12 видео игри с най-добрите саундтраци

През последните няколко десетилетия видеоигрите са се развили от просто забавление в отделна форма на изкуството. Това се потвърждава от декорацията на игрите, сюжетните елементи и още един важен детайл: музикален съпровод. Саундтракът може да подчертае драматичен момент или да предупреди играча за непосредствена опасност. Много от незабравимите впечатления на геймърите от любимите им игри са пряко свързани с музиката и как тя се преплита с развитието на събитията. Качеството и дълбочината на предаване на емоции, музикални теми, създадени за видеоигри, често надминават саундтраците към филмите с голям бюджет.

Изборът ни се базира не само на красотата на самите саундтраци, но и на влиянието, което оказват, създавайки цялостното настроение на играта. Имайки предвид колко игри съществуват с отличен музикален съпровод, ние се опитахме да подберем само най-добрите саундтраци по наше мнение.

12. Spyro the Dragon (1998) - Стюарт Коупленд

Тази музика не е получила признанието, което заслужава, и въпреки това се смята за една от най-запомнящите се в историята на игрите. В наскоро издадената трилогия Spyro Reignited, играчите получават възможност или да изберат нов саундтрак, създаден специално за римейка, или да използват оригинална музика. Играейки с оригиналния саундтрак, открихме, че темите на всеки свят бяха познати и разпознаваеми дори 20 години по-късно.

11. Metal Gear Solid (1998) - Kazuki Muraoka и Rick Muranaka

От десетилетия Metal Gear Solid оказва значително влияние върху играчите от всички възрасти. Един от компонентите на това е саундтракът, особено основната тема, която може да се превърне в една от най-разпознаваемите теми в историята на игрите. Всяка мелодия е хармонично преплетена с елементи на сюжет и геймплей.

10. Deus Ex: Mankind Divided (2016) - Майкъл Маккан

Саундтрак Deus Ex: Човечеството разделено със смес от електронни инструменти перфектно предава усещането за футуристичния свят, в който се случват събитията от играта. Композиторът беше ясно вдъхновен от филма „Blade Runner“, но в същото време създаде своя уникална тема, която се откроява сред другите научнофантастични игри. Tf29 и Откриването на кредити са фантастични примери за новаторски сюжет чрез музикален съпровод.

9. Транзистор (2014) - Дарън Корб

Транзисторът е не само една от най-иновативните и ефективни инди игри през последните няколко години, но и саундтрак, за който си струва да говорим. По време на играта, механиката и музикалният ритъм на играта работят ръка за ръка като едно твърдо парче. Обърнете внимание, че звуковата гама се състои от акустични, електронни и вокални елементи, които са смесени в перфектни пропорции.

8. Destiny 2 (2017) - Майкъл Салватори, Скай Левин, Сий Пол Джонсън, Ротем Моаб, Питър Шлосер

И двете Destiny игри имат отличен набор от песни, но продължението е особено признато за експлозивните си и епични теми по време на битката, както и емоционално претеглени песни, които използват струнни инструменти, за да придружават някои от най-драматичните сцени в историята кампания. Сред най-добрите парчета „Фермата“, „Изгубената светлина“ и „Пътешествие“.

7. Бог на войната (2018) - Bear McCreary

Естествено, играта на годината попада в списъка с игри с най-добрия саундтрак. Музикалният сериал не само засилва епичните моменти, които са хляб и масло за франчайза на Бог на войната, но и подчертава емоционалните и драматични обрати на сюжета. Композиторът майсторски успя да предаде как отношенията на Кратос и неговия син преживяват възходи и падения по време на събитията от играта.

6. Red Dead Redemption (2010) - Уди Джексън и Бил Елм

Вдъхновена от класическите саундтраци на западния филм, музиката на Red Dead Redemption е смесица от стар и модерен звук. Можете да чуете ретро духови инструменти, струни и хармоника, смесени с дълбок бас и ударни. Песни, които заслужават специално внимание: Изкупление в Дъб, Алея в задния край, Луз и Сомбра и Вече мъртви.

5. Легендата за Зелда: Дишане на дивата (2017) - Манака Катаока, Ясуаки Ивата и Хайме Уакай

Както при много други популярни франчайзи, много фенове имат любимите си игри от тази серия. И във всяка игра от поредицата феновете също имат своите любими саундтраци. Така че беше труден избор, но все пак решихме да останем на Breath of the Wild. Музиката в играта е едновременно амбициозна и епична, тя се вписва идеално в стила на играта, свързвайки отделни моменти и общата атмосфера.

4. The Elder Scrolls V: Skyrim (2011) - Jeremy Soul

Skyrim съдържа един от най-впечатляващите саундтраци в историята на игрите. Играта не само ви предлага мащабни истории и епични битки, но и ги смесва с експлозивни теми за битка и ведри мелодии за спокойно изследване на света. Въпреки че другите игри на Elder Scrolls също са известни с добрия музикален фон, акцентът тук е върху ударните и хоровите вокали, което прави срещата с дракони много по-запомняща се. Най-забележителните парчета: епос - „Един се страхуват” и „Гледайте небето”, и от мирни композиции - „Улиците на Уитерън” и „От миналото до настояще”.

3. Halo 3 (2007) - Майкъл Салватори

Използването на електронни звуци, заедно с пианото, хор, ударни и струнни, направиха саундтрака Halo 3 незабравим. Музиката хармонично се съчетаваше с преплитащия се сюжет на играта, точно този научнофантастичен звук очакваше феновете на Halo от любимата си игра. Бих искал да спомена и темата на главното меню, което ще бъде запомнено от геймърите дълги години.

2. Последният от нас (2013) - Густаво Сантаолала

Известен с работата си в киното, Густаво Сантаолала дойде на сцената на видеоигри с излизането на Last of Us, за които създаде един от най-емоционалните и революционни саундтраци в историята. Тъй като играта е по-скоро кинематографично, отколкото игрово преживяване, важността на тези композиции е трудно да се надцени. Музикалните теми сякаш се търкалят по емоционални влакчета, ярко предавайки ни усещането за опустошение и безпокойство, което изпитват героите.

1. Final Fantasy XV (2016) - Йоко Шимомура

Като част от Final Fantasy франчайз има много страхотни саундтраци от, например, Final Fantasy VII, VIII и X, така че беше трудно да се реши коя игра трябва да бъде в списъка. Основната причина, поради която избрахме Final Fantasy XV, е заради композитора Йоко Шимомура, чийто блестящ талант отдавна е признат в индустрията за видеоигри. С помощта на музиката тя успя да обедини фрагментираните сюжетни елементи в едно цяло и да подчертае всички приключенски или драматични събития от играта. Най-запомнящите се парчета от Final Fantasy XV са Crystalline Chill, Sunset Waltz, Stand Your Ground и Luna.

И кой саундтрак към играта бихте включили в този списък? Пишете за това в коментарите.

Интересни Статии