ALT + TAB не работи на Windows 7, 8 или 10: методи за решение

Когато използвате много приложения или имате отворен куп документи на вашия компютър, функция като бързо превключване между отворени задачи е просто истинска жизнена линия. Бързото превключване включва комбинации ALT + TAB, Win + TAB, Win + D (ще скрие всички отворени задачи и ще покаже Desktop) и т.н.

В тази статия сега ще разгледаме проблем, при който комбинацията ALT + TAB престава да функционира. И така, какви са признаците на този проблем? Когато натиснете ALT + TAB, Windows не ви показва нищо или преминава към отваряне на приложения или документи за няколко секунди и след това те изчезват.

Този проблем може да възникне в абсолютно всяка версия на операционната система Windows, като се започне от Windows XP и завърши с Windows 10. Е, разбрахме знаците - те са съвсем очевидни, но какво ще кажете за причините, които стоят зад този проблем? Има толкова много причини. Например, проблеми с клавиатурата, неправилни системни настройки, конфликти, възникнали между някои файлове или, отново, настройки, конфликт между хардуерните компоненти на компютъра и т.н.

Как да поправим счупен ALT + TAB?

Метод №1 Тестване на клавиатурата

Първото нещо, което трябва да направите, е да помислите за самата клавиатура. Опитайте да го изключите от компютъра за тридесет секунди и след това да го включите обратно. Понякога някои клавиши на клавиатурата могат мистериозно да спрат да функционират правилно или да се объркат (и да, това се случва).

Ако сте се свързали отново, но проблемът все още ви тежи, можете също да опитате да свържете отново други устройства, които използват интерфейса за USB връзка към компютъра. Възможно е някои устройства да са в конфликт с клавиатурата ви.

Добре, ако повторното свързване не е решило проблема с ALT + TAB, тогава помислете за това: разсипали ли сте нещо на клавиатурата си напоследък? Възможно е да не можете да използвате ALT + TAB, защото един от клавишите се е провалил поради замърсяване. Почистете клавиатурата си, ако се случи нещо подобно.

Метод №2 Преинсталиране на драйвера на клавиатурата

Както всички знаем, клавиатурата е устройство за въвеждане на компютър. Съответно това устройство трябва да има специален драйвер, с който ще бъде успешно изхвърлен в системата. Може би нещо се е случило с драйвера за вашата клавиатура, тя влезе в конфликт с други драйвери на вашия компютър или просто трябва да го актуализирате.

  • Щракнете с десния бутон върху Start (за Windows 7: натиснете Win + R, въведете devmgmt.msc и натиснете Enter) и изберете „Диспечер на устройства“.
  • Ще видите списък със секции на оборудването. Намерете раздела Клавиатури и го разгънете.
  • Намерете клавиатурата си в списъка и щракнете с десния бутон върху нея.
  • Изберете „Премахване на устройство“.
  • Изключете клавиатурата от компютъра и след това я свържете отново.
  • Докато все още сте в диспечера на устройства, щракнете върху „Действие“ в лентата с менюта на прозореца и изберете „Актуализиране на хардуерната конфигурация“.

След като изпълните последната стъпка, вашата операционна система автоматично ще инсталира отново драйверите на клавиатурата. След като този процес приключи, опитайте да натиснете клавишната комбинация ALT + TAB.

Метод №3 Рестартирайте Windows Explorer

Комбинацията от клавиши ALT + TAB очевидно е черта на Windows Explorer и следователно рестартирането му е очевидна стъпка в опита да се реши проблемът с невъзможността за бързо превключване между работни задачи.

Щракнете с десния бутон върху лентата на задачите и изберете „Диспечер на задачите“. Отидете в раздела „Процеси“. Ако използвате операционната система Windows 7, тогава трябва да намерите процес, наречен explorer.exe . Изберете го с едно щракване и след това кликнете върху бутона „Край на процеса“. Ако използвате Windows 8 или Windows 10, след това намерете процеса, наречен "Explorer", щракнете с десния бутон върху него и изберете "Премахване на задача".

След извършване на това действие интерфейсът на вашата ОС трябва да изчезне за кратко време, след което ще се появи отново. Този процес ще означава рестартиране на Windows Explorer. Отново превключвайте между задачи, използвайки комбинацията ALT + TAB.

Метод 4 Затваряне на процеса на sidebar.exe (за Windows 7 и Windows Vista)

Ако сте потребител на Windows 7 (или дори Windows Vista), тогава знаете нещо като Gadgets. Това са малки програми, които предоставят на потребителите специална функционалност и често използват наслагване, когато работят. Понякога обаче джаджите могат да причинят различни проблеми на системата, например загубата на функционалност на комбинацията ALT + TAB.

Върнете се до диспечера на задачите и отидете на раздела „Процеси“. Намерете sidebar.exe в списъка с изпълняващи се процеси. Изберете го, като кликнете върху левия бутон на мишката и кликнете върху бутона „Край на процеса“.

Метод №5 Деактивиране на Aero Peek

Peek е представен в Windows от Windows 7. Вероятно не знаете за него, но вероятно сте се натъквали на ефекта му повече от веднъж. На лентата на задачите има малка площ и ако преместите курсора на мишката върху нея, тогава всички прозорци, които в момента са отворени, ще станат прозрачни.

Именно поради Peek може да възникне проблемът с бързото превключване с помощта на ALT + TAB. Деактивирането на тази функция може да реши проблема. Нека да разгледаме пример за Windows 10 (в Windows 7, процедурата е приблизително същата).

Натиснете клавиатурата Windows + X и изберете "Система". След това отидете надолу през прозореца, който се отваря и намерете връзката „Информация за системата“. Щраквайки върху тази връзка, вие ще бъдете отведени до класическо приложение за Windows, където можете да намерите информация за системата.

Кликнете върху връзката „Допълнителна информация за системата“. След това отидете на раздела "Разширени". Намерете секцията „Производителност“ в този раздел и отидете на настройките, като кликнете върху съответния бутон. “ Сега отидете на раздела "Визуални ефекти".

Намерете функцията „Включете поглед“ в списъка с визуални ефекти. Премахнете отметката и запазете промените, направени в скоростта на вашата система.

Забележка: все още можете да използвате функцията за минимизиране на всички прозорци, която се предоставя от малък раздел в дясната крайна част на лентата на задачите. Просто ще трябва да кликнете директно върху него, а не да задържите курсора.

След като деактивирате функцията Peek, опитайте отново да превключвате между задачи с помощта на ALT + TAB. Може би това беше Пийк.

Метод №6 Премахване на алтернативни клавиатури

Този метод може би е подходящ само за онези потребители, които използват екранни клавиатури от производители на трети страни в своята система. Понякога, в житейски ситуации, функционална екранна клавиатура може да бъде полезна, например за потребители със здравословни проблеми.

Въпреки това, екранните клавиатури на трети страни могат да причинят някои проблеми на системата, например, счупен ALT + TAB. Опитайте да премахнете екранните клавиатури на трети страни и след това тествайте системата за проблем.

Също така имайте предвид, че системата вече има доста функционална екранна клавиатура, която трябва да отговаря на нуждите на много потребители. Ако сте премахнали софтуер на трета страна и той наистина е създал проблем с ALT + TAB, но не искате да използвате екранната клавиатура на системата, тогава можете да опитате да инсталирате софтуер от друг разработчик.

Интересни Статии