5 трика за продавача на смартфони, за които трябва да знаете

Затова отидохте в магазина само за ново зареждане на вашия смартфон и оставихте с няколко позиции в чека. Как стана това? Ето такива умни и досадни професионални продавачи. Те вършат своята работа и трябва да внимавате да не преплатите. Точно сега нека разгледаме пет различни трика.

Настройка и връзка

В много магазини за електроника консултантите и продавачите предлагат услугата за инсталиране на всякакви приложения или настройване на телефона. Можете да откажете това, обикновено такава услуга е много скъпа и те ще научат за цената вече на изхода. Настройката на смартфон не е много трудна, не винаги се изисква експертна помощ.

Избор на оператор

При закупуване на нов смартфон може да се нуждаете и от SIM карта. Много магазини за мобилни телефони си сътрудничат с тарифните услуги, така че най-вероятно те ще започнат да хвалят услугите на своя оператор. Препоръчваме ви да проучите предимствата и недостатъците на всяка от тарифите преди да купите и да изберете сами, за да не преплащате отново.

гаранция

Много интересен момент: гаранционният срок от производителя и от продавача може да варира. Ако например гаранцията на производителя може да бъде около 5 години, а гаранцията на продавача 2. Струва си да се изясни този проблем преди покупката, много похвалената гаранция на продавача не само ще съкрати действителния гаранционен срок, но и ще увеличи общата сума с 30-40 процента. Неизгодно!

Пакет пакет

Често заедно със смартфон ни се налагат защитни очила, капаци и много други. Най-вероятно тези добавки ще струват много повече, отколкото в сайтове или по време на покупката отделно. Помислете дали имате нужда от такова надплащане.

Подаръци

Внимавайте, когато продавачите започнат да ви разказват за подаръци след закупуването на това или онова устройство. Цената на този „подарък“ може да бъде включена в цената на нов смартфон и обикновено никой не иска да преплаща за ненужно нещо.

Интересни Статии