Грешка 0xc000000f при стартиране на Windows: методи за решение

Грешка 0xc000000f може да ви посети съвсем внезапно - когато стартирате вашата Windows операционна система. То е в този момент, когато най-малко го очаквате. Няма особено забележими симптоми, които предвещават появата на този проблем. Само веднъж вашият компютър, при следващото стартиране на системата, ще ви каже следната информация:

Windows не се стартира. Може би това се дължи на скорошна промяна в хардуерната или софтуерната конфигурация. За да коригирате грешката:

Поставете стартиращия диск на Windows и рестартирайте компютъра.

Изберете езиковите си опции и след това щракнете върху Напред.

Изберете "Възстановяване на компютъра".

Ако този диск не съществува, свържете се със системния администратор или производителя на компютър за помощ.

Състояние: 0xc000000f

Подробности: Менюто за стартиране не бе успешно, тъй като исканото устройство не е достъпно.

Причини за грешка

Не е нужно да стигате далеч по списък от причини, тъй като много неща вече станаха ясно в съобщението за грешка. Грешки като 0xc000000f се появяват главно защото нещо се е случило с Windows Bootloader, което направи невъзможно зареждането на операционната система или поради някаква неизправност с диска на компютъра. Има редица други причини, но те са много трудни за определяне без помощта на технически специалист.

Така че, за да разрешите проблема и да изпълните повечето от методите, които ще бъдат описани по-долу, трябва да имате диск за възстановяване с операционната система Windows, тъй като ние ще се опитаме да извършим възстановяване, използвайки го.

За да направите това, просто следвайте тази връзка към официалния уебсайт на Microsoft и прочетете официалната им статия на тема „Създаване на диск за възстановяване на системата“. Веднага щом имате диск за възстановяване в ръцете си, след това преминете към методите по-долу.

Методи за решение

Метод №1 Деактивирайте всички периферни устройства

Следващият съвет може да изглежда доста странен, но някои потребители твърдят, че изключването на периферните устройства от компютъра им, т.е. мишки, високоговорители, геймпади и друго некритично оборудване за системата, им помогнаха да преодолеят грешката 0xc000000f.

Това може да се дължи на факта, че компютърът има неизправен драйвер за конкретно устройство и след това предотвратява нормалното зареждане на системата. Изключете от компютъра всичко, което е ненужно да го стартирате (с възможното изключение на монитора) и опитайте да стартирате отново в Windows.

Метод №2 Изтеглете последната успешна конфигурация

Очевидно сегашното състояние на вашата система не е най-стабилното й състояние. В този случай можете да опитате много просто решение - зареждане на последната успешна конфигурация. С тази опция за зареждане можете да възстановите системата си в първоначалното й, оперативно състояние.

За да изтеглите последната успешна конфигурация, направете следното:

 • Рестартирайте компютъра си.
 • Докато системата не навлезе във фазата на зареждане, натиснете бутона F8, за да влезете в менюто за разширени опции за стартиране на Windows.
 • Изберете "Изтеглете последната успешна конфигурация (с работещи параметри)."

Честно казано, този метод за решаване на проблеми с зареждането рядко носи някакви резултати, но си струва да опитате да поправите грешката 0xc000000f.

Метод 3 Възстановяване при стартиране

Следващият метод ще изисква да използвате вече споменатия диск за възстановяване, през който ще трябва да стартирате. Така че направете следното:

 • Така че, за начало, ще трябва да стартирате през диска за възстановяване. За да направите това, отидете на BIOS и задайте първия приоритет на зареждането не на твърдия диск, а на DVD-RW или флаш носител (в зависимост от това, което сте използвали за създаването на диска за възстановяване).
 • След като управлявате настройката за приоритет, поставете инструмента за възстановяване в системата и рестартирайте.
 • Вместо зареждане от твърдия диск, ще бъдете отведени в среда за възстановяване. Изберете предпочитания от вас език, формат на времето, валута и метод на въвеждане. След това щракнете върху „Напред“.
 • Кликнете върху бутона „Възстановяване на системата“.
 • Изберете вашата операционна система и щракнете върху Напред.
 • Ще видите меню за избор на инструмент за възстановяване. Изберете "Възстановяване на стартиране".

След това ще започне процесът на сканиране и опит за отстраняване на намерените проблеми. След като приключи, рестартирайте компютъра и проверете за грешката 0xc000000f.

Метод №4 Възстановяване на зареждащия механизъм

Както бе споменато в началото на статията, грешката 0xc000000f може да бъде причинена от повреда на Windows Bootloader. Ако това е причината за проблема, тогава можете да опитате да извършите възстановяване на bootloader. За целта направете следното:

 • Стартирайте отново в средата за възстановяване, както вече беше показано в предишния метод.
 • Отидете в менюто за избор на инструмент за възстановяване. Този път изберете „Команден ред“.
 • Въведете Bootrec.exe в командния ред и натиснете Enter.
 • Ще видите списък с команди за Bootrec.exe, които можете да изпълните. Препоръчваме ви да въведете bootrec / fixmbr, bootrec / fixboot, bootsect / nt60 ALL / force / mbr, командите за излизане, натискайки Enter след всяка от тях.

След като изпълните тези команди, рестартирайте компютъра си и проверете дали грешката 0xc000000f все още остава при зареждане на Windows.

Метод №5 Проверка и отстраняване на проблеми с диска с помощта на помощната програма BootCD на Hiren

Този метод вече е малко по-сложен от всички предишни, сравнително. Ще трябва да създадете друг зареждащ диск, но само сега с помощната програма Hiren's BootCD . Този софтуер може да провери вашия твърд диск и да отстрани откритите проблеми на него, ако има такива.

 • Следвайте тази връзка и изтеглете най-новата версия на Hiren's BootCD . След като изтеглите помощната програма, ще трябва да я запишете на диск или USB хранилище.
 • Сега трябва да стартирате системата си чрез изгорелия диск, както вече направихте с инструмента за възстановяване.
 • Когато зареждате от този диск, менюто на програмата Hiren's BootCD ще се появи пред вас. Изберете „Dos Programs“.
 • Сега изберете шестото меню от менюто, наречено „Инструменти на твърдия диск ...“ (Приложения за твърд диск).
 • Изберете първия елемент с името "HDAT2 4.53 (Тестване / поправяне на лоши сектори)" (Тестване и отстраняване на лоши сектори).
 • Ще видите менюто на диска. Изберете вашия диск (ако не знаете кой е вашият, просто натиснете силата на звука).
 • Сега изберете опцията „Проверка и поправяне на лоши сектори“.
 • След като изберете тази опция, ще започне процесът на проверка на вашия диск. Може да продължи от няколко минути до няколко часа. Изчакайте да свърши. След като приключи, задайте приоритета на зареждане във вашия BIOS на старата стойност, т.е. първо приоритет на вашия твърд диск и премахнете устройството или флаш устройството от Hiren's BootCD от вашия компютър.

Надяваме се, че описаните по-горе методи за вас са ви помогнали да се справите с грешката 0xc000000f при стартиране на Windows. Ако не, тогава има още две опции: преинсталиране на Windows и посещение на сервизния център, тъй като на вашия твърд диск може да се случи нещо.

Интересни Статии