12 начина за възстановяване на Google Play при сривове и грешки

Когато използват смартфони и таблети с Android, потребителите се сблъскват с голямо разнообразие от проблеми, свързани с магазина на Google Play. Някой магазин в Google Play създава различни грешки, някой отказва да инсталира приложения и игри, а някъде напълно отказва да стартира. Тъй като магазинът за приложения е почти най-важното тяло в съвременния смартфон, въпросът как да възстановите Google Play става много важен в случай на повреди. В този материал сме събрали някои от най-ефективните начини, които ще помогнат не само да стартирате магазина, но и да нормализира работата му.

Рестартиране на устройството

Тъй като магазинът на Google Play не е независимо приложение, а цяла система от услуги и компоненти, които работят съвместно и зависят един от друг, в някои случаи ще помогне пълно рестартиране на вашето Android устройство. Рестартирането на магазина може да не доведе до желания резултат, тъй като това е само видимата част от услугата. Изключете напълно захранването на смартфона и го включете отново. Този метод може да помогне не само в магазина, затова препоръчваме да рестартирате поне веднъж седмично.

Проверка на външни фактори

Преди да пристъпим към по-нататъшните точки и методи, препоръчваме да проверите интернет връзката, нейната скорост, както и функционалността на рутера. Може би проблемите не са свързани със самия смартфон или таблет, а са провокирани от външни фактори. За да проверите, използвайте други устройства, проверете дали маршрутизаторът изпраща данни, дали са отворени сайтове на други устройства и ако е възможно, проверете дали инсталирането на приложения от Google Play на други устройства, разположени в същата мрежа.

Активиране на профила в Google

Един от най-простите, но не и най-очевидните проблеми е баналното деактивиране на вашия акаунт в Google. Отворете Настройки, секцията Профили и активирайте всички необходими настройки за вашия акаунт в Google. Ако всички те са били деактивирани, вашите лични данни не са били синхронизирани и архивирани и няма достъп до услугите на Google. След като активирате акаунта си, проверете ефективността на магазина на Google Play.

Настройки за час и дата

Тъй като игри и приложения се изтеглят в Google Play от сървърите на Google, когато са свързани към мрежата, се проверяват различни сертификати, тяхната приложимост и т.н. Това е функция за безопасност. Важен фактор за такава проверка са правилните час и дата, зададени във вашето устройство. Ако те са инсталирани неправилно, може да има проблеми с отварянето на интернет страници, изтеглянето на файлове, както и с магазина на Google Play. След като коригирате часа и датата, освободете магазина от фона и опитайте да започнете отново.

Нулиране на настройките на магазина

Може би някои от настройките, направени от вас или самата система, както и голямо количество временна информация, натрупана в паметта на устройството, може да доведе до грешки. За да коригирате подобни проблеми и да върнете Google Play в първоначалното си състояние, отидете на Настройки на смартфона, отворете Мениджъра на приложения и намерете там магазина на Google Play или Play Market. Отворете неговите свойства и изчистете кеша и изтрийте всички данни от приложението, като щракнете върху съответните бутони. След това отново отворете магазина, влезте в акаунта си и направете необходимите настройки.

Отмяна на актуализациите на магазина

Процедурата в този случай е абсолютно същата като в предишния метод. Единствената разлика е, че в свойствата на Google Play трябва да намерите и щракнете върху бутона за изтриване на актуализацията. Както често се случва, не всички актуализации могат да бъдат еднакво полезни и някои от тях могат да нарушат магазина. Ако преди това работата му е била по-стабилна, отменете промените и се върнете към предишната версия на Google Play.

Нулиране на услугите на Google

Един от важните компоненти, които правят магазина да работи, е системното приложение на Google Play Services. Той е отговорен за упълномощаването, комуникацията с акаунти в Google и други официални цели, но също така може да се провали. Ако имате проблеми с инсталирането или актуализирането на приложения и игри, опитайте да нулирате настройките на услугите на Google Play и рестартирайте устройството. Всичко се нулира по същия начин: Настройки - Мениджър на приложения - Google Play Services - Изчистване на кеша и изтриване на данни.

