Дата на издаване и спецификации Ryzen 3000

Да, AMD е аутсайдер, който губи от Intel през цялото време. Всички фенове на състезанието предпочитат AMD. Целият смисъл е не само в това, защото продуктите на компанията са малко по-евтини. Напоследък компанията е доволна от свежи решения с добро представяне. Преди това имаше няколко години упадък, повечето обяви бяха възприети скучни и без особен интерес. След като започна активна работа с Zen CPU и mobos архитектурата, ентусиазмът на момчетата се увеличи.

Последните поколения Ryzen се показаха с положителна страна и изглеждаха способни на мощни изчислителни задачи. Threadripper за високоефективни системи и Epyc за сървърни машини също са работили доста добре. И така, дойде време за стартиране на следващото поколение Ryzen, което трябва да се окаже на качествено ново ниво поради въвеждането на 7-нм технологичната технология. Това е всичко, което успяхме да разберем за AMD Ryzen 3000: дата на пускане, цена, спецификации.

Декодиране на кодово име

Всички процесори от AMD (говорим за последно поколение) са базирани на една от формите на Zen. Това е името на една от модерните архитектури на процесори, върху които можете да изградите настолен компютър, лаптоп, цялостно събрание, сървър и др. Проследяването на развитието на една архитектура е много по-лесно, отколкото различно (като в случая с процесорите на Intel), но все пак не може да се избегне объркване. Струва си да изясним малко този въпрос.

По-долу са версиите на Zen и техните кодови имена:

  • Дзен или „Summit Ridge“ е архитектурата на цялата линия Ryzen 1000. Първото поколение използва 14 nm технологична технология с FinFETs.
  • Zen +, наричан още „Pinnacle Ridge“, е използван в серията Ryzen 2000. С новото поколение AMD те преминаха към нова 12 nm технологична технология. Това даде резултати под формата на повишаване на производителността.
  • В Ryzen се използва така нареченият "Matisse". В бързината те пускат линия с технология на 7 nm процес.
  • Zen 3, с кодово име „TBA“, вероятно ще се използва в серията Ryzen. През 2020 г. AMD планира да пусне Zen 3, базиран на разширения възел 7 nm +.

Заслужава да се отбележи, че всъщност има много повече кодови имена. Горните имена са присъщи на основните процесори за стационарни компютри. Все още има много имена за процесори с графика на Vega (APU и модели с по-висока тактова честота) и чипсети за сървър на Epyc.

Самата компания обърква имената, тъй като вече пусна няколко модела Ryzen 3000 APU за лаптопи, например, Ryzen 7 3750H. Всъщност тези процесори не са изградени на Zen 2, както се очаква в третата серия, а на Zen +, така че трябва да бъдат класирани сред линията Pinnacle Ridge.

Въпреки двойката на името, Zen 2 е третата итерация на микроархитектурата, използвана в Ryzen 3000. С всяка серия AMD въвежда нови технологии за производство на процесори. Това води до повече мощност, по-висока тактова честота и по-икономична консумация на енергия. Въз основа на всички изявления на компанията е лесно да се заключи, че всички горепосочени предимства се отнасят за процесорите Ryzen 3000.

Спецификации и цена Ryzen 3000

AMD представи първия дебют от трето поколение процесор в CES, който се проведе в началото на годината. Представеният модел представлява две частици силиций на базата на една платформа. Основният процесор се основава на 7-нанометрова технологична технология и има 8 ядра. Втората по-голямата част е базирана на 14 nm технологична технология - това е входно-изходен чипсет, който включва 2 контролера и PCIe ленти.

Вече от тези данни можем да заключим, че AMD планира да пусне поне 8 ядрен процесор с 16 нишки за бюджетни компютри. Тук няма нищо забележително, като се има предвид, че от първото поколение Ryzen са използвани 8-ядрени, 16-редови процесори. С течение на времето обаче са разкрити данни за процесор с 12 ядра и 24 нишки. Последният етап на развитие ще бъде Ryzen 3000 с 16 ядра и 32 нишки.

Известно е, че Zen 2 ще мащабира с 8 ядра, но дали архитектурата ще постигне възможността за създаване на 16 ядра - ще покаже времето. Липсата на яснота по този въпрос добавя много течове и слух, които си противоречат. За щастие, днес вече няма нужда да гадаете какви ще бъдат характеристиките на процесорите.

