Без Wi-Fi на Windows 10: решения

Повечето лаптопи вече се предлагат с вградени Wi-Fi адаптери. Можете също да закупите USB Wi-Fi адаптер за вашия настолен компютър и да го използвате. Основната идея е вашият компютър да има възможност да се свързва към различни безжични Wi-Fi мрежи, ако всичко е настроено правилно.

Въпреки това, много потребители са изправени пред невъзможността да намерят Wi-Fi мрежи след надграждане до Windows 10. Някои потребители твърдят, че никоя от безжичните мрежи не се появява в списъка на наличните за свързване, въпреки факта, че всичко е конфигурирано както трябва.

Други потребители на Windows 10 твърдят, че не могат да идентифицират никакви безжични мрежи, а някои имат ситуация, в която могат да се присъединят към предварително свързана мрежа, но други мрежи остават недостъпни. По принцип много потребители след надграждане до Windows 10 Wai-Fai "се счупват".

Причини за не показване на Wi-Fi мрежи в списъка на наличните връзки

Обикновено този проблем се отнася за драйвери за WLAN карта, ако имате лаптоп или Wi-Fi адаптер, ако използвате такава за получаване на безжична мрежа на вашия настолен компютър. Драйверите от предишна версия на операционната система Windows, т.е. от Windows 7, 8 или 8.1 в повечето случаи причиняват проблеми със съвместимостта, тъй като драйверите от предишен Windows не винаги работят с по-нова версия на ОС. В случай на несъвместимост или повреда на драйверите, WLAN картата може просто да не работи правилно с вашия компютър.

Wi-Fi адаптерите също имат свои регионални настройки, поради които не можете да се присъедините към налична мрежа. Тези регионални настройки съществуват, така че да не можете да се присъедините към Wi-Fi канала, чиято честота е извън честотния обхват за вашия регион. Ако вашата Wi-Fi мрежа е на един от забранените канали, тя няма да бъде достъпна.

Нека да разгледаме методите, чрез които можете да отстраните проблеми при търсене на Wi-Fi мрежа в Windows 10, независимо от причината за това. Въпреки това, първо трябва да сте сигурни, че сте в зоната на сигнала и вашата мрежа не е маскирана. Рестартирайте вашия рутер за повишено внимание.

Как да поправите показването на Wi-Fi връзка в Windows 10

Метод номер 1 Актуализирайте драйверите Wi-Fi адаптер

 • Натиснете комбинацията клавиши Win + R.
 • Въведете devmgmt.msc на празен ред и натиснете Enter.
 • Кликнете върху раздела „Мрежови адаптери“ и намерете драйверите си за Wi-Fi. Ако не виждате вашия Wi-Fi адаптер, най-вероятно той ще бъде в раздела „Други устройства“, тъй като на него няма инсталирани драйвери.
 • Щракнете с десния бутон върху вашия адаптер и изберете „Актуализиране на драйвер“.
 • Изберете автоматично търсене на драйвери.

След като инсталирате драйверите, проверете дали Wi-Fi мрежата, от която се нуждаете, се появява в наличните връзки. Най-често този проблем възниква именно поради деинсталирани или остарели драйвери.

Метод номер 2 Драйвери за отстъпване на Wi-Fi адаптер

Ако актуализирането на драйверите не може да отстрани проблема, може би това ще бъде решено чрез връщане на драйверите до по-старата им версия. За целта направете следното:

 • Отворете отново „Диспечер на устройства“, както е показано в предишния метод.
 • Намерете вашия Wi-Fi адаптер и щракнете с десния бутон върху него отново.
 • Този път изберете "Свойства".
 • Отидете в раздела „Драйвер“.
 • Кликнете върху бутона „Върни се назад“.

Опитайте да разгледате достъпни безжични мрежи. Възможно е при по-стара версия на драйверите нещата да вървят много по-добре.

Метод номер 3 Премахване на Wi-Fi адаптер и рестартиране на компютъра

По този начин можете да премахнете всички драйвери за вашия Wi-Fi адаптер и да ги инсталирате по-късно чисто. За целта направете следното:

 • Отидете отново до „Диспечер на устройства“.
 • Намерете вашия Wi-Fi адаптер и щракнете с десния бутон върху него.
 • Изберете „Изтриване“.
 • Затворете диспечера на устройства и рестартирайте компютъра.

Веднага щом системата ви бъде напълно заредена, тя автоматично ще изтегли най-новите драйвери за ново и в нашия случай дистанционно оборудване. След това се опитайте да проверите за проблем при липса на налична Wi-Fi връзка в Windows 10.

Ако обаче драйверите не са били инсталирани отново с рестартиране на компютъра, което е възможно, можете да извършите ръчна актуализация на хардуерната конфигурация в диспечера на устройства. За целта направете следното:

 • Натиснете клавишната комбинация Win + R, напишете devmgmt.msc в празния ред и натиснете Enter.
 • Намерете елемента „Действие“ в лентата с менюта и го изберете.
 • След това изберете „Актуализиране на хардуерна конфигурация“.

След като изберете тази опция в диспечера на устройства, драйверите за вашия Wi-Fi адаптер ще се инсталират автоматично. Опитайте да проверите наличието на безжичната мрежа от вашия Wi-Fi адаптер.

Метод №4 Промяна на региона за Wi-Fi адаптер

Вашите регионални настройки за Wi-Fi адаптер трябва да съответстват на настройките на вашия Wi-Fi рутер. За да промените региона, направете следното:

 • Натиснете Win + R едновременно, напишете devmgmt.msc и натиснете Enter.
 • Отворете раздела „Мрежови адаптери“.
 • Щракнете с десния бутон върху вашия адаптер и изберете „Properties“.
 • Отидете в раздела Разширени и намерете „Държава и регион“. Задайте стойностите според вашето местоположение или според каналите (1-11 или 1-13). Опитайте различни комбинации и настройте оборудването си за правилна работа.

Интересни Статии