GPS не работи на Android: как да се поправи

Много потребители на смартфони с Android често се оплакват от проблеми с GPS. Някои твърдят, че на смартфон може да ви отнеме завинаги, за да определи местоположението им, докато други могат да твърдят, че GPS изобщо не работи.

Най-често с такива проблеми се сблъскват потребители, които са разпалили смартфона си, или собственици на чисто нови китайски джаджи. Някои хора обаче казват, че имат проблеми с GPS при новите джаджи от надеждни компании.

В днешната статия ще разгледаме с вас какви причини GPS може да започне да работи лошо на смартфон или да спре да функционира пълноценно, а също така ще разгледаме няколко решения на тези проблеми.

GPS не работи / не работи: причини за проблема

Добре, нека да поговорим защо навигаторът и GPS може да не работят добре в Android. Има няколко причини за това:

 • деактивиран GPS модул;
 • отвратителен потребителски фърмуер за смартфон;
 • повреден GPS модул;
 • Неподходящ GPS алманах;

GPS спря да работи на Android? Опитайте препоръките по-долу!

Решения за проблеми с GPS на Android

GPS активиране

Така че, нека започнем с най-простото решение, което вероятно вече сте достигнали. Преди да използвате навигатора на вашия смартфон, не забравяйте да активирате GPS модула. Когато стартирате някои навигатори, този модул може да се активира автоматично, но в някои случаи потребителят трябва да направи това сам. Уверете се, че GPS модулът е активиран и опитайте да използвате навигацията отново.

Промяна на фърмуера

Какво обаче, ако изглежда, че този модул функционира, но геолокацията все още не работи? Ако наскоро сте запалили смартфона си, тогава причината може да е просто фърмуера. Прочетете отзиви от други потребители за тази версия на фърмуера и разберете дали имат подобни проблеми. Сложете на вашия смартфон някои доказани фърмуер за Android, където GPS работи нормално.

Алманах пренаписване

Но какво да направите, ако GPS модулът работи и не сте променили отново устройството си? Както споменахме в причините, собствениците на китайски смартфони често се оплакват от лошо функциониращ GPS. Например в мрежата можете да намерите много потребители на смартфони Meizu с подобен проблем. Да предположим, че имате приблизително едно и също устройство.

Причината за проблемите с GPS в китайските смартфони е, че те често имат неподходящ алманах за нашето полукълбо. Алманахът е един от видовете данни, предавани от GPS сателит, който съдържа орбиталните параметри на всички други спътници. За да отстраните проблема с GPS в този случай, ще трябва да пренапишете алманаха. Можете да направите това, като изпълните следните стъпки:

 • активирайте в настройките на вашия смартфон A-GPS и след това GPS;
 • След това влезте в инженерното меню на Android, като въведете кода * # * # 4636 # * # * в менюто за набиране;

  Забележка: ако указаният секретен код не работи, тогава ще трябва да разберете кода за вашия смартфон в Интернет. Притежателите на смартфони с процесор MTK обикновено трябва да използват помощната програма MobileuncleTools.

 • веднага след като отворите инженерното меню, отидете на раздела, наречен "YGPS";
 • сега погледнете спътниците и вижте дали има признаци на сигнал;

  Забележка: ако те се появят, тогава теорията с грешния алманах е потвърдена и можете да продължите да следвате стъпките по-долу.

 • отидете на раздел „Информация“ и последователно натиснете следния ред бутони: пълен → топъл → горещ → студен;
 • след това трябва да кликнете върху бутона "Старт" в раздела "Дневник на NMEA";

  Забележка: това действие ще осигури запис на новия алманах, съответстващ на вашия регион.

 • Сега отново отидете на раздела Satellites и изчакайте, докато се открият колкото е възможно повече спътници и сигналните скали станат зелени;
 • веднага след като бъдат открити всички спътници, върнете се в раздела „NMEA Log“ и кликнете върху бутона „Stop“.

Проблемът с алманаха трябваше да бъде решен. Надяваме се да разберете защо навигацията не работи на вашия смартфон с Android и сте коригирали работата на вашия GPS модул. Е, ако сте се опитали да се придържате към всички горепосочени препоръки, но навигационният проблем не е решен, съветваме ви да се свържете с най-близкия сервизен център, тъй като вашият GPS модул може да се провали.

Интересни Статии