3D настройка в AMD Control Center

Приложението Control Center съдържа опции за подобряване на качеството на изображението и производителността на игрите и други 3D приложения. Настройките за 3D графика се прилагат за приложения за директни 3D и OpenGL и са разположени на страницата, разположена в групите Игри> Производителност на играта и игри> Качество на изображението в стандартния изглед.

В разширения изглед всички настройки на 3D приложението са разположени на страницата с настройки за 3D приложение в групата Игри. Ако използвате графични карти на AMD FirePro ™, тази страница е в групата на AMD FirePro> Графична производителност в стандартен изглед и в групата на AMD FirePro в разширения изглед.

За да визуализирате промените, преди да ги приложите, използвайте опциите за 3D графика в разширения изглед. Вместо това, за бързо конфигуриране или запазване на текущите настройки за 3D графика в потребителски профил на приложение, използвайте страницата Настройки на 3D приложения с разгънат изглед.

Можете също така да получите достъп до някои опции за 3D графика, като използвате иконата Control Center в областта за уведомяване на лентата на задачите на Windows®. За достъп до тези опции, щракнете с десния бутон върху иконата, изберете подходящата графична карта и след това щракнете върху Опции за 3D графика.

Забележка: Наличието на опции за 3D графика варира в зависимост от избора на стандартен или разширен изглед. Наличността може да варира в зависимост от конкретната графична карта.

Превключващи се преносими компютри

Ако вашият компютър е лаптоп, който поддържа сменяема графика, и използвате метода за избор на графичен процесор, който ви позволява да присвоите приложения на конкретни графични процесори, са налични следните страници, на които можете да конфигурирате и двата графични процесора:

 • Стандартен изглед - Предлагат се два набора от 3D страници: един за високоефективна графика и един за енергийно ефективни.
 • Разширен изглед - Стават достъпни две страници с настройки за 3D приложение: една за високоефективна графика, а другата за енергоспестяваща.

Използвайте страниците с графични опции с висока производителност, за да конфигурирате дискретен графичен процесор. За да конфигурирате интегрирания GPU, използвайте страниците с графични опции за пестене на енергия.

Стандартни опции за 3D графика

Страницата за стандартни настройки на 3D графиката съдържа настройки за балансиране на качеството на изображението с производителността на игрите и други 3D приложения.

Използвайте плъзгача на страницата, за да коригирате автоматично всички налични стандартни настройки на 3D графики, за да подобрите производителността на приложението или качеството на изображението. Използването на този плъзгач е особено полезно, когато не знаете коя 3D настройка да приложите към приложението или когато трябва бързо да конфигурирате приложението.

Забележка: Тази страница е достъпна само в стандартен изглед.

Задаване на настройки за 3D графика по подразбиране

Използвайте плъзгача на страницата Стандартни настройки за 3D графики, за да оптимизирате автоматично системата, за да подобрите качеството на 3D изображението или производителността на приложението. В допълнение, като алтернативно решение можете да конфигурирате системата да използва параметрите, посочени на други страници от 3D-графични параметри в приложението Control Center.

 1. В стандартния изглед отидете на страницата Игри> Производителност на играта> Стандартни настройки за 3D графика. За някои лаптопи може да има две версии на тази страница; Изберете страницата, която съответства на графичния процесор, който искате да персонализирате.
 2. За да използвате настройките на 3D графиката, посочени на други страници с настройки за 3D графики, изберете Използване. потребителски настройки. В противен случай изчистете квадратчето за отметка и преместете плъзгача съответно. Преместете плъзгача наляво, за да подобрите производителността на приложението или надясно, за да подобрите качеството на изображението.
 3. Щракнете върху бутона Прилагане.

Множествен дисплей

Множественият дисплей е метод на текстуриране, при който детайлите на 3D обекти се записват, докато се движат по екрана. Серия от текстурни карти с висока и ниска разделителна способност се съхранява в паметта и селективно се използва за създаване на повърхността на обект, в зависимост от необходимото ниво на детайлност.

Забележка: Тази функция се поддържа само от определени графични карти.

Конфигурирайте няколко опции за показване

Използвайте параметъра Detail Level Detail. съпоставяне, за да изберете нивото на множество дисплеи, за да подобрите производителността на приложението или качеството на изображението.

Забележка: Тази функция се поддържа само от определени графични карти.

 1. В стандартния изглед отидете на страницата Игри> Производителност на играта> Множество дисплеи. За някои лаптопи може да има две версии на тези страници; Изберете страницата, която съответства на графичния процесор, който искате да персонализирате.
 2. Придвижете съответно плъзгача:
  • Препоръчва се да се използва настройка на производителността при гледане на анимирани триизмерни изображения, когато гладкото движение на обекти е от голямо значение.
  • Препоръчва се да се използват настройки за качество, когато се изисква висока детайлност на повърхността, особено ако обектите се въртят или се движат във фонов режим.

  Можете също така да получите достъп до множество опции на дисплея, като използвате иконата Control Center в областта за уведомяване на лентата на задачите на Windows®. За достъп до опциите щракнете с десния бутон на мишката върху иконата, изберете подходящата графична карта и след това щракнете върху Настройки на 3D графиката> Ниво на детайлите на множествен дисплей.

 3. Щракнете върху бутона Прилагане.

Изглаждане (AA)

Изглаждането е метод за изобразяване, предназначен да премахва назъбените ръбове, трептене и пикселиране, които често се срещат при обработени 3D изображения. Вместо да се определи цвета на пиксела, чрез вземане на проби от едно място в центъра на пиксела, когато изглаждането се правят проби на различни места от всеки пиксел и резултатите се смесват, за да се създаде крайния цвят.

Броят на пробите на пиксел се контролира с помощта на филтри против сглаждане. Използвайте опциите за изглаждане, налични в приложението Control Center, за да изберете филтър, който подобрява качеството на изображението или производителността на приложението.

