11 Алтернативи на Whatsapp, които защитават поверителността на потребителите

По време на придобиването от IT-гиганта Facebook на любимия пратеник на Whatsapp, някои се зарадваха. Новият собственик обеща, че личните данни ще останат лични и защитени от всякакви смущения от трети страни. Уведохме се, че няма да се прилагат сенчести методи за използване на данни, които Марк Зукерберг и екипът знаеха. Обещанието постепенно се забравяше. Днес това доведе до необходимостта от смяна на пратеника.

Постепенно разработчиците просто отнеха все по-голям дял от поверителността. Стандартният аргумент е анализ на аналитични данни. Онези дни, когато можехме напълно да се доверим на това приложение, бяха оставени назад. Въпрос на време е още повече лични данни да бъдат взети от потребителите и просто продадени на рекламодатели срещу значителна такса.

Много мрачна история. Следователно въпросът за замяната на Whatsapp стана актуален. За щастие, днес има много алтернативи на този пратеник, в които наистина се спазва поверителността. Ето 11 от най-добрите мигновени съобщения според нас.

Riot.im

Поддръжка: Android, iOS, Web.

Приложението се фокусира върху разговори, конференции и множество други разширени действия. За всичко това е лесно да забравим, че Riot е и пратеник, фокусиран върху поверителността на данните. Това е приложение за Opensource, което непрекъснато се надгражда за максимална сигурност.

Конфиденциалността се доказва от няколко функции на приложението:

  • Не е необходимо да посочвате лични телефонни номера, за да започнете да използвате програмата;
  • По време на изпращане и получаване на съобщения се използва криптиране от край до край. Единственото предупреждение - тази функция не се използва по подразбиране, тя трябва да бъде активирана ръчно;
  • Способността да се контролира историята на съобщенията и да се правят корекции в нея;
  • Ограничаване на възможността за преглед на съобщения за чат;
  • Приложението се основава на протокола Matrix, има много добра репутация в областта на сигурността на комуникацията. Това се доказва и от факта, че френското правителство използва пратеника Riot, за да изпраща поверителни съобщения.

Пратеникът е достъпен на популярни мобилни платформи, а също така помага за изпращане и получаване на всякакъв вид файлове. Възможно е да изпращате оскъдни txt файлове, както и цели филми. Идеалната организация и добрият избор на комуникационни технологии прави приложението един от най-сигурните пратеници. Тези, които са свикнали с WhatsApp, също ще харесат минималистичния зелен интерфейс.

тел

Поддръжка: Android, Web.

Той има опростен интерфейс без излишъци и включва криптиране от край до край. Проводникът използва само сигурни радиовълни за съобщения. Начело на приложението е съоснователят на Skype - Янус Фрис.

За да започнете да използвате приложението, трябва да посочите личен телефонен номер или имейл адрес. Това, разбира се, не се радва, но разработчиците не споделят такива данни с други потребители. При изпращане на съобщение се показва само името, подробна информация не е достъпна за други абонати. Пратеникът има интересна опция - изпращане на временни съобщения, които се изтриват автоматично след 5 секунди или ден след датата на изпращане.

Кик пратеник

Поддръжка: Android, iOS.

KIK има доста нецензурна репутация, която услугата печели през годините. Всичко се дължи на факта, че приложението често се използва за изпращане на интимни снимки, трафик на наркотици и всякакъв вид поглеждане. Въпреки отрицателната конотация на репутацията, всичко това показва, че приложението е идеално за лична кореспонденция.

Приложението се разпространява абсолютно безплатно и не съхранява телефонен номер. Потребителското име се използва за идентификация. Всички съобщения се записват само на телефона на подателя и на получаващата страна, записът не се извършва на сървърите. По този начин разработчиците прехвърлят поверителността в ръцете ви. Съобщенията в KIK са почти невъзможни да бъдат заявени по официален начин. Пратеникът е идеален за уединена комуникация.

LINE

Поддръжка: Android, iOS.

Най-големият конкурент на WhatsApp, за съществуването на който малцина някога са чували. Това се дължи на факта, че LINE е японски пратеник, който е много разпространен в Азия. Приложението има много полезни функции, има конферентен разговор, хиляди емотикони, стикери и чист интерфейс с възможност за персонализиране. Основното предимство на LINE е, че приложението използва по-малко данни в сравнение с WhatsApp при извършване на разговори и комуникация. Има и криптиране от край до край.

За да използва някои функции, приложението изисква достъп до списъка с контакти или местоположението на потребителя. Тези данни обаче не се изискват. И всички предадени данни са криптирани на LINE сървърите. Има и функция на самоунищожаващи се съобщения след определено време.

Уикър ме

Поддръжка: Android.

Това е може би най-доброто приложение за съобщения, което е насочено към максимална поверителност. Wickr Me активно се използва за изпращане на важни данни на журналисти, лидери на държави и други хора, които имат наистина сериозни тайни. Искате да защитите поверителността? Използвайте Wickr Me.

