8D музика - какво представлява и къде можете да слушате

Ако сте запален потребител на Youtube, вероятно би трябвало да сте чували за феномен като 8D аудио или 8D музика. В препоръките на огромен брой хора, буквално по целия свят, различни музикални песни постоянно изскачат с мистериозния постскрипт „8D”. Канал в YouTube, наречен „8D TUNES“, прескача особено често препоръките.

Ето пример за такава музика:

Чуваш ли? Музиката буквално лети около главата ви. Някои хора са толкова ентусиазирани от 8D, че вярват, че това е истински пробив в аудио технологията, която завинаги ще промени музикалната индустрия. Други, след като се запознаха с няколко песни, разтриват главите си и не разбират, поради което целият свръх се е издигнал. Въпреки че, най-вероятно, много от тях просто нямат слушалки или ги има, но са много евтини. За да слушате 8D аудио са необходими поне посредствени слушалки за 1, 5-2 рубли. Понякога опциите работят и са по-евтини, но това е много рядко.

И така, какво е 8D музика всъщност? Наистина ли е нещо революционно? Не искам да разочаровам всички фенове на този „ефект“, но 8D музика или 8D аудио е просто още едно изключително силно име за добрия стар съраунд звук, който съществува и се използва навсякъде от десетилетие, ако не и повече. Понякога се нарича 3D звук или бинаурален запис. Например, тук е референтна извадка:

Очевидно префиксът „8D” е започнал да се използва само за маркетингови цели, за да привлече вниманието на хората към пистите и макарите в гледките, което беше огромен успех: милиони абонати и гледания на канали, създаващи 8D съдържание. Но откъде дойде терминът? Колкото и смешно да звучи, в момента никой не знае със сигурност. Е, нека 8D е триизмерен звук - къде мога да слушам музика с този ефект? Почти навсякъде: в Интернет вероятно вече можете да намерите няколко уеб ресурси, които просто използват този термин за привличане на посетители.

Въпреки това, най-лесният и удобен начин за слушане на 8D музика е Youtube. Както казахме в самото начало на материала, популярният в момента видео хостинг е просто погребан във видеото с префикса „8D”. Със сигурност ще намерите там любимата си песен, обработена с ефекта на „осем измерения“. Можете също така да се запознаете със съдържанието на горния канал на YouTube: има цели 109 видеоклипа, много от които са популярни музикални произведения.

Как да създадете своя собствена 8D музика?

Предвид нарастващата популярност на музиката с този ефект, много потребители имат логичен въпрос: как да създадете своя собствена 8D музика? За съжаление, това е доста трудна задача, с която могат да се справят само потребители с богат опит с професионален софтуер за работа със звук и свързано оборудване. Да, 8D музика е пълна в Youtube, но само няколко канала в YouTube я произвеждат. Вероятно обаче можете да постигнете подобен ефект, като използвате програмата FI Studio и плъгина Fruity Reeverb 2.

Интересни Статии