Графичните карти на AMD използват изглаждаща техника, наречена многоизборно изглаждане (MSAA). В зависимост от графичната карта, този метод включва вземане на проби от 2 × 4, 6 × или 8 × програмируеми места в рамките на всеки пиксел и използва смесване на проби за корекция на гама и изглаждане на краищата на многоъгълници.

Супер изглаждане за AMD CrossFireX ™

Конфигурациите на AMD CrossFireX предоставят повече възможности от стандартните възможности на MSAA, увеличавайки броя на примерните местоположения от 2 ×, 4 × или 6 × до 8 ×, 10 ×, 12 × и 14 × предварително определени места. За изглаждане конфигурациите на AMD CrossFireX използват както режим MSAA, така и друг режим, наречен анти-псевдоним с ниска разделителна способност (SSAA). SSAA влияе на всеки пиксел в изображението и неговото използване е най-ефективно за подобряване на качеството на някои видове текстури, особено на текстури с прозрачни области, в които има стъпаловидни ръбове, които не могат да бъдат елиминирани с помощта на анти-псевдоним по метода MSAA.

Когато използвате SSAA, сцената първо се изобразява с по-висока разделителна способност от разделителната способност на изходния сигнал, подаден към дисплея, а след това разделителната способност е принудително намалена до нивото на разделителна способност на дисплея. В същото време може да се използва по-ефективен модел за вземане на проби, осигуряващ по-високо качество на изглаждане на почти хоризонтални и почти вертикални ръбове, което позволява да се постигне по-високо общо качество на изображението.

Забележка: SSAA е наличен само когато е активиран AMD CrossFireX.

Забележка: Когато е разрешено сглаждане с ниска разделителна способност за конфигурации на AMD CrossFireX, за изобразяване се използват само два графични процесора, независимо от броя на графичните процесори в системата.

Нагласете опциите за изглаждане

Изглаждащите филтри увеличават реалния брой получени и обработени проби за изобразяване на изображения. За всеки филтър можете да зададете желаното ниво на изглаждане. По-ниско ниво, като правило, осигурява подобрена производителност на приложението при гледане на анимирани триизмерни изображения, когато гладкото движение на обекти е от голямо значение. Използването на по-високо ниво ви позволява да виждате по-подробни и реалистични 3D обекти. Като цяло, колкото повече се правят проби, толкова по-високо е качеството на изображението.

Например, в системи, различни от AMD CrossFireX ™, когато изберете филтър с широк палатка с ниво на изглаждане от 8 × ефективна честота на вземане на проби, равна на 16 ×, той се приближава до възможностите за изглаждане, характерни за AMD CrossFireX.

Ако не сте сигурни кой филтър да използвате, изберете опциите за мащабиране, зададени от приложението.

 1. Отидете на една от следните страници:
  • Стандартен изглед - Игри> Качество на изображението> Изглаждане.
  • Разширен изглед - Игри> Настройки на 3D приложението. Разширете областта на гладката страница.

  За някои лаптопи може да има две версии на тези страници; Изберете страницата, която съответства на графичния процесор, който искате да персонализирате.

  Ако използвате графични карти AMD FirePro ™, вместо това отидете на една от следните страници и разширете областта за изглаждане на страницата:

  • Стандартен изглед - AMD FirePro> Графична производителност> Настройки на 3D приложението
  • Разширен изглед - AMD FirePro> Настройки на 3D приложението.
 2. За да използвате настроените от приложението параметри за изглаждане, изберете Използвайте настройките на приложението или еквивалентна опция от падащия списък Режим. Можете също да изберете Подобряване на настройките на приложението от списъка Режими, ако е наличен. Тази опция позволява на графичния драйвер на AMD 3D да подобри настройките за изглаждане, използвани в 3D играта. Забележка: Тази опция се поддържа само от определени графични карти.
 3. За да изберете ръчно опцията за премахване на плъзгане, премахнете квадратчето Използване на настройките на приложението или изберете Намерете настройките на приложението в падащия списък Режим и след това съответно коригирайте броя на извадките. Тази настройка контролира броя на направените и обработени проби, когато активирането на псевдоним. С увеличаването на броя на пробите, нивото на качеството на изображението също се увеличава, но производителността на приложението може да намалее в зависимост от другите включени настройки на приложението.

  Предлагат се и по-качествени нива на облекчаване за някои графични карти. Тези нива могат да осигурят параметрите на изглаждане с възможно най-високо качество чрез разширяване на стандартните нива на изглаждане с допълнителни проби за покритие. По-висококачествените нива на облекчаване са показани с термина "EQ" (например, 4xEQ определя нивото на MSAA с 4 допълнителни проби за покритие).

  Можете също така да получите достъп до опциите за изглаждане с помощта на иконата Control Center в областта за уведомяване на лентата на задачите на Windows®. За достъп до опциите щракнете с десния бутон върху иконата, изберете подходящата графична карта и след това щракнете върху Настройки за 3D графика> Изглаждане.

 4. Ако е приложимо, изберете вида на филтъра, който осигурява предпочитаното качество на изображението от падащия списък Филтър:
  • Box или Standard - Използват се само проби в рамките на текущия пиксел. Всички проби са с еднакво тегло. (Осигурява максимална острота и най-висока производителност.)
  • Тесен палатка - използва проби от текущия пиксел и прилежащата зона. Пробите са претеглени въз основа на разстоянието от центъра на пиксела. (Осигурява по-малко остри изображения с малко по-ниска производителност.)
  • Широка палатка - използва проби от текущия пиксел и прилежащата зона. Пробите, избрани от филтъра с широка палатка, включват области, разположени малко по-далеч от текущия пиксел, отколкото пробите, използвани от тесния филтър, но не повече от 1, 25 радиус на текущия пиксел. Пробите са претеглени въз основа на разстоянието от центъра на пиксела. (Осигурява по-малко остри изображения с малко по-ниска производителност.)
  • Засичане на ръб - използва проби от текущия пиксел и прилежащата зона. Пробите, избрани с филтъра за детектиране на ръбове, се претеглят, за да осигурят по-добро изглаждане по ръбовете, без да омекотяват или замъгляват сцената. (Производителността е малко по-ниска)

   Избирането на филтър за детектиране на ръб с 4 × антиализиращо ниво осигурява ефективна честота на извадката и AMD CrossFireX фактор за антиализиране на 12 ×. Избирането на ниво на изглаждане от 8 × осигурява ефективна честота на вземане на проби и изравняващ фактор AMD CrossFireX 24 ×.

