Fix Error 0x80073712 При инсталиране на актуализации на Windows

Когато инсталирате някои актуализации на Windows на различни версии, системата може да прекъсне този процес и да даде код за грешка 0x80073712. Този код според сайта за поддръжка на Windows може да показва, че е възникнала неизвестна грешка и Центърът за актуализации няма да може да продължи инсталацията. В тази статия ще говорим как да коригираме грешка 80073712, както и как да възстановим функционалността на услугата Windows Update.

Защо грешката в отчитането на системата 0x80073712?

На официалния сайт за поддръжка на Windows има статия, която описва причините за грешка 0x80073712. Според тази статия, основната причина за 80073712 е неизправност в съхранението на различни компоненти за актуализация. Това е изключително системна грешка и няма нищо общо с производителността на твърдия диск и RAM паметта. Грешка 80073712 показва, че услугата Windows Update не може да получи достъп до елемент, който трябва да бъде инсталиран в системата.

За предишните версии на Windows имаше специална помощна програма CheckSUR, която можеше да дойде на помощ, ако видите код 80073712. Позволяваше да се коригират проблеми със съхранението, когато се появи неизвестна грешка в актуализацията на Windows. С появата на Windows 10 тази програма стана безполезна, тъй като грешка 80073712 може да бъде поправена от системни инструменти, които вече са вградени в ОС.

Възстановяване на Центъра за актуализация

За това как да действате в случай, че се появи неизвестна грешка и в прозореца за актуализиране на Windows по време на инсталирането на актуализации се показва код 80073712, ще опишем по-долу. За да изпълните всички описани процедури, трябва да затворите Центъра за актуализиране или да рестартирате компютъра. Грешка 80073712 ще бъде отстранена само ако, следвайки всички стъпки в инструкциите, ще използвате администраторския акаунт. Редовните акаунти няма да могат да направят необходимите промени в системните настройки.

Етап №1

Първата стъпка е да поправите повреденото съхранение на компоненти. Ако нямате инсталационен диск на Windows, направете следното:

  • Стартирайте системната програма PowerShell като администратор.
  • Въведете следната команда в нейния прозорец и натиснете Enter, за да потвърдите - Repair-WindowsImage -Online -RestoreHealth
  • Изчакайте да приключи операцията по възстановяване. Отчет за това ще бъде показан точно под вашата команда в прозореца PowerShell. Процедурата за възстановяване може да отнеме много време и зависи от конфигурацията на вашата система. Средно отнема 10 до 15 минути.

В края на системата за възстановяване ще ви се покаже отчет. Текущото състояние на магазина за компоненти ще бъде показано чрез параметъра Image Health State. Ако състоянието е Здравословно, това означава, че съхранението е възстановено и можете да преминете към втория етап от това ръководство.

  • Ако имате инсталационен диск на Windows, процесът на възстановяване ще бъде малко по-различен:
  • Щракнете с десния бутон върху ISO-изображението на Windows и изберете Connect от менюто, което се отваря. Запомнете буквата на устройството, която системата е назначила на монтираното изображение.
  • Стартирайте PowerShell с права на администратор и изпълнете командата Repair-WindowsImage -Online -RestoreHealth -Source X: \ source \ install.wim: 1, след като замените X със същата буква, която е била присвоена на ISO изображението.
  • Изчакайте, докато процедурата приключи и проверете състоянието на магазина за компоненти. Сигурно е здрав.

Етап №2

След възстановяване на съхранението е необходимо да сканирате и проверите целостта на системните файлове. Всъщност този етап не е свързан с работата на компонентното съхранение, но трябва да се извърши, за да се гарантира, че системните компоненти работят. За да направите това, трябва:

  • Отворете командния ред като администратор.
  • Изпълнете командата sfc / scannow и изчакайте процедурата за проверка да приключи. Може да отнеме от 5 до 10 минути.

След приключване на процеса на проверка можете да отидете на Windows Update и да опитате да инсталирате отново. В някои случаи може да се наложи да рестартирате системата, за да влязат в сила всички промени.

Интересни Статии