". Започнете процеса на договаряне, завършването на което трябва да изчакате.

След като завършите реконструкцията на базата данни PS4, опитайте отново да синхронизирате постиженията с PSN и се уверете, че грешката NP-32091-5 е отстранена. Ако все още се появява, тогава да преминем към последния метод.

Възстановяване на PS4 акаунт

Има и друг начин за поправяне на NP-32091-5 грешка, който е да пресъздадете акаунта за вашата PS4 конзола. За съжаление, това не е толкова просто, но сега ще обясним как да пресъздадем акаунта.

Забележка: препоръчваме да архивирате игрите си в облачната услуга PS + или на USB флаш устройство.

Така че, нека започнем да създаваме отново акаунта за PS4. Първо трябва да създадете профил за гости. В никакъв случай не го свързвайте към вашия PSN акаунт! След това влезте в системата PS4 под този акаунт за гости и преминете през „Настройки → Инициализация → Изтриване на главния акаунт“.

Добре, че се отървахме от основния ви акаунт в PS4, което съответно доведе до изтриването на всички запазени данни за играта, което включва постижения, които не преминаха синхронизация. Създайте своя основен акаунт отново и го свържете с акаунта в PSN услугата. Опитайте отново да синхронизирате постиженията и ще видите, че няма повече грешки в NP-32091-5.

Интересни Статии