   Забележка: Наличието на филтри и нивата на изглаждане варира в зависимост от типа графична карта.
 5. Щракнете върху бутона Прилагане.

Активиране / деактивиране на морфологичното филтриране

Морфологичното филтриране включва използването на филтри за след обръщане след обработка за подобряване на качеството на изображението в 3D приложения. Като активирате морфологичното филтриране, можете допълнително да изгладите нередностите в игрите и други 3D приложения.

Забележка: Тази функция е достъпна само за определени модели графични карти и работи само в режим „Desktop“.

 1. Отидете на една от следните страници:
  • Стандартен изглед - Игри> Качество на изображението> Изглаждане.
  • Разширен изглед - Игри> Настройки на 3D приложението. Разширете областта на гладката страница.

  За някои лаптопи може да има две версии на тези страници; Изберете страницата, която съответства на графичния процесор, който искате да персонализирате.

  Ако използвате графични карти AMD FirePro ™, вместо това отидете на една от следните страници и разширете областта за изглаждане на страницата:

  • Стандартен изглед - AMD FirePro> Графична производителност> Настройки на 3D приложението
  • Разширен изглед - AMD FirePro> Настройки на 3D приложението.
 2. Направете едно от следните неща, за да включите или изключите филтъра.
  • В стандартния изглед изберете или премахнете отметката от морфологично филтриране и щракнете върху Прилагане.
  • В разширения изглед изберете Включено. или изключен от падащия списък Morphological filting и щракнете върху Save.

Методи на изглаждане

За приложения DirectX® и OpenGL можете да използвате един от следните методи за изглаждане при изобразяване на 3D обекти: многократно вземане на проби, свръхсимплиране и адаптивно многократно вземане на проби. Използвайте опцията Метод за изглаждане в Control Center, за да изберете метода, който най-добре отговаря на вашите нужди.

Multiple Sample Smoothing (MSAA) показва 3D обекти чрез изобразяване на множество проби на различни програмируеми места за всеки ръб пиксел и комбиниране на стойности с помощта на гама корекция, изглаждане на краищата на многоъгълници. Над вземането на проби анти-псевдоним (SSAA) работи на същия принцип, но рисува множество проби за всеки пиксел на екрана, за разлика от множество проби, при които на лицевите страни на полигоните се рисуват само няколко проби. Чрез изобразяване на многократно вземане на проби за всеки пиксел, свръхсимплирането осигурява по-добро качество от изравняването на многократно изваждане, намалявайки замъгляването на текстури и сенки, както и лица на полигона. Адаптивното многократно вземане на проби използва комбинация от двата метода: свръхпробоване за изобразяване на повърхности с прозрачни елементи и многократно вземане на проби за изобразяване на всички останали повърхности.

Свръхкомпонентното разгласяване може да бъде много по-бавно от мулти-извадковото разгласяване, тъй като прави цялата сцена с разделителна способност много по-висока от разделителната способност на дисплея. Представянето на изображение с размери 2560 × 1600 с 4 × изглаждане с превишаване на симулацията отнема толкова време, колкото и изобразяването на изображение от 5120 × 3200, без да се свръхстабилизира.

Настройка на метода на изглаждане

Използвайте опцията Smooth Method, за да изберете гладкия метод, използван за изглаждане на назъбени ръбове в 3D сцени. Предлагат се следните методи: адаптивно многократно вземане на проби, многократно вземане на проби и свръхпробоване.

Забележка: Тази функция се поддържа само от определени графични карти.

 1. Отидете на една от следните страници:
  • Стандартен изглед - Игри> Качество на изображението> Метод на изглаждане.
  • Разширен изглед - Игри> Настройки на 3D приложението. Разширете областта Метод за гладка страница.

  За някои лаптопи може да има две версии на тези страници; выберите страницу, соответствующую тому графическому процессору, который требуется настроить.

  Если вы используете графические платы AMD FirePro™, вместо этого перейдите к одной из следующих страниц и разверните область Метод сглаживания страницы:

  • Стандартное представление — AMD FirePro > Производительность графики > Настройки 3D-приложений
  • Расширенное представление — AMD FirePro > Настройки 3D-приложений .
 2. Выберите необходимый метод при помощи ползунка или в раскрывающемся списке Метод сглаживания :
  • Множественная выборка — Этот метод обеспечивает наиболее высокую скорость обработки. Используется только множественная выборка.
  • Адаптивная множественная выборка — Этот метод обеспечивает баланс качества изображения и скорости обработки. Используется комбинация избыточной и множественной выборки.
  • Избыточная выборка — Этот метод обеспечивает наиболее высокое качество. Используется только избыточная выборка.
  Прим.: Избыточная выборка может быть гораздо медленнее сглаживания с множественной выборкой, поскольку включает рендеринг гораздо большего количества объектов в сцене.

  Также можно получить доступ к режимам сглаживания с помощью значка Control Center в области уведомлений панели задач Windows®. Для доступа к параметрам щелкните значок правой кнопкой мыши, щелкните соответствующую графическую плату, а затем выберите Параметры 3D-графики > Метод сглаживания .

 3. Нажмите кнопку Применить или Сохранить .

Анизотропная фильтрация (AF)

Анизотропная фильтрация – это метод, обеспечивающий сохранение мелких деталей на поверхностях с трехмерной перспективой, уходящих на задний план. Эта функция действует лучше всего в сочетании с множественным отображением.

