7 нови и полезни функции за Android 10, за които не сте знаели

Android 10 вече се появи на смартфони Pixel и постепенно преминава към устройства, а не от Google. Още няколко потребители са изправени пред новата ОС, така че е особено важно да научите за иновациите в нея и да разберете дали е необходимо да се актуализира. Изброените промени са най-съществените, но не и единствените по рода си.

Някои функции на новата операционна система Android 10 отдавна са поискани от потребителите по целия свят от компанията, а други са решения на належащи проблеми с поверителността. Google обърна много внимание на системния софтуер, за да подобри допълнително качеството на услугата. Основните промени и иновации са разгледани по-долу.

Умен отговор за всички месинджъри

Почти веднага въвеждането на функцията за интелигентен отговор става забележимо. С него системата е в състояние да отговаря на съобщения. Технологията избира от предварително подготвените отговори най-подходящата опция и я изпраща на потребителя. Можете да започнете да използвате функцията директно от панела за известия. Нещо подобно вече е показано в приложения от Google, но в Android 10 услугата започна да покрива всички приложения за съобщения, включително WhatsApp и Facebook Messenger.

Спомняйки си за многобройните скандали относно поверителността на данните и използването им от услугата, Google веднага заяви, че Smart Reply работи на базата на изкуствен интелект, за да състави верните отговори. Информацията не се изпраща до сървъра. Да, не винаги е възможно да получите правилния резултат за всички заявки, защото AI все още не е достигнал последния етап на развитие. Повечето потребители обаче ще бъдат приятно изненадани от възможностите на асистента. Тя ви позволява бързо да стартирате приложението и да получите сравнително точен резултат.

Разширени методи за споделяне

През цялото време обменът на данни на Android създаваше много проблеми, поне това беше преди. С появата на Android 10 Google реши да даде облекчение. След докосване на бутона „Сподели“ се отваря широк списък от опции за изпращане на връзки, снимки и други данни от смартфон. Има и възможности за изпращане на SMS-съобщения до пощенски услуги и други приложения за обмен на известия. Благодарение на функцията за бързо изпращане на няколко комунални услуги, процесът отнема по-малко време. Пример: паралелната употреба на Google Keep вече не изисква постоянно копиране и поставяне на текст от уеб страници или съобщения в приложението за вземане на бележки.

Можете също да го споделите по-бързо и по-лесно със себе си. Най-добрият пример е споделянето на раздел в Chrome на множество устройства. Ако просто сте имали смартфон в ръцете си, но имате достъп до таблет с по-удобен екран за четене, просто използвайте новото меню за споделяне. Връзката се изпраща между устройства и се отваря автоматично.

Споделяне на пароли за Wi-Fi с приятели

Всички активни потребители на Android са изправени пред болезнения проблем с прехвърлянето на пароли от Wi-Fi мрежи. Ключът под формата на дълъг низ от букви и цифри от различни регистри създаваше особено големи затруднения. Сега Google възприе технологията Huawei и въведе възможността за споделяне на пароли само с вградените системни инструменти. Просто трябва да отидете на настройките на Wi-Fi и да изберете споделен достъп до свързани мрежи. На второто устройство трябва да сканирате QR кода и той разпознава правилно ключа за свързване.

Нощен режим

Потребителите буквално се молеха да направят тъмна тема, а разработчиците отговориха. Android 10 получи режим за всички менюта в системата. Функцията се активира през секцията за настройки. За лесен достъп можете да направите параметър под формата на плочка в панела за бърз достъп. Едно докосване включва и изключва режима. Промените в цвета на фона засягат всички менюта на Android и поддържаните приложения. Друга тема се включва автоматично, когато прехвърлите смартфона си в режим на икономия на батерията. Характеристиките на OLED екраните са такива, че те консумират значително по-малко енергия при ниска яркост и при работа с тъмни цветове.

Режим на фокус

Един от елементите на цифровия пакет Digital Wellbeing е режимът на фокусиране. Той помага да се премахнат част от елементите, които отвличат вниманието. Потребителят може да постави на пауза приложения, които водят до загуба на фокус върху текущата задача. Функцията наистина е поставена под формата на плочки на панела за бърз достъп. Управление с режим с едно докосване. След активиране показването на известия от вторични приложения ще бъде спряно. Основната идея е шанс да изключите показването на съобщения за изтегляне на нови видеоклипове, прехвърляне на маловажни съобщения по време на работа, учене или комуникация с приятели.

По-строги разрешения за приложение

Увеличаването на броя на технологиите неизбежно ще се отрази на неприкосновеността на личния живот, защото все повече и повече данни за човек се появяват в електронен формат. Няма нищо изненадващо в опита на Android 10 да разшири функционалността на системата за сигурност. Google направи 3 значителни промени по този въпрос.

Достъп до текущото ви местоположение само веднъж

Преди това имаше 2 възможности: пълна забрана за проследяване на геолокацията на устройството и разрешаване на достъп до GPS. Сега се появи трети параметър - за да може приложенията да изискват данни за местоположение само по време на тяхната употреба. Ако някоя от неактивните програми се опита да открие местоположението, системата ще покаже предупреждение. Това решение ви позволява да разберете по-добре дали приложението наистина трябва да знае текущата позиция на смартфона.

Допълнителни параметри за активност и реклама в един раздел

В преработения раздел за поверителност „Настройки“ е обогатен с нови елементи. Сред тях: „Дейност в Интернет“ и „Настройки за рекламиране“. И двата параметъра са разположени в една секция. Иновацията не променя съществено поведението на смартфона, но ви позволява по-точно да проследявате собствените си наклонности, склонности към приложения и т.н.

Пачове за сигурност директно в Play Store

Системата Google Play също беше актуализирана. Поправките за сигурност и поверителност вече могат да се изтеглят директно през магазина. Принципът е абсолютно същият като при актуализиране на други приложения на смартфон. По отношение на поведението на ОС, не се появяват специални промени; инсталирането на кръпки често ще изисква пълна актуализация на системата.

Нови жестове за удобна навигация

Android 10 има няколко нови жеста, които почти изцяло ще заменят комбинациите с механични и сензорни бутони. За да се върнете назад, можете да плъзнете пръста си от ръба на екрана. Отначало трябва да свикнете малко с него, но след това - жестът става неразделна част от сърфирането. Можете също да отворите началния екран и плавно да превключвате между задачите.

Google също е вградил нова функция за шипове, която намалява броя на случайно въведените действия на сензора. Основната му роля е да предупреждава за опит за стартиране на един или друг жест.

Ако сте успели да идентифицирате някои други полезни функции, които заслужават внимание в Android 10, оставете коментари и говорете за любимите си функции на системата.

Интересни Статии