Wickr Me, подобно на WhatsApp, използва телефонен номер за упълномощаване. Има и различни забавни функции, като тонове емотикони или стикери. На това всички прилики приключват, защото приложението не запазва лични контакти на собствените си сървъри. Wickr Me не съхранява метаданни и напълно изтрива съобщения по искане на потребителя (без възможност за възстановяване).

Приложението е безплатно, не съдържа реклами и поддържа най-сигурните технологии за криптиране. Това е наистина достойна алтернатива на WhatsApp.

телеграма

Поддръжка: Android, iOS.

Telegram е добър заместител на Whatsapp. Той има всички същите функции, които ни харесаха, като: гласови съобщения, видео съобщения, емотикони, стикери, чат ботове, канали и т.н. Той също така поддържа авторизация по телефонен номер.

В допълнение към тези прилики, Telegram е предназначен не само за мобилни телефони. Може да се използва на компютри с Windows, Linux, Mac. Услугата има и приложение за изпращане на съобщения между потребителите. За разлика от Whatsapp, Telegram има значително по-голямо уважение към поверителността и криптиране от край до край.

Kontalk

Поддръжка: компютър, Android.

Имахте ли желание да създадете и поставите свой собствен пратеник като Whatsapp? Kontalk просто ви позволява да направите това. Това е отворено XMPP приложение, изградено на Whatsapp. Разликата е, че всички лични данни няма да бъдат поставени на чужд сървър, а на ваш собствен. Само вие имате достъп до кореспонденция между всичките си контакти. Конфиденциалността зависи изцяло от вас.

Приложението Kontalk се намира в магазина на Google Play, в App Store има аналог - F-Droid, а също така има и настолна версия на клиента. Ако искате напълно да ограничите достъпа до лични данни от трета страна, това е чудесно приложение.

Антокс / антидот

Поддръжка: Android, iOS.

Antox е надежден пратеник, който уважава поверителността на потребителя. Той има всички основни функции за кореспонденция, така че не липсва функционалност. Antox (или Antidote за iOS) не е обвързан с конкретно приложение, като повечето аналози. Това се дължи на факта, че разработчиците имат много официални програми за всички популярни платформи, дори и за FreeBSD.

По принцип Antox може да се нарече защитен протокол за съобщения, който непрекъснато се развива. Антокс дори днес е стабилна услуга, но периодично се появяват грешки. Ако искате да изоставите Whatsapp, не се страхувайте от рисковете, свързани с използването на бета версия на приложението, и искате разнообразие - изберете Antox.

сигнал

Поддръжка: Android, iOS.

Signal е мултиплатформено приложение, което работи на всички мобилни ОС, Windows, Linux и дори има разширение за Chrome. Принципът на работа е много подобен на Telegram. Пратеникът използва телефонен номер, но само като идентификационен номер, а не като точка за прехвърляне на данни. По този начин се избягва разкриването на лична информация и се предпазва от плащане за SMS или MMS съобщения.

Приликите между Signal и Telegram са толкова забележими, че е по-добре да го наречем клонинг, но с отворен код. Съществуват едни и същи функции: групов чат, съобщения за широк кръг хора и др. Ако вече сте използвали Telegram, но искате по-отворена алтернатива, трябва да дадете шанс на Signal. Въпреки че е клонинг, но все пак - това е достоен заместител на Whatsapp.

Threema

Поддръжка: Android, iOS.

Това е чат платформа за мобилен телефон, в която поверителността заема първо място. Подобно на повечето други приложения от списъка, той поддържа криптиране на съобщения, снимки и текущото местоположение. Пратеникът поддържа синхронизация с книгата с контакти. Поради това е лесно да намерите приятели, които са се присъединили към услугата.

Самите разработчици със собствениците твърдят, че нямат възможност да четат лични съобщения от потребителите. Това гарантира, че всичко, което пишете, е напълно поверително. Той е блокиран от достъп от търговски компании или държавни агенции.

KakaoTalk

Поддръжка: Android, iOS.

KakaoTalk е интересен с това, че поддържа абсолютно всички мобилни платформи, включително по-малко популярните. В допълнение към стандартните Android и iOS, той може да работи на Blackberry, Windows Phone. Разработчиците също създадоха настолно приложение. Той помага да се организира както личната комуникация между двама души, така и комуникацията с група потребители. Друг пратеник лесно се справя с изпращане на всяко мултимедийно съдържание.

Въпреки малката популярност на услугата, не трябва да отказвате да я използвате само по тази причина. Това е наистина обмислена програма с много функции. Ако сте опитвали всичко от списъка и все още не сте намерили подходящ месинджър, трябва да опитате KakaoTalk.

заключение

Whatsapp не е напразно придоби популярност, преди това беше наистина добро приложение, което отговаря на всички стандарти. Под контрола на Facebook услугата се разви още повече. Той има много полезни функции, които правят Whatsapp конкурентен. Наскоро обаче Facebook превърна платформата в нещо, напомнящо рекламна ферма. Ако не искате да обединявате данните си с компании и постоянно гледате реклами, трябва да помислите за промяна на месинджъра.

Всеки заместител на Whatsapp има силни и слаби страни. Техните общи черти са, че те не са зависими от Facebook и са по-чувствителни към поверителността.

Интересни Статии