Используйте параметр Анизотропная фильтрация для выбора анизотропного фильтра для улучшения производительности приложений или качества изображения. Если вы не уверены, какой параметр анизотропной фильтрации нужно использовать, выберите параметр анизотропной фильтрации, установленный приложением.

Настройка анизотропной фильтрации

Анизотропная фильтрация сохраняет детали объектов, которые кажутся вдали в 3D-сценах. Имеется возможность выбрать требуемый уровень анизотропной фильтрации. Более низкий уровень, как правило, обеспечивает улучшенную производительность приложений и наилучшим образом подходит для приложений, которые отображают объекты с гладкими простыми поверхностями, например, объекты приложений САПР. Более высокий уровень лучше всего использовать с приложениями, в которых отображаются сцены, фоновые изображения и текстурированные объекты с высокой степенью детализации (например, используемые в трехмерных играх). В целом, чем больше делается выборок, тем выше качество изображения.

 1. Перейдите к одной из следующих страниц:
  • Стандартное представление — Игры > Качество изображения > Анизотропная фильтрация .
  • Расширенное представление — Игры > Настройки 3D-приложений . Разверните область Фильтрация текстур страницы.

  Для некоторых ноутбуков могут быть две версии этих страниц; выберите страницу, соответствующую тому графическому процессору, который требуется настроить.

  Если вы используете графические платы AMD FirePro™, вместо этого перейдите к одной из следующих страниц и разверните область Фильтрация текстур страницы:

  • Стандартное представление — AMD FirePro > Производительность графики > Настройки 3D-приложений
  • Расширенное представление — AMD FirePro > Настройки 3D-приложений .
 2. Чтобы использовать параметры анизотропной фильтрации, заданные приложением, выберите Использовать настройки приложения . В противном случае снимите флажок или выберите Переопределить настройки приложения, а потом соответствующим образом измените параметры Попиксельные выборки или Уровень фильтрации .Также можно получить доступ к параметрам анизотропной фильтрации с помощью значка Control Center в области уведомления панели задач Windows®. Для доступа к параметрам щелкните значок правой кнопкой мыши, выберите соответствующую графическую плату, а затем щелкните Параметры 3D-графики > Анизотропная фильтрация .
 3. Нажмите кнопку Применить или Сохранить .

Настройки 3D-приложений

Страница Настройки 3D-приложений только в расширенном представлении. Она содержит основные параметры 3D-графики для быстрой настройки без предварительного просмотра. Данная страница также содержит параметры для создания заданных пользователем профилей приложения, которые могут использоваться для настройки качества изображения и производительности конкретных приложений и игр.

Вместо этого для предварительного просмотра изменений используйте страницы 3D в стандартном представлении.

Также можно получить доступ к некоторым параметрам 3D-графики с помощью значка Control Center в области уведомлений панели задач Windows®. Для доступа к этим параметрам щелкните значок правой кнопкой мыши, щелкните соответствующую графическую плату, а затем выберите Параметры 3D-графики .

Прим.: Доступность параметров 3D-графики может зависеть от характеристик конкретных графических плат. Некоторые параметры 3D-графики доступны только в расширенном представлении.

Ноутбуки с поддержкой переключаемой графики

Если ваш компьютер представляет собой ноутбук с поддержкой переключаемой графики, и вы используете метод выбора GPU, позволяющий назначать приложения конкретным GPU (динамическая схема), становятся доступными две страницы Настройки 3D-приложений : одна для высокопроизводительной графики, а другая для энергосберегающей. Для настройки дискретного GPU воспользуйтесь страницами параметров высокопроизводительной графики. Для настройки интегрированного GPU воспользуйтесь страницами параметров энергосберегающей графики.

Управление профилями приложения

Профили приложения содержат 3D-параметры, оптимизированные для конкретного приложения или игры. Имеются два вида профилей: предопределенные профили приложения AMD, доступные для загрузки по адресу www.amd.com, и заданные пользователем профили приложения, которые можно создавать и обновлять на странице Настройки 3D-приложений в расширенном представлении.

При добавлении профиля текущие параметры 3D-графики связываются с определенным приложением. Создавая заданные пользователем профили приложения можно настраивать качество изображения и производительность приложений, еще не имеющих предопределенный профиль AMD. При необходимости также можно переопределить параметры предопределенного профиля AMD, создав заданный пользователем профиль для определенного приложения. Сохраненные в профиле параметры используются при каждом запуске связанного с ним приложения.

Прим.: При добавлении или обновлении профиля параметры 3D-графики для каждого доступного графического профессора AMD сохраняются в данном профиле.

 1. В расширенном представлении перейдите на страницу Игры > Настройки 3D-приложений .Для некоторых ноутбуков могут существовать две версии этой страницы; выберите страницу, соответствующую тому графическому процессору, который требуется настроить.

  В случае использования графической платы AMD FirePro™ перейдите на страницу AMD FirePro > Настройки 3D-приложений .

 2. В списке Параметры приложения выполните одно из указанных ниже действий.
  • Чтобы сменить существующий профиль, щелкните название приложения для загрузки существующих настроек.
  • Чтобы создать новый профиль, щелкните Добавить . В открывшемся диалоговом окне Перейти к приложению выберите приложение, для которого следует добавить профиль.
  • Чтобы удалить заданный пользователем профиль, нажмите кнопку удаления (красный значок x ) напротив названия приложения. Невозможно удалить предопределенный профиль приложения AMD. Однако, вы можете переопределить его настройки, добавив заданный пользователем профиль для того же приложения.
 3. Измените параметры на странице соответствующим образом.
 4. После завершения операции нажмите Сохранить .Если профиль для выбранного приложения уже существует, отобразится запрос на переопределение или перезапись существующего профиля. При отображении запроса нажмите Да .

  Все параметры на странице сохраняются в выбранный профиль и используются при каждом запуске связанного приложения.

