5 неща, които бих искал да подобря на Android

През последните 5 години Android със сигурност се развива и много. Дизайнът на операционната система се е променял многократно и с нея са добавени нови функции и е подобрена оптимизацията на съществуващите функции. Към днешна дата обаче Android не е достигнал напълно зряло състояние и все още има моменти, които изискват подобрения или промени.

Android Q, следващото поколение на мобилната операционна система, предстои тази година. Във връзка с този факт решихме, че е време да поговорим за онези неща, които Google може да направи, за да подобри Android.

Подобрена навигация с жестове

Много големи производители на смартфони правят собствен фърмуер и включват уникални жестове за навигация. Сред тях Xiaomi, OnePlus, Samsung и др. Google вече взе курс в тази посока и въведе редица стандартни жестове. След пускането на Android Pie, се появиха серия от жестове за бърза навигация на смартфона. Вярно, това звучи само добре. Ако читателят получи възможност да използва жестовете за навигация на Android, той знае колко ужасно е всичко тук.

Първо, навигацията с жестове в Android 9.0 не освобождава свободно място на екрана. Контролът с жестове е почти безполезен. Жестовете за навигация днес са до голяма степен безсмислени, тъй като изискват доста жестове. Второ, повечето движения не са интуитивни и някои от тях не могат да се извършват за първи път. Дори след дългосрочна зависимост, все още се появяват пропуски, трябва да направите същото два или три пъти. Този фактор очевидно не увеличава практичността на използването на смартфон.

Да, доста е удобно да отваряте менюто с най-новите приложения, просто като плъзнете нагоре. Не ми харесва обаче това, за да получите достъп до списъка с всички разширения, трябва да извършите дълъг плъзгане или да прекарате пръст втори път веднага след кратко окабеляване. От личен опит, въпреки че постоянно използвам тази функция, до ден днешен не съм свикнал с нея.

Това може лесно да се поправи, като плъзнете нагоре, за да стартирате най-новите приложения и плъзнете нагоре от центъра на екрана, за да отворите всички приложения. По този начин, необходимостта да отидете в правилното меню за дълго време би изчезнала.

Друг проблем е неуспешното поставяне на бутона „Изчисти всички“ в менюто на приложението. Повечето черупки на Android имат възможност да изчистят всички елементи, достъпни за потребителя, независимо от това къде се намира на тази страница. При внедряването на Google това не е така. Елементът „Изчисти всички“ не е статичен, колкото повече приложения отваря потребител, толкова по-долу този бутон се спуска. Това явно не е ясно на нивото на интуицията и се чувства много тромаво. Трябва да превъртя списъка в търсене на желания бутон.

Дълъг екран и запис на екрана

На Google трябва да се даде кредит, корпорацията направи много работа за подобряване на ОС и въвеждане на нови функции през последните години. Значителна част от функциите, които бяха включени в допълнителни приложения с права на root или OEM черупки, вече са изброени в основната функционалност на Android. В първите дни на използване на Android трябваше да получите root права, за да включите фенерчето или да рестартирате устройството. Днес нуждата от получаване на root достъп почти изчезна, с изключение на приложенията за възстановяване на смартфони.

Корпорацията все още не е реализирала възможността да създава дълги скрийншоти, както и да записва видео от екрана. Подобна функционалност вече присъства в черупките на OnePlus, Huawei и Samsung. Не всички тези черупки имат и двете функции, но поне една присъства. Ако потребителят има чист Android, ще трябва да инсталирате приложения на трети страни, за да използвате тези функции. Използването на програми, разбира се, е добро, но да имаш вградени функции в ОС винаги е по-добре.

Отмяна на левите панели чрез Google Feed

Вече внедрени аналози в HTC - това е Blinkfeed, а Samsung - Bixby Home. Те са най-известните и популярни примери за леви панели (отворете с пръст отляво надясно от главното меню). Този панел включва основна информация за смартфона, новини и други. Вярно е, че в изброените черупки панелите са твърде раздути и имат огромно количество ненужна информация. Повечето OEM производители имат възможност да изключват емисиите на новини, ако не им харесват. Въпреки това, няма функция, която да замени канала и да настроите свой собствен.

За мен каналът на Google е най-оптималният. В него няма нищо излишно, но има цялата информация, от която се нуждая. Самият панел не изглежда раздут или неудобен. Това е една от важните причини, които обичам да използвам Pixel смартфони. Би било хубаво да имате възможност за смяна на канали в Google.

Подобрени разрешения за приложение

Google отделя много време и усилия, за да гарантира, че потребителят получава максимален контрол над ОС. Това се постига чрез управление на разрешения за приложения. Android постоянно се развива в тази посока и има надежда, че в новата ОС тази ситуация ще се подобри. От изтичащите сглобки на Android Q можем да заключим, че потребителят ще получи подобен на бога контрол върху разрешенията.

Преди официалното пускане на операционната система няма да е възможно да се знае какво точно ще бъде внедрено и какво няма да бъде включено в монтажа. Една от най-приветстващите промени по отношение на разрешенията на приложения е временният достъп до определени функции. Би било хубаво да се даде възможност на приложенията да получават данни за местоположението или достъп до камерата само временно. Това ще ви позволи бързо да се възползвате от всички необходими функции на програмата и да увеличите поверителността през останалото време.

Google Play вече има приложение на Bouncer, което помага да се издават временни разрешения. И все пак е по-добре да имате такава възможност в чист Android.

Най-добрият интерфейс за изпращане на съдържание

От време на време всеки потребител иска да сподели снимка или текст с друг човек по пощата, месинджър и т.н. За това просто изберете съдържанието и кликнете върху бутона „Споделяне“. Този раздел трябва да бъде подобрен. Накратко помислете какво точно трябва да се определи тук.

Най-очевидният проблем е бавното показване на приложенията и колкото повече има, толкова повече време отнема да се състави списък. Дори и директните приложения за споделяне отнемат много време. Някои от програмите обикновено не са подходящи за изпращане на информация и са изброени на случаен принцип. Също така не ми харесва голямата разлика в настройките между всяко приложение. Има инциденти, когато потребителят просто презарежда интерфейса и в резултат на това съдържанието и / или местоназначението се променят.

Друг важен проблем е несъответствието при споделяне на приложения. Тя може да бъде изразена по различни начини. Разработчиците могат да зададат интерфейса според желанието си. Ако разработчиците на трети страни все още могат да се простят, но за вградените комунални услуги от Google - това вече е твърде много. Например YouTube и Play Store използват вертикално превъртане на наличните програми. Google Фото и карти използват хоризонтално превъртане.

Бих искал също да видя стандартния изглед и позицията на бутона Share. Обикновено изглежда като триъгълник с три точки, но има и други опции за бутона: текстово съобщение, стрелка, икона с текст. Бутонът „Споделяне“ може да се появи или отгоре, след това отдолу, след това в центъра на екрана или дори в меню с три точки. Няколко примера на екрана. За да използвате бутоните по-лесно, трябва да доведете всичко до общ знаменател. В този случай дори потребител с минимален опит лесно ще разбере екосистемата Android.

Това, разбира се, не е пълен списък на всичко, което трябва да се подобри в Android, а просто подбор от най-важните моменти според мен. Много бих искал да видя поправка за подобни проблеми в Android Q. Нова версия ще се появи достатъчно скоро, така че скоро ще разберем какво е поправено от горното.

И какви функции или моменти искате да добавите, поправите в Android?

Интересни Статии