CAPS LOCK мига постоянно: причини и решения

Някои собственици на лаптопи на HP могат да срещнат изключително неприятен проблем: индикаторът на бутона CAPS LOCK мига, а самият лаптоп не може да зареди операционната система или дори да се включи. В тази статия ще разгледаме този проблем с вас, ще посочим възможните причини, а също така ще анализираме решения за него.

Причини за проблема

Така че, заслужава да се отбележи, че ако забележите мигащия индикатор на бутона CAPS LOCK на моменти, тогава определено нещо не е наред с вашия лаптоп. За щастие, HP излезе с малко инструкция, за да ви помогне да идентифицирате проблем. Ето всъщност тази инструкция:

  • Светодиодите мигат 1 път - CPU - CPU дефектен;
  • Индикаторите мигат 2 пъти - BIOS - BIOS корупция;
  • Индикаторите мигат 3 пъти - Памет - Неправилен модул памет;
  • Индикаторите мигат 4 пъти - Графика - Графичният контролер е повреден;
  • Светодиодите мигат 5 пъти - Системна платка - Обща повреда на системната платка;
  • Светодиодите мигат 6 пъти - BIOS - удостоверяването на BIOS не е успешно.

Собствениците на лаптопи на HP често не уточняват броя на светкавиците на бутона CAPS LOCK, но описват случващото се като „бутонът мига често и лаптопът не може да се стартира“. Най-честата причина за този проблем е лошият контакт между чипа на северния мост и дънната платка. Тази ситуация се среща най-често при по-стари модели лаптопи.

Решаване на проблеми

За съжаление, решението на проблема - и няма значение кой от горния списък - е по-добре да се остави на майсторите от сервизния център. Защо? Е, първо, трябва да разглобите вашия лаптоп и да предприемете някакви действия по вътрешностите му. Второ, ако подобни проблеми започнаха с вашия лаптоп, т.е. CAPS LOCK мига и ОС не се зарежда, тогава определено трябва да замените северния мост за него или нещо друго, което има проблеми (най-често това все още е северният мост), тъй като всички решения са временни.

Добре, ако сте уверени в себе си - и вече е трябвало да разглобите лаптопа си - опитайте следните препоръки (за всичко по-долу трябва да разглобите лаптопа предварително и да получите достъп до дънната платка).

  • Леко натиснете кристала на северния мост и се опитайте да стартирате в лаптопа на ОС. Това може да помогне за възстановяване на контакта между чипа и платката.
  • Ако натискането не даде положителен резултат, опитайте се да затоплите кристала на северния мост. Можете да направите това, като поставите малко парче фолио върху кристала и отгоре прикрепите поялник. Разбира се, не е необходимо да го държите дълго на фолиото. Освен всичко друго, можете също да затворите вентилационните отвори на кутията за пет до десет минути, като по този начин повишавате температурата, което може да помогне за установяване на контакти. След като загреете, лесно натиснете кристала на северния мост с пръст и опитайте да стартирате лаптопа.

Това са най-основните начини за съживяване на вашия лаптоп у дома. Има и други, но ако описаните не работят, тогава е по-добре да поверите ремонта на машината на професионалисти. Освен това, както многократно посочихме, всички мерки за борба с проблема са временни решения. Надяваме се този материал да ви помогне да намерите отговори на вашите въпроси с вашия лаптоп.

Интересни Статии