Использование настроек профиля в качестве системных параметров 3D-графики

Можно задать, чтобы системные параметры 3D-графики соответствовали параметрам конкретного заданного пользователем профиля приложения. Это поможет вам сэкономить время при создании нового профиля на основе уже существующего.

 1. В расширенном представлении перейдите на страницу Игры > Профили приложения .Если вы используете графическую плату AMD FirePro™, перейдите к странице Профили приложения в группе AMD FirePro > Производительность графики в стандартном представлении или в группе AMD FirePro в расширенном представлении.
 2. В списке профилей щелкните правой кнопкой профиль, содержащий настройки, которые следует использовать.
 3. Выберите Использовать в качестве системных параметров .
 4. В открывшемся диалоговом окне подтверждения нажмите Да .Все 3D-параметры будут обновлены для соответствия параметрам выбранного профиля.
 5. Нажмите Сохранить, чтобы сохранить изменения.

Настройка параметров сглаживания

Фильтры сглаживания увеличивают фактическое количество выборок, полученных и обработанных для рендеринга изображения. Для каждого фильтра можно задать требуемый уровень сглаживания. Более низкий уровень, как правило, обеспечивает улучшенную производительность приложений при просмотре анимированных трехмерных изображений, когда большое значение имеет плавность движения объектов. Использование более высокого уровня позволяет увидеть более детализированные и реалистичные 3D-объекты. В целом, чем больше делается выборок, тем выше качество изображения.

Например, в системах, отличных от AMD CrossFireX™, при выборе фильтра Wide-tent с уровнем сглаживания 8 × эффективная частота дискретизации равна 16 ×, то приближается к возможностям сглаживания, характерным для системы AMD CrossFireX.

Если вы не уверены, какой фильтр нужно использовать, выберите параметры сглаживания, установленные приложением.

 1. Перейдите к одной из следующих страниц:
  • Стандартное представление — Игры > Качество изображения > Сглаживание .
  • Расширенное представление — Игры > Настройки 3D-приложений . Разверните область Сглаживание страницы.

  Для некоторых ноутбуков могут быть две версии этих страниц; выберите страницу, соответствующую тому графическому процессору, который требуется настроить.

  Если вы используете графические платы AMD FirePro™, вместо этого перейдите к одной из следующих страниц и разверните область Сглаживание страницы:

  • Стандартное представление — AMD FirePro > Производительность графики > Настройки 3D-приложений
  • Расширенное представление — AMD FirePro > Настройки 3D-приложений .
 2. Чтобы использовать параметры сглаживания, заданные приложением, установите флажок Использовать настройки приложения или эквивалентную опцию из выпадающего списка Режим .Вы также можете выбрать опцию Улучшить настройки приложения из списка Режим, если она доступна. Данная опция позволяет драйверу 3D-графики AMD улучшить параметры сглаживания, применяемые в 3D игре. Прим.: Данная опция поддерживается только определенными графическими платами.
 3. Чтобы вручную выбрать параметр сглаживания, снимите флажок Использовать настройки приложения или выберите пункт Переопределить настройки приложения в раскрывающемся списке Режим, а затем соответствующим образом отрегулируйте количество выборок.Эта настройка регулирует количество выполненных и обрабатываемых выборок, когда включено сглаживание. При увеличении количества выборок уровень качества изображения также увеличивается, но производительность приложения может уменьшаться в зависимости от других включенных параметров приложения.

  Для определенных графических плат также доступны уровни сглаживания повышенного качества. Данные уровни могут обеспечивать параметры сглаживания наивысшего возможного качества путем расширения стандартных уровней сглаживания дополнительными выборками покрытия. Уровни сглаживания повышенного качества обозначаются термином «EQ» (например, 4xEQ определяет уровень MSAA с 4 дополнительными выборками покрытия).

  Также можно получить доступ к параметрам сглаживания с помощью значка Control Center в области уведомления панели задач Windows®. Для доступа к параметрам щелкните значок правой кнопкой мыши, выберите соответствующую графическую плату, а затем щелкните Параметры 3D-графики > Сглаживание .

 4. Если применимо, выберите тип фильтра, который обеспечивает предпочтительное качество изображения, из выпадающего списка Фильтр :
  • Box или Стандарт — Используются только выборки в пределах текущего пикселя. Всем выборкам придается одинаковый вес. (Обеспечивает максимальную резкость и самую высокую производительность.)
  • Narrow-tent — Используются выборки из текущего пикселя и прилежащей области. Выборкам придается вес с учетом расстояния от центра пикселя. (Обеспечивает менее резкое изображение при слегка меньшей производительности.)
  • Wide-tent — Используются выборки из текущего пикселя и прилежащей области. Выборки, отбираемые фильтром «Wide-tent», включают области, находящиеся чуть дальше от текущего пикселя, чем выборки, используемые узким фильтром, но не более чем на 1, 25 радиуса текущего пикселя. Выборкам придается вес с учетом расстояния от центра пикселя. (Обеспечивает менее резкое изображение при слегка меньшей производительности.)
  • Edge-detect — Используются выборки из текущего пикселя и прилежащей области. Выборки, выбранные с помощью фильтра «Edge-detect», взвешиваются, чтобы обеспечить улучшение сглаживания вдоль краев без смягчения или размытости сцены. (Производительность немного ниже)

   Выбор фильтра «Edge-detect» с уровнем сглаживания 4 × обеспечивает эффективную частоту дискретизации и коэффициент сглаживания AMD CrossFireX, равные 12 ×. Выбор уровня сглаживания в 8 × обеспечивает эффективную частоту дискретизации и коэффициент сглаживания AMD CrossFireX, равные 24 ×.

   Прим.: Доступность фильтров и уровней сглаживания варьируется в зависимости от типа графической платы.
 5. Щракнете върху бутона Прилагане.