Активирайте Download Manager

Друго сервизно приложение, което отговаря за инсталирането на нови, както и за изтегляне на актуализации за вече инсталирани игри и приложения, е Download Manager. Този компонент на системата може да бъде деактивиран или блокиран ръчно от защитен или антивирусен софтуер. Отидете на Настройки на устройството и изберете категорията Приложения. Намерете мениджъра за изтегляне там сред системните приложения и отворете неговите свойства. Проверете дали е активиран и, ако е необходимо, го включете ръчно. След това опитайте да отворите магазина на Google Play и да опитате отново да инсталирате или актуализирате приложения.

Google Reauthorization

Възможно е профилът в Google, който е конфигуриран на вашето устройство, да създаде проблеми с магазина. Опитайте да го изтриете и след това влезте отново. Не забравяйте да синхронизирате, преди да извършите тази процедура, за да създадете най-актуалното резервно копие на поща, контакти и други лични данни, съхранявани в паметта на устройството. За целта отворете Настройки и изберете категорията Акаунти. Изберете акаунта в Google, който се използва за изтегляне на приложения и отворете неговите свойства. В опциите намерете синхронизацията и я изпълнете. След това изтрийте акаунта и рестартирайте устройството. Отворете Google Play и влезте отново, като въведете вашето потребителско име и парола. Това ще ви помогне да нулирате някои параметри, както и да синхронизирате устройството си с услугите на Google.

Премахване на приложения на трети страни, които не са съвместими с устройството

Често потребителите инсталират приложения и игри не от магазина на Google Play, а с помощта на файлови мениджъри, след като изтеглят инсталационните файлове от интернет. За правилната работа на подобни игри и приложения никой не може да бъде отговорен, следователно, както показва практиката, те понякога са причина за определени проблеми. Списъкът с такива програми няма смисъл, тъй като ще бъде почти безкраен. Препоръчваме ви независимо да проверите инсталираните на вашето приложение приложения не от Google Play и да се опитате да ги премахнете временно за проверка. Освен това обърнете внимание на факта, че най-много оплаквания идват от приложението Freedom, което е много популярно сред любителите на играта, тъй като ви позволява да правите покупки в играта без пари. Принципът на работа на това приложение е такъв, че може да засегне някои приложения в смартфона, както и да повлияе на интернет връзката. Опитайте да премахнете свободата и след рестартиране на устройството проверете Google Play.

Редактиране на файла с хостове

Файлът хостове се използва за ограничаване на достъпа до определени адреси в мрежата. Ако някое приложение или антивирусен софтуер е редактирало този файл, възможно е също адресите на Google Play да са блокирани. Освен това често редактирането на хост файла може да се извърши със злонамерен софтуер или фишинг софтуер. За да проверите съдържанието на файла, отидете на / system / etc / hosts. Отворете файла във всеки текстов редактор и прегледайте всички записи в него. Първоначално файлът трябва да съдържа само един термин localhost 127.0.0.1. Ако има допълнителни IP адреси или адреси на уебсайтове, свързани с Google Play, изтрийте ги ръчно и запазете промените. След това рестартирайте устройството и проверете здравето на магазина.

Възстановяване на фабричните настройки на устройството

Ако никой от описаните по-горе методи не е бил ефективен и работата на магазина все още е блокирана, опитайте този най-радикален метод. Тя ви позволява да направите "ново" от вашето устройство и да възстановите всички настройки в първоначалното им състояние. Предварително препоръчваме да направите пълно резервно копие на важна лична информация, както и да прехвърлите на компютъра всички файлове и папки, които искате да запазите. Също така, синхронизирайте профила си в Google в настройките, както вече беше описано в един от предходните параграфи. След това отидете на Настройки, намерете секцията за възстановяване и нулиране (като правило, тя се намира в самия край на списъка с категории настройки). Веднъж в този елемент, трябва да извършите нулиране. Процесът може да отнеме известно време, през което не се препоръчва да правите нищо с устройството си, да натискате бутони или да стартирате приложения. Изчакайте процедурата за нулиране да приключи, след което устройството ще се рестартира. След като го включите, трябва да направите отново някои настройки и да възстановите всичките си данни от архива. След това Google Play ще бъде възстановен във всеки случай.

Интересни Статии