Спецификации на процесора Ryzen 3000

Спецификации на серията Real Ryzen 3000:

  • Флагман Ryzen 9 3900X - 12 ядра / 24 нишки, 3.8-4.6 GHz, кеш 70 MB, 105 W TDP, $ 499;
  • Високопроизводителен модел Ryzen 7 3800X - 8 ядра / 16 нишки, 3.9-4.5 GHz, кеш 36 MB, 105 W TDP, $ 399;
  • Ryzen 7 3700X - 8 ядра / 16 нишки, 3.6-4.4 GHz, кеш 36 MB, 65 W TDP, $ 329;
  • Ryzen 5 3600X - 6 ядра / 12 нишки, 3.8-4.4 GHz, 35 MB кеш, 95 W TDP, $ 249;
  • Бюджетен клас Ryzen 5 3600 решение - 6 ядра / 12 нишки, 3.6-4.2 GHz, кеш памет 35 MB, 65 W TDP, 199 долара.

Почти сме сигурни, че AMD ще пусне допълнителни модификации на Ryzen 3000. Все още обаче не се знае нищо за тях. Всичко, което компанията изясни официално, е описано по-горе. Все още можете да очаквате пускането на най-бюджетните модели Ryzen 3 с четири ядра и осем нишки, цената им ще бъде приблизително 100 долара. В същото време една модификация с 16 ядра и 32 нишки може да струва около 700 долара.

По-рано слуховете съобщаваха, че цената на Ryzen 3000 ще бъде значително по-висока. Приблизително $ 150 за всяка спецификация. Високата цена за AMD би била критична грешка. Горните опции изглеждат доста разумни на фона на модели с подобна производителност от Intel.

Сравнително наскоро неизвестни потребители leaker и APISAK в Twitter публикуваха публикации със спецификационни спецификации за 16 ядра и 32 нишки. Според тях базовата честота е 3, 3 GHz, а честотата на овърклока е 4, 2 GHz. Тези цифри не изглеждат твърде високи, тъй като в това отношение има по-модерни модели. И все пак това не е последното твърдение и честотите на тестовата проба могат да се различават значително от тези, които ще видим на пазара.

Колко ефективни ще бъдат процесорите

Представянето на новата серия от AMD създаде доста високи очаквания около Дзен 2. Те съобщават, че средното подобрение в IPC ще бъде 15% в сравнение с Zen +. Към това се добавят увеличените тактови скорости и повече ядра. В комбинация с разширения L3 кеш и по-добрата работа с паметта, общата производителност трябва да бъде много по-висока от предшественика си.

В CES представител на AMD вече демонстрира примерен процесор с 8 ядра и 16 нишки. Основната му характеристика е, че процесорът изпреварва Intel Core i9-9900K. Една ранна проба беше обявена за най-добрият процесор за игри. Д-р Су подчерта, че този чип не работи с максималната си тактова честота. Това дава надежда, че готовата версия ще бъде още по-бърза.

Представеният чип използва 26% по-малко електроенергия в сравнение с Core i9-9900K. Той достигна 133 вата при 180 W. "Сега наистина виждате възможностите от 7 nm и колко по-добре работи."

В Computex представител на AMD даде повече информация за Ryzen 9 3900X и показа сравнения на бенчмарки. Моделът надмина аналога на i9-9920X при показването на Blender, въпреки че процесорът отново не работи с максимална мощност. Друг модел Ryzen 7 3700X надвиши Core i7-9700K в Cinebench R20, с разлика от 30%.

Какво е игровата производителност и ще има ли PCIe 4.0?

Изпълнението на играта също стана по-добро. Тук AMD не сравнява директно своите решения с Intel. За сравнение е използван подобен модел от предишната серия - Ryzen 7 2700X и модификация Ryzen 7 3800X. Печалбата на производителността варира от 11-30% в зависимост от игрите. Всичко това е резултат от по-голям кеш, подобрена работа с паметта, по-добър IPC и други подобрения в архитектурата.

Ускорението остава отворен въпрос. Не е напълно ясно колко голямо ново захранване ще имат новите процесори. Ryzen 2700X също имаше много ограничен овърклок.

Друга забележителна характеристика на процесорите Ryzen 3000 е, че за първи път те ще могат да поддържат PCI Express 4.0 заедно с дънната платка X570. Някои модели дънни платки от сериите X400 и X300 също ще получат поддръжка за PCIe 4.0, но след актуализиране на BIOS. Да въведе такава технология или не, всеки производител ще реши сам.

Резултатът от използването на PCIe 4.0 ще бъде два пъти по-голяма от честотната лента от 32 Gb / s в PCIe 3.0 до 64 Gb / s в новата версия. Добавената честотна лента ще позволи по-гъвкави конфигурации на системата. Технологията ще отвори повече възможности за инсталиране на набор от видеокарти и NVMe дискове.

Кога ще излезе Ryzen 3000?

Според д-р Су, пускането на първия процесор в новата серия е планирано за 7 юли. Приблизително по същото време се планира стартирането на Radeon RX 5000. Това беше изявление за Computex 2019 от 27 май.

Интересни Статии