Установка метода сглаживания

Используйте параметр Метод сглаживания для выбора метода сглаживания, используемого для выравнивания неровных краев в 3D-сценах. Доступны следующие методы: адаптивная множественная выборка, множественная выборка и избыточная выборка.

Прим.: Эта функция поддерживается только определенными графическими платами.

 1. Перейдите к одной из следующих страниц:
  • Стандартное представление — Игры > Качество изображения > Метод сглаживания .
  • Расширенное представление — Игры > Настройки 3D-приложений . Разверните область Метод сглаживания страницы.

  Для некоторых ноутбуков могут быть две версии этих страниц; выберите страницу, соответствующую тому графическому процессору, который требуется настроить.

  Если вы используете графические платы AMD FirePro™, вместо этого перейдите к одной из следующих страниц и разверните область Метод сглаживания страницы:

  • Стандартное представление — AMD FirePro > Производительность графики > Настройки 3D-приложений
  • Расширенное представление — AMD FirePro > Настройки 3D-приложений .
 2. Выберите необходимый метод при помощи ползунка или в раскрывающемся списке Метод сглаживания :
  • Множественная выборка — Этот метод обеспечивает наиболее высокую скорость обработки. Используется только множественная выборка.
  • Адаптивная множественная выборка — Этот метод обеспечивает баланс качества изображения и скорости обработки. Используется комбинация избыточной и множественной выборки.
  • Избыточная выборка — Этот метод обеспечивает наиболее высокое качество. Используется только избыточная выборка.
  Прим.: Избыточная выборка может быть гораздо медленнее сглаживания с множественной выборкой, поскольку включает рендеринг гораздо большего количества объектов в сцене.

  Также можно получить доступ к режимам сглаживания с помощью значка Control Center в области уведомлений панели задач Windows®. Для доступа к параметрам щелкните значок правой кнопкой мыши, щелкните соответствующую графическую плату, а затем выберите Параметры 3D-графики > Метод сглаживания .

 3. Нажмите кнопку Применить или Сохранить .

Включение/отключение морфологической фильтрации

Морфологическая фильтрация включает в себя использование фильтров сглаживания при постобработке для улучшения качества изображения в 3D-приложениях. Включив морфологическую фильтрацию, можно еще больше сгладить неровности в играх и других 3D-приложениях.

Прим.: Эта функция доступна только для определенных моделей графических плат и работает только в режиме «Рабочий стол».

 1. Перейдите к одной из следующих страниц:
  • Стандартное представление — Игры > Качество изображения > Сглаживание .
  • Расширенное представление — Игры > Настройки 3D-приложений . Разверните область Сглаживание страницы.

  Для некоторых ноутбуков могут быть две версии этих страниц; выберите страницу, соответствующую тому графическому процессору, который требуется настроить.

  Если вы используете графические платы AMD FirePro™, вместо этого перейдите к одной из следующих страниц и разверните область Сглаживание страницы:

  • Стандартное представление — AMD FirePro > Производительность графики > Настройки 3D-приложений
  • Расширенное представление — AMD FirePro > Настройки 3D-приложений .
 2. Выполните одно из приведенных ниже действий, чтобы включить или выключить фильтр.
  • В стандартном представлении выберите или отмените выделение параметра Морфологическая фильтрация, а затем нажмите кнопку Применить .
  • В расширенном представлении выберите пункт Вкл. или Выкл. из раскрывающегося списка Морфологическая фильтрация, а затем нажмите кнопку Сохранить .

Настройка анизотропной фильтрации

Анизотропная фильтрация сохраняет детали объектов, которые кажутся вдали в 3D-сценах. Имеется возможность выбрать требуемый уровень анизотропной фильтрации. Более низкий уровень, как правило, обеспечивает улучшенную производительность приложений и наилучшим образом подходит для приложений, которые отображают объекты с гладкими простыми поверхностями, например, объекты приложений САПР. Более высокий уровень лучше всего использовать с приложениями, в которых отображаются сцены, фоновые изображения и текстурированные объекты с высокой степенью детализации (например, используемые в трехмерных играх). В целом, чем больше делается выборок, тем выше качество изображения.

 1. Перейдите к одной из следующих страниц:
  • Стандартное представление — Игры > Качество изображения > Анизотропная фильтрация .
  • Расширенное представление — Игры > Настройки 3D-приложений . Разверните область Фильтрация текстур страницы.

  Для некоторых ноутбуков могут быть две версии этих страниц; выберите страницу, соответствующую тому графическому процессору, который требуется настроить.

  Если вы используете графические платы AMD FirePro™, вместо этого перейдите к одной из следующих страниц и разверните область Фильтрация текстур страницы:

  • Стандартное представление — AMD FirePro > Производительность графики > Настройки 3D-приложений
  • Расширенное представление — AMD FirePro > Настройки 3D-приложений .
 2. Чтобы использовать параметры анизотропной фильтрации, заданные приложением, выберите Использовать настройки приложения . В противном случае снимите флажок или выберите Переопределить настройки приложения, а потом соответствующим образом измените параметры Попиксельные выборки или Уровень фильтрации .Также можно получить доступ к параметрам анизотропной фильтрации с помощью значка Control Center в области уведомления панели задач Windows®. Для доступа к параметрам щелкните значок правой кнопкой мыши, выберите соответствующую графическую плату, а затем щелкните Параметры 3D-графики > Анизотропная фильтрация .
 3. Нажмите кнопку Применить или Сохранить .

Настройка качества текстурной фильтрации

Используйте настройку Качество фильтрации текстур, чтобы включить различные уровни оптимизации текстурной фильтрации.

Прим.: Эта функция поддерживается только определенными графическими платами.

 1. В расширенном представлении перейдите к странице Игры > Настройки 3D-приложений и разверните область Фильтрация текстур .Для некоторых ноутбуков могут быть две версии этой страницы; выберите страницу, соответствующую тому графическому процессору, который требуется настроить. Если вы используете графические платы AMD FirePro™, вместо этого перейдите к одной из следующих страниц и разверните область Фильтрация текстур страницы:

  • Стандартное представление — AMD FirePro > Производительность графики > Настройки 3D-приложений
  • Расширенное представление — AMD FirePro > Настройки 3D-приложений .
 2. Выберите пункт Качество фильтрации текстур в раскрывающемся списке.Выберите настройку Производительность для оптимизации без снижения производительности, настройку Высокое качество для максимальной оптимизации с минимальным снижением производительности или настройку Стандарт для баланса между этими двумя настройками.
 3. Нажмите кнопку Сохранить .

Включение/отключение оптимизации формата поверхности

Включая функцию оптимизации формата поверхности, вы можете оптимизировать определенные форматы поверхностей в играх и 3D-приложениях без влияния на качество изображения. Вы также можете отключить данную функцию, когда она вам не нужна.

Прим.: Эта функция поддерживается только определенными видеокартами.

 1. В расширенном представлении перейдите к странице Игры > Настройки 3D-приложений и разверните область Фильтрация текстур .Для некоторых ноутбуков могут существовать две версии этой страницы; выберите страницу, соответствующую тому графическому процессору, который требуется настроить. Если вы используете графические платы AMD FirePro™, вместо этого перейдите к одной из следующих страниц и разверните область Фильтрация текстур :

  • Стандартное представление — AMD FirePro > Производительность графики > Настройки 3D-приложений
  • Расширенное представление — AMD FirePro > Настройки 3D-приложений .
 2. Выберите пункт Вкл. или Выкл. в раскрывающемся списке Оптимизация формата поверхности .
 3. Нажмите кнопку Сохранить .

Установка ожидания вертикального обновления

Чтобы предотвратить разрывы изображения, которые могут произойти при более высокой частоте кадров, можно настроить приложение Control Center для синхронизации частоты кадров 3D приложений с частотой обновления экрана. Используйте параметр Ждать вертикального обновления, чтобы указать, когда синхронизация должна включаться и выключаться.

В целом, включение синхронизации может повысить качество изображения, однако может отрицательно повлиять на производительность приложения.

 1. В расширенном представлении перейдите к странице Игры > Настройки 3D-приложений и разверните область Управление частотой кадров .Для некоторых ноутбуков могут быть две версии этой страницы; выберите страницу, соответствующую тому графическому процессору, который требуется настроить. Если вы используете графические платы AMD FirePro™, вместо этого перейдите к одной из следующих страниц, а затем разверните область Управление частотой кадров страницы:

  • Стандартное представление — AMD FirePro > Производительность графики > Настройки 3D-приложений
  • Расширенное представление — AMD FirePro > Настройки 3D-приложений .
 2. В раскрывающемся списке Ждать вертикального обновления выберите условие, при котором будет выполняться синхронизация частоты обновления экрана 3D-приложений с частотой обновления экрана вашего дисплея.
 3. Нажмите кнопку Сохранить .

Также можно получить доступ к параметрам с помощью значка Control Center в области уведомления панели задач Windows®. Для доступа к параметрам щелкните значок правой кнопкой мыши, выберите соответствующую графическую плату, а затем щелкните Параметры 3D-графики > Ждать вертикального обновления .

Включение тройной буферизации OpenGL

Когда частота кадров в 3D-приложениях ниже частоты обновления вертикальной синхронизации, можно включить тройную буферизацию OpenGL для улучшения частоты кадров приложений, когда включена вертикальная синхронизация.

При небольшом объеме памяти включение тройной буферизации может снизить производительность приложения, так как меньший объем памяти буфера кадров будет доступен для данных о текстуре и геометрии. Если объем памяти недостаточен для поддержки тройной буферизации, эта функция будет автоматически отключена.

 1. В расширенном представлении перейдите к странице Игры > Настройки 3D-приложений и разверните область Управление частотой кадров .Для некоторых ноутбуков могут быть две версии этой страницы; выберите страницу, соответствующую тому графическому процессору, который требуется настроить. Если вы используете графические платы AMD FirePro™, вместо этого перейдите к одной из следующих страниц, а затем разверните область Управление частотой кадров страницы:

  • Стандартное представление — AMD FirePro > Производительность графики > Настройки 3D-приложений
  • Расширенное представление — AMD FirePro > Настройки 3D-приложений .
 2. В меню Тройная буферизация OpenGL из раскрывающегося списка выберите пункт Вкл .
 3. Нажмите кнопку Сохранить .

Регулировка уровней тесселяции

Тесселяция улучшает подробное отображение 3D-объектов путем увеличения объема используемой геометрии. При увеличении уровня тесселяции также увеличиваются уровни геометрии определенных 3D-объектов, но производительность приложения может уменьшаться в зависимости от других включенных параметров приложения.

Прим.: Эта функция поддерживается только определенными видеокартами.

 1. В расширенном представлении перейдите к странице Игры > Настройки 3D-приложений и разверните область Тесселяция страницы.Для некоторых ноутбуков могут существовать две версии этих страниц; выберите страницу, соответствующую тому графическому процессору, который требуется настроить. Если вы используете видеокарту AMD FirePro™, вместо этого перейдите к одной из следующих страниц и разверните область Тесселяция страницы:

  • Стандартное представление — AMD FirePro > Производительность графики > Настройки 3D-приложений
  • Расширенное представление — AMD FirePro > Настройки 3D-приложений .
 2. Выберите один из приведенных ниже пунктов из раскрывающегося списка Режим тесселяции .
  • Оптимизировано AMD — Использовать уровень тесселяции, который обеспечивает наилучшие впечатления от игры при использовании приложений с поддержкой тесселяции.
  • Использовать настройки приложения — Использовать уровень тесселяции, установленный приложениями с поддержкой тесселяции.
  • Переопределить настройки приложения — Выбор уровня тесселяции, установленного приложениями с поддержкой тесселяции. Выберите уровень тесселяции из раскрывающегося списка Максимальный уровень тесселяции ; при выборе значения Выкл. тесселяция выключается.
 3. Нажмите кнопку Сохранить .

