Цифровата клавиатура не работи: методи за решение

Понякога цифровата клавиатура на клавиатурата спира да работи. Това твърдение важи за цифровия панел над основния модул с азбуката и за цифровия панел, разположен от дясната страна на цялата клавиатура. Понякога тази двойка спира работата си едновременно. Цифровите клавиши могат да спрат да работят по стотици различни причини, от които най-честите са хардуерни проблеми, проблеми с драйверите на клавиатурата, а също и странни настройки на самата клавиатура, които правят цифровите панели неизползваеми.

Това е доста добре познат проблем във всички версии на операционната система Windows, така че не е нужно да натискате пръст в конкретна. Във връзка с наличието на огромен брой причини за този проблем, има и широк спектър от решения за него. Ако цифровите клавиши на клавиатурата ви не работят, можете да опитате следните методи за решаване на тази дилема.

Цифровата клавиатура не работи: методи за решение

Метод №1 Изключете клавиатурата и я свържете към друг USB порт

Доста често този проблем се появява на базата на неправилно работеща USB клавиатура или на USB порта на самия компютър, поради напудрянето му, което влияе върху създаването на връзка между клавиатурата и компютъра. Поради лошата връзка вашите цифрови клавиши може да не работят или да работят, но не напълно. В този случай ето какво трябва да направите, за да решите проблема:

 • Уверете се, че компютърът ви е изключен и след това изключете клавиатурата от него.
 • Издухайте USB клавиатури, за да се освободите от праха, който може да се е натрупал там.
 • Включете USB клавиатурата в друг USB порт, вместо в този, в който е била свързана преди това.
 • Стартирайте компютъра и проверете за проблема.

Метод №2 Преинсталиране на драйвери за клавиатурата

 • Натиснете клавишната комбинация Win + R и извикайте помощната програма „Run“ .
 • Въведете devmgmt.msc в реда и натиснете Enter, за да стартирате диспечер на устройства.
 • В диспечера на устройства щракнете двукратно върху секцията „Клавиатури“.
 • След това намерете клавиатурата, от която се нуждаете, щракнете с десния бутон върху нея и изберете „Изтриване“ .
 • Щом драйверите са премахнати - рестартирайте компютъра си.

Веднага след като системата стартира, драйверите за клавиатурата ще бъдат изтеглени автоматично от ОС. Веднага след като инсталацията им приключи, проверете за проблем под формата на счупени цифрови панели.

Метод №3 Деактивирайте „Опростете работата с клавиатурата“

Много хора страдат от проблем с неработещи цифрови клавиши на клавиатурата, просто защото са активирали функцията „Опростяване на клавиатурата“ . Ако проблемът е точно в това, тогава трябва да деактивирате тази функция и проблемът с клавиатурата ще бъде решен. За целта направете следното:

 • Отидете на контролния панел. За да направите това, щракнете с десния бутон върху Старт и изберете "Контролен панел" от контекстното меню.
 • След това отидете на „Достъпност“ .
 • В прозореца „Достъпност“ кликнете върху „Опростете работата с клавиатурата“ .
 • Премахнете отметката от опцията „Активиране на управлението на показалеца от клавиатурата“ .
 • След това кликнете върху „OK“ и „Apply“ .
 • И накрая, затворете прозореца за достъпност и рестартирайте компютъра. След като се стартира напълно, проверете за проблем, който причини дигиталните панели да не работят.

Забележка: Ако сте кликнали на опцията „Опростете работата с клавиатурата “ и сте видяли, че „Активиране на управлението на показалеца от клавиатурата“ вече е изключено, просто го включете и след това го изключете отново.

Метод №4 Променете клавиатурата си

Ако всичко по-горе не е работило за решаване на проблема, тогава може да сте срещнали проблеми със самата клавиатура. Това означава, че просто не можете да се отървете от проблема, въпреки че ако имате добра способност да поправите различни електроники, можете да опитате да отворите клавиатурата и да се опитате да я поправите. Ако не, тогава трябва да закупите нова клавиатура.

Интересни Статии