Также можно получить доступ к параметрам тесселяции с помощью значка Control Center в области уведомлений панели задач Windows®. Для доступа к параметрам щелкните значок правой кнопкой мыши, щелкните соответствующую видеокарту, а затем выберите Параметры 3D-графики > Тесселяция .

Включение/отключение кэширование шейдеров

При отображении детализированных и реалистичных изображений большинству приложений и игр, использующих трехмерную графику, требуется компилирование комплексных шейдеров. Как правило, шейдеры совмещаются во время запуска приложения и могут увеличить время загрузки приложения.

Функция кэширования шейдеров предназначена для сохранения в системе данных компилирования шейдеров, требовательных к ресурсам ЦП, чтобы при необходимости использовать их в следующий раз. При использовании этой функции отпадает необходимость повторно компилировать результаты шейдеров в кэш-памяти, что уменьшает время загрузки приложений и в некоторых случаях даже снижает дрожание изображений.

Данные компилирования находятся в папке C:\Users\\AppData\AMD\DXCache.

Прим.: Эта функция доступна только для приложений DirectX® 10 и 11.

 1. В расширенном представлении перейдите на страницу Игры > Настройки 3D-приложений .Для некоторых ноутбуков могут существовать две версии этой страницы; выберите страницу, соответствующую тому графическому процессору, который требуется настроить.

  В случае использования графической платы AMD FirePro™ перейдите на страницу AMD FirePro > Настройки 3D-приложений .

 2. Используя параметры Настройки системы > Кэширование шейдеров выберите один из следующих вариантов:
  • Вкл. (только поддерживаемые приложения) — Включение кэширования шейдеров только для тех игр и приложений, которые по информации компании AMD поддерживают эту функцию. Список поддерживаемых приложений приводится в примечаниях к версиям.
  • Изключено. — Отключение кэширования шейдеров.
 3. Щракнете върху бутона Прилагане.

Включение/отключение выравнивания кадров

Включение выравнивания кадров позволяет выровнять время вывода отображаемых кадров, которые могут быть сгруппированы в некоторых связанных с GPU DirectX® 10 и более поздних приложениях при работе в конфигурациях с несколькими GPU.

Прим.: Настройки выравнивания кадров доступны только для Windows® 7 или более поздних систем с идентичными графическими картами с поддержкой AMD CrossFireX™, которые используют кабели для мостового соединения (аппаратное обеспечение AMD CrossFireX). Настройки выравнивания кадров применяются только при включенном AMD CrossFireX.

 1. В расширенном представлении перейдите к странице Игры > Настройки 3D-приложений и разверните область AMD CrossFireX .Для некоторых ноутбуков могут существовать две версии этой страницы; выберите страницу, соответствующую тому графическому процессору, который требуется настроить.

  В случае использования графической платы AMD FirePro™ перейдите на страницу AMD FirePro > Настройки 3D-приложений и разверните область AMD CrossFireX .

 2. Выберите пункт Вкл. или Выкл. в раскрывающемся списке Выравнивание кадров .
 3. Нажмите кнопку Сохранить .

Режим AMD CrossFireX/Dual Graphics система для 3D-приложений

При создании или обновлении заданного пользователем профиля приложения можно выбрать режим AMD CrossFireX™/AMD Radeon™ Dual Graphics, который будет использоваться со связанным приложением. При выборе другого графического режима может повыситься качество изображения и работа приложений, но не все модели совместимы со всеми приложениями. Используйте эти параметры на свое усмотрение, т.к. они могут привести к неожиданным результатам и понизить производительность приложений.

Прим.: Данные параметры доступны только для систем с поддержкой AMD CrossFireX или AMD Radeon Dual Graphics.

 1. В расширенном представлении перейдите на страницу Игры > Настройки 3D-приложений .Для некоторых ноутбуков могут существовать две версии этой страницы; выберите страницу, соответствующую тому графическому процессору, который требуется настроить.

  В случае использования графической платы AMD FirePro™ перейдите на страницу AMD FirePro > Настройки 3D-приложений .

 2. В списке Профили приложения выберите приложение, которое следует обновить.
 3. При необходимости разверните область AMD CrossFireX страницы. В области Режим AMD CrossFireX для 3D-приложений или Режим AMD Radeon Dual Graphics для 3D-приложений выберите режим графики, наиболее подходящий для используемого приложения.
  • Отключено — Отключает поддержку AMD CrossFireX/AMD Radeon Dual Graphics.
  • Режим по умолчанию — Использует оптимальный режим графики на основании текущего приложения и доступных пользовательских профилей AMD.
  • С поддержкой AFR — Использует режим поочередного рендеринга кадров (AFR) для приложений, не имеющих стандартного AMD CrossFireX/AMD Radeon Dual Graphics профиля AMD AMD CrossFireX/AMD Radeon Dual Graphics.
  • Совместимый с AFR — Разработано для приложений, не имеющих стандартного AMD CrossFireX/AMD Radeon Dual Graphics профиля AMD.
  • Оптимизировать 1×1 — Использует режим поочередного рендеринга кадров (AFR) с дополнительной оптимизацией для ресурсов 1×1.
  • Использовать предопределенный профиль AMD — Использует предопределенный профиль приложения AMD совместно с другим профилем приложения. При выборе данной опции отобразится список доступных предопределенных профилей AMD. Используйте этот список или поле поиска для выбора профиля с AMD CrossFireX/AMD Radeon Dual Graphics, который следует использовать.
 4. Нажмите Сохранить, чтобы сохранить изменения.Если профиль для связанного приложения уже существует, отобразится запрос на переопределение или перезапись существующего профиля. При отображении запроса нажмите Да .

Выбранный режим графики будет сохранен в текущем профиле и будет использоваться при каждом запуске связанного приложения.